PluimveeOpinie

Antibiotica gewoon doen

Er wordt weer volop gekakeld over antibioticagebruik bij landbouwhuisdieren. Iedereen meent zich in de discussie te moeten mengen, verstand van zaken of niet. Conclusies worden gekoppeld aan vermoedens en vooronderstellingen, droevig.

Er wordt weer volop gekakeld over antibioticagebruik bij landbouwhuisdieren. Iedereen meent zich in de discussie te moeten mengen, verstand van zaken of niet. Conclusies worden gekoppeld aan vermoedens en vooronderstellingen, droevig.

Het begint een beetje de kenmerken te krijgen van de klimaatdiscussie. Je hebt de klimaatmaffia, de klimaatsceptici, klimaatrealisten en zelfs een climategate. Wie niet uitgesproken voor de opwarming van de aarde is, is een klimaattegenstander en moet zich schamen. Het opwarmingssprookje wordt gevoed door een hele klimaatindustrie waar miljarden in omgaan. En een wetenschappelijke discussie gebaseerd op feiten is haast onmogelijk geworden.

Resistentie

Onze hoofredacteur Pluimveehouderij huilt in het nummer van 15 augustus mee met de wolven. In India zijn in 40 procent van het pluimveevlees resistente bacteriën gevonden en in 17 procent van de monsters antibioticaresiduen. Het zal zo zijn, waar of niet helemaal waar. Maar de conclusie die Fabian Brockötter eraan koppelt, is gewoon fout. Hij stelt dat dat een aantal dodelijke aandoeningen zoals tbc niet meer te behandelen zijn, omdat er zo veel antibiotica in de Indiase pluimveehouderij wordt gebruikt. Toch is er geen bewijs voor, maar Fabian weet het wel zeker en dat is kwalijk.

Vermoedens en feiten

Van een hoofredacteur verwachten we meer diepgang, maar een professor mag geen onzin verkopen. Dik Mevius komt in hetzelfde Pluimveehouderij-nummer uitgebreid aan het woord. Hij is enthousiast over het dalende gebruik van antibiotica in de veehouderij en nog meer over vermindering van de antibioticaresistentie. Mevius koppelt de resistentie rechtstreeks aan het antibioticaverbruik. Hij zegt ook: als we stoppen met het beleid, vallen we zo weer terug in het oude patroon. Hij weet dit niet zeker, maar hij vermoedt dit. Als wetenschappers vermoedens als feiten gaan presenteren, verlaten ze de wetenschap en slaan het pad in van het geloof. Je moet geloven dat het een het gevolg is van het ander maar hard bewijs is er niet.

Golfbeweging

Wat zeker niet bewezen is dat de antibioticaresistentie een direct gevolg is van het gebruik in de veehouderij. Sommige wetenschappers, zoals professor Marc Bonten, tonen aan dat dit onwaarschijnlijk is. Volgens weer anderen is het veel aannemelijker dat zoals alles op onze planeet, ook resistentie zich ontwikkelt in een golfbeweging. Dan weer toename dan weer afname.

Onderzoeksindustrie

Het zou mooi zijn als antibioticaresistentie zo snel reageert op een wetsvoorstel. Als Mevius gelijk heeft, hoeven we ons er ook geen zorgen om te maken. Even een jaartje stoppen en het is weer oké. Inmiddels is rondom het antibioticaverhaal een hele onderzoekindustrie gebouwd. Conclusies op bestelling, voor elk wat wils. Een beetje cynisch zou je kunnen zeggen dat er meer onderzoekers leven van resistentie dan dat er mensen aan doodgaan.

Het is dwaasheid om middelen niet meer te gebruiken als ze er zijn om te gebruiken, alleen om een illusie in stand te houden. Antibioticavrij maakt de mensen niet gezonder, maar onze dieren wel zieker. Liever een gezond dier aan de slachthaak dan een dier dat antibiotica had moeten krijgen, maar niet heeft gekregen.

Gewóón doen met die antibiotica of gewoon dóen, waar legt u de klemtoon?

Beheer
WP Admin