Boerenblog

23 reactieslaatste update:27 jan 2015

Een ei per week en bio-snottebelmelk

Wanneer we niet langer efficiëntie bovenaan zetten, gaan we de verkeerde kant op. Terug naar de tijd van eenmaal in de week een ei en een glas biologische snottebelmelk.

Een directeur van Hendrix Genetics krijgt last van zijn geweten. Servé Hermans, geneticus, statisticus en directeur van Hendrix, geeft zelden interviews. Maar nu heeft hij ons toch iets te vertellen. We zijn te efficiënt geworden, luidt zijn boodschap. Daarom moeten we campagne gaan voeren samen met ngo's als Wakker Dier.
Hendrix Genetics is met 50 procent marktaandeel megagroot in de leghennenfokkerij, maar de directeur van het bedrijf wil niet langer zwijgen. Hij voelt de plicht om ons te vertellen dat het fout gaat; de huidige kip is te efficiënt. In 1960 legde een kip 230 eieren in twee jaar, nu zijn dat er al 370 en we gaan naar de 500. En dat allemaal met de helft van het voer. Een mooi resultaat zou je denken. Nee, het is allemaal te efficiënt, zo stelt Servé Hermans met een voor een analyticus vreemde gedachtekronkel.
Hermans maakt mega-aantallen legkippen, maar wordt sentimenteel als die kippen vervolgens in megalegbedrijven terechtkomen. De boer redt het dan niet meer. Wat een geweldig inlevingsvermogen van deze goede man; we moeten hem voordragen voor een lintje.

Eigenbelang
Zou het misschien zo kunnen zijn dat Hendrix zelf tegen de grenzen van de efficiency is aangelopen en daarom naar andere fokkerijdoelen zoekt? Een heel klein beetje eigenbelang? Ik zou met het bedrijf meegaan, als het zou zeggen: we gaan een kip fokken met een zwarte staart, net zo goed als de gewone kip maar ongevoelig voor het vogelgriepvirus.
Tientallen jaren, tot op de dag van vandaag fokt Hendrix leghennen voor een - volgens dierenbeschermers  - ellendig leven in kleine kooien. En nu moet de pluimveesector volgens Hermans gaan samenwerken met deze dierenwelzijnsorganisaties. Bondgenoten zijn we zelfs. Bondgenoten? Kippenfokkers, boeren en dierenwelzijn- jihadisten trekken samen ten strijde. Waartegen? Tegen de legbatterijen in het buitenland, waarmee Hendrix groot is geworden? Hoe ziet Hermans dat voor zich? Hendrix Genetics produceert de efficiëntste kip en verkoopt die aan de beste boer. Die boer moet nu gaan samenwerken met Wakker Dier om de supermarkten onder druk te zetten. Hallo zeg, meneer Hermans, mogen supermarkten ook niet meer efficiënt inkopen?

Concurreren
Wij, Nederlandse boeren, kunnen ondanks de ons opgelegde beperkingen en regelgeving uitstekend concurreren met het buitenland. We hoeven geen hulp van onze overheid, maar willen ook vooral geen tegenwerking. Geen import van batterijeieren bijvoorbeeld. En weet u hoeveel miljoenen euro's er zijn verdampt door vreemde en onnodige vogelgriepmaatregelen? Ondertussen gebeurt er niet wat er zou moeten gebeuren, zoals een ophokplicht. Iedereen efficiënt, de overheid voorop. De inefficiënte overheid, ondeskundig en arrogant, is de grootste bedreiging van de pluimveesector.
Wanneer we niet langer efficiëntie bovenaan zetten, gaan we de verkeerde kant op. Dan verliezen we de concurrentieslag. De leghennen van Hermans gaan toch gewoon de batterijkooi in. Maar niet hier, hier gaan we dan minder duurzaam verder. Dan gaan we terug in te tijd, naar de tijd van eenmaal in de week een ei en een glas biologische snottebelmelk.

Laatste reacties

 • bertes

  25% de beste boeren blijven over. 75% valt dus af. die overblijven. kennen maar een paar woorden, groei en goedkoop. we hebben al de water tomaat. en straks meer eieren met minder voer. dan heb je geen voedzame eieren meer. buik vullings eieren. wel goedkoop.

 • BioBoer

  Wat een gesnotter....

 • trijnie

  @ bertes, ik dacht ongeveer hetzelfde toen ik bovenstaand las.
  Het kan niet meer maar het zou mooi zijn als we de voedingswaarde van het 'ouderwetse' ei eens konden vergelijken met het ei van vandaag de dag. Het kan toch haast niet anders dan dat dit minder is aan eiwitten, vetten, mineralen en vitamines bevat.

 • trijnie

  @ bertes, ik dacht ongeveer hetzelfde toen ik bovenstaand las.
  Het kan niet meer maar het zou mooi zijn als we de voedingswaarde van het 'ouderwetse' ei eens konden vergelijken met het ei van vandaag de dag. Het kan toch haast niet anders dan dat dit minder is aan eiwitten, vetten, mineralen en vitamines bevat.

 • trijnie

  Waarom komt er steeds een echo?
  Eerst lijkt het niet te willen, daarna komt er twee keer hetzelfde.

 • veldzicht

  Trijnie,dat zouden ze eens moeten onderzoeken,
  biologische producten worden echter ook maar zeer mondjes matig gekocht, het lijkt mij wel dat een blaarkop koe van 5000 liter per jaar die hoofdzakelijk gras eet betere melk geeft dan ,n h.f.koe van 12.000 die wordt gevoerd met snijmaïs en krachtvoer.

 • bankivahoen

  Neem je toch gewoon 2 eieren per dag Trijnie@ (#3) ! Bovendien nog goedkoper als in die 'goeie ouwe tijd ' een half ei !

 • W Geverink

  Zelfs een braadkuiken ouderdier legt meer eieren dan een legkip uit 1960. Toch zijn de kuikens die uit deze eieren komen sterk en vitaal. Een goede indicatie dat tussen een modern en ouderweds ei niet echt veel verschil kan zitten qua voedingswaarde. Ik ben het met Bert eens dat we er niets mee opschieten als we de super duurzame efficiente kippen van tegenwoordig inruilen voor inefficiente maar politiek correcte kippen.

 • agro1

  censor overbelast, daarom enige wachttijd.

 • MichaelPeeters

  Ik moet elke keer weer lachen als ik de fans van vroeger weer hoor praten over hoe toen de eieren toch veel voedzamer etc waren... is nochtans niet moeilijk te achterhalen: analyseer gewoon een ei van een doodgewone gekruiste erfkip, en vergelijk dat met de analyse van een efficiënte foghorn leghorn. ik ben er vrij zeker van dat je geen significant verschil gaat kunnen aantonen. Net zoals je geen significante verschillen kunt aantonen in elke andere vorm van biologisch geproduceerd runds- of varkensvlees t.o.v. het gangbare product (van hetzelfde ras). Ik hou zielsveel van de natuur, en daarom ben ik ook overtuigd van het feit dat we efficiënter moeten omgaan met onze grondstoffen. het kan absoluut niet op dat je met een hyperefficiënte hybride auto rijdt om minder brandstof te verbuiken, en een op grootmoederswijze, met ambachtelijke efficiëntie, geproduceerde rosbief, voor dezelfde redenen consumeert.
  Dierenwelzijn moet er zeker zijn, en verbeteringen op dat vlak zijn steeds positief, maar: BIOLOGISCH is de grootste volksverlakkerij sinds Sinterklaas, en daar was ik klaar mee toen ik 5 was. Minder efficiënt worden, HA! die vent wil gewoon meer kippen verkopen!

 • poldes

  als je te klein boert ,dan kun je ook wat groter worden.
  als je grootschalig boert dan kun je misschien ,,,,,niet/wel kleiner worden.
  als je goed boert en te klein blijft is in de varkens hier bewezen dat je dan ook geen bestaansrecht hebt.
  De handel en transport heffen (onterecht/terecht) de kosten bij de kleinere producenten daardoor komen deze altijd op de schopstoel en leggen het economische loodje ,ondanks goede vakmensen te zijn geweest.

 • trijnie

  Er is toch verschil tussen GRASboter en gewone roomboter. De grasboter is zachter en beter smeerbaar.
  Ligt dit aan het voer wat de koe eet, in zo'n geval moet een ei van de vrijeuitloopkip ook anders smaken en anders van voedingswaarde zijn.
  Ik ben van mening dat ook groente en fruit verschillen van voedingswaarde naargelang op welke grond het groeit en zelfs de hoeveelheid licht.
  De maiseieren die je in de winkel kunt kopen zijn anders en er worden in de universiteit van Maastricht speciale eieren geproduceerd voor mensen met macula-degeneratie.(oogziekte

 • ivowetemans

 • Jaap39

  Heer peeters,
  Biologisch lijkt een 'slim' marketing concept voor emotionele consumenten. Op het moment dat ook daar de realistische kijk op zaken doordringt heeft biologisch geen bestaansrecht.

  Men laat zich nu eenmaal graag foppen.

 • trijnie

  Jaap39, MOOI NIET!!!!!!
  Met al mijn emotie eet ik geen resten van bestrijdingsmiddelen en het wordt op een vriendelijke manier geproduceert. Lang leve de bioboer!!!

 • trijnie

  Jaap39, MOOI NIET!!!!!!
  Met al mijn emotie eet ik geen resten van bestrijdingsmiddelen en het wordt op een vriendelijke manier geproduceert. Lang leve de bioboer!!!

 • Jaap39

  Lariekoek trijnie, waarop dan bestrijdingsmiddelen? Zou een producent van gangbare spullen ook niet op vriendelijke manier produceren trijnie? Biobedrog.

 • agro1

  bio is fantastiesss!!! minder productie, lost voedseloverschottenprobleem toch iets op. dom om je tegen productieverlaging af te zetten. less is more!!!

 • Jaap39

  Productieverlaging is inderdaad ok voor prijszetting.

 • gerjan slingenbergh

  @Jaap39 De, met bestrijdingsmiddelen besmette partij zonnebloemkoeken, die onlangs zijn afgekeurd voor biologisch veevoer kan gewoon gebruikt worden
  de gangbare sector. Dat maakt het verschil.

 • Momfer

  ach, ach, plofvogeltje altijd maar afgeven op een ander.
  cookie, houdt met anderen ongeveer 27 miljoen legkippen in Nederland.

 • Jaap39

  Gerjan het is eigenlijk nog kwalijker dat geprobeerd is deze partij zonnebloemkoeken te plaatsen in bio sector.
  Zo zal er wel heel wat gerommeld worden in die bio sector.
  Schepen langs een land laten varen dat het certificeren minder strikt uitvoert bijvoorbeeld.....

  Zo kan je lekker wat over en weer modder gooien nietwaar. Precies de manier waarop biologisch probeert te groeien. Tenenkrommend.

 • jehanvankroaks

  Goed stuk en leest ook nog eens vlot.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.