Boerenblog

3378 x bekeken 14 reacties

Hollandse kip en Hollandse melk

Pluimveesector en supermarkten hebben afspraken gemaakt over verduurzaming van de kip. Eind 2015 is alle gangbare kip bij Albert Heijn vervangen door de Kip van Morgen. Later volgen nog Melk van Morgen en Geitenkaas van Morgen.

Albert Heijn, de grootgrutter die het moeilijk heeft door een afbrokkelend marktaandeel, zet de verduurzamingskoers uit met de Hollandse Kip. Die Hollandse Kip is wel een paar eurootjes duurder dan die van ons en, geeft Albert Heijn ook ruiterlijk toe op zijn website, zorgt toch ook voor een hogere CO2-uitstoot. Maar een beetje meer ruimte voor de kip en minder antibiotica is dat wel waard.  Hoogbegaafde Hanneke van Ormondt van Wakker Dier - daar is zij weer - klaagt vandaag (26 juni 2014) op RTL4 dat nog steeds 80 procent van de supermarktschappen is gevuld met reguliere kip. Het is nog veel erger omdat dat getal niets zegt over de verkoop van reguliere kip, slechts iets over het aanbod. De werkelijkheid is dat de verkoop van de alternatieve kippen een regelrechte commerciële ramp is, veel gaat onverkocht de ton in.

Duurste verse-kipassortiment
Die Hollandse Kip is nu nog wel veel duurder maar dat blijft natuurlijk niet zo. Tenzij de consument massaal die kip uit de schappen gaat trekken, wat ik nog niet zie gebeuren, wordt de Hollandse kip haast net zo goedkoop als haar gewone gangbare collega. De andere supermarkten wachten gewoon af wat er met de kip van Albert Heijn gebeurt en trekken hun eigen plan. Eind 2015 heeft Albert Heijn het duurste verse-kipassortiment van Nederland. De consument die nu al die bijzondere kipsoorten links laat liggen, gaat naar een andere winkel. Dat gaat dus niet gebeuren, de Hollandse Kip van Albert Heijn wordt net zo prijsconcurrerend als de rest. U mag nu een keer raden wie dat gaat betalen.

Betere marges
Volgens Peter van Horne van LEI Wageningen UR, die vast goed kan rekenen maar van zaken doen geen sjoege heeft, biedt dit kansen voor de pluimveesector om de marges te verbeteren. Pluimveehouders zouden samen moeten optrekken om de slachterijen wat onder druk te kunnen zetten. Nu ken ik een paar honderd vleeskuikenhouders, maar ik ken er geen twee die iets samen zouden doen. Wij zijn een bijzondere verzameling eigenwijze eigenheimers, gewend aan individuele afspraken en daaruit het voordeel halen.

Angst regeert
Onze vertegenwoordigers hebben vorig jaar de oren laten hangen naar actiegroepen van veganisten en grachtengordelstadstuintjesboeren. Angst heeft geregeerd. Nu zien we waartoe dit leidt: we moeten ons nu in producentengroepen verenigen om het de supers nog eenvoudiger te maken de prijs te bepalen. Wij vleeskuikenhouders weten precies hoe het werkt: de kuikens gaan erin en zes weken later moeten ze eruit. Onze invloed op al het andere is nul komma nul.
Wij zijn domme vleeskuikenhouders en worden vertegenwoordigd door domme bestuurders. De melkveesector gaat dit zeker anders aanpakken.

Laatste reacties

 • bertes

  helaas klopt het verhaal. zie ook het verhaal over; De Parmaham bewijst dat een merknaam niet voor ieder in de keten rendabel hoeft te zijn.
  de varkensboeren in Italië stoppen ook al massaal.
  Om een concept succesvol te laten zijn voor de primaire producent is sturing vanaf het boerenerf een vereiste.
  ook met het een-ster varken. 10 cent per kg extra. voor de eerste boeren. dat was al te weinig. deze boeren leggen al flink toe. om imago denken ze. kost de varkensboer al snel 10.000 euro per jaar.

 • Fermer

  Veehouders, lees dit en knoop deze blog in Uw oren. Hoe de wens en de werkelijkheid elkaar passeren. Hoe de toekomst eruit ziet en zal blijven zien. De portemonnee van de consument bepaalt. Mooie ideeen door langs de kant staande kenners, de boer zal altijd de sluitpost blijven en elke miskleun moeten betalen. Vooral de laatste zin maakt indruk!

 • pinkeltje

  Het blijft allemaal net zo simpel als het altijd al was. You get what you pay en wie betaalt die bepaalt. Vote with your dollar. De markt bepaalt waar vraag naar is. En dat primaire producenten hun marges gaan verbeteren, vergeet het maar. Als dat al zo is dan is dat maar tijdelijk. Daar zorgen ze zelf wel voor. Wanneer je als producent er een van de velen bent heb je over de prijs niks te vertellen. Die staat gewoon op de afrekening en daar moet je het mee doen. Zou de consument trouwens inmiddels ook niet een beetje ziek en misschien inmiddels immuun worden voor dat constante gemekker en steeds weer veranderen van allerlei benamingen, labels, wat dan ook? Nu weer kip van morgen, straks weer kip van vandaag. Kip van gisteren? Kip van net na de oorlog. Kip van grootmoeders kuikens. Voorlopig kunnen ze nog even.

 • Mozes

  De laatste zin in de blog van Bert Vogel: 'de melkveesector gaat dit zeker anders aanpakken'?
  De melkveesector pakt het inderdaad anders aan. Het verschil is dat verwerking en vermarkting in eigen boerenhand is. Het probleem wat iedere keer naar voren komt is dat men als boer een machteloze leverancier is. In het artikel over de Parmaham, in het artikel van Bert Vogel en in verschillende reacties daarop. Dat probleem heeft men in de melkveehouderijsector dus niet.

  Je kunt van melk veel verschillende producten maken, van babyvoeding tot kaas of ingrediënten voor de voedingsindustrie. In de zuivel is men niet afhankelijk van supermarkten alleen en ook niet van Nederland of Europa alleen. Er is dus grote spreiding in producten, soorten afnemers en geografische gebieden.

  Verder heeft de melkveehouderij door de weidegang nog een diervriendelijk imago. Voor weidemelkproducten wordt wél extra betaald omdat er niets anders meer te krijgen is. (Ook verse zuivel van het winkelmerk is van weidemelk gemaakt).

 • jan007

  Wat een wijsheid van Mozes alleen jammer dat de melkveesector zijn eigen broek nog niet kan ophouden. Misschien moet je nog een keer de berg Mozes

 • Khalid en zijn maten

  @ Mozes.Melkveehouders verdienen een beetje geld en doen gelijk uit de hoogte alsof zij het beste jongetje van de klas zijn. Als er een beetje tegenwind waait doen ze gelijk weer huiliehuilie...........

 • W Geverink

  Voor 1983 werden de boter en poederbergen met export subsidie (gemeenschapsgeld) gedumpt. Wie laten jullie opdraaien voor de overproductie na 2015? Moeders haalt boodschappen van de inkomenssteun uit Brussel... Nee Mozes, jullie sector heeft niks aan de toeval over gelaten...

 • joannes

  Wat een zelfkennis! Overproductie heeft niets te maken met de opbrengstprijzen zo blijkt, het is dankzij regulering, inclusief al die subsidies voor innovatieve ideeën, en natuurlijk de alsmaar dalende kosten van het geinvesteerde kapitaal gewoon veel te makkelijk. Wat de overheid in noodgevallen niet oplost, is een kans voor de handel die die goedkope proteïnen wel ergens in een snel ontwikkelend ontwikkelingsland kan afzetten met nb in vele gevallen exportsubsidies. Ondertussen met al 30 jaar een behoorlijke inflatie op gebouwen en installaties en niet te vergeten interessante belasting regelingen om de goede met de slechte jaren te mengen, hebben en houden mannen zoals Bert Vogel de productiedruk hoog zodat de wat kleinere of startende ondernemers een behoorlijke (financiële) drempel hebben om aan te sluiten in het productie gelederen van ¨kuikenmester¨ oligarchen, die met hun 6 weken cyclus continue de markt overvoeren en zichzelf dom (en zielig) noemen om uit de wind te blijven bij kritiek.

 • W Geverink

  Overproductie heeft wel degelijk te maken met lage opbrengstprijzen. Kijk maar naar de varkenshouderij. Nu hier in Noord Amerika door PED een aantal procenten minder aanbod is van slachtvarkens zijn de prijzen hoger dan ik die ooit gezien heb. Jullie praten altijd zo wijs over de markt zijn werk te laten doen en dergelijke. Mensen die op de vrije markt opereren weten dat de grootste vijhand van hoge prijzen, hoge prijzen zijn.

 • alco1

  @W.Geverink. We zeggen niet dat we de markt zijn werk laten doen. We zeggen als we de markt niet kunnen afschermen, GAAT de markt zijn werk doen.

 • MichaelPeeters

  @W.Geverink Mooi gezegd: de grootste vijand van hoge prijzen zijn hoge prijzen.
  omgekeerd geldt dit ook, en gelukkig maar.

 • W Geverink

  Klopt Peeters. Omgekeerd geld dat ook maar omdat er in de goede tijden wordt bijgebouwd en in bestaande stallen de puntjes extra op de I gezet worden, blijven varkenshouders tegenwoordig afhankelijk van ziektes als PED en varkenspest (die zich hopelijk ver van huis afspelen) voor een positieve draai aan de prijs. De varkenshouderij is zo goed in het voldoen aan de vraag dat zonder flinke ellende elders de prijzen chronisch laag blijven. Voor de verwerkers, de handel, de winkeliers en de consument geeft de vrije markt zo veel voordeel dat de quotering in melkveehouderij er ook af moest.

 • trompetterke

  Opvallend dat iedereen weer een ander kant op wijst en niet naar zichzelf (de sector en de vertegenwoordigers)
  Niemand reageert op de opmerkingen van Bert Vogel dat vleeskuikenhouders eigenwijze eigenheimers zijn en dom.
  Het feit dat daar niemand op reageert, betekend dat dan dat dit klopt?
  Dom denk ik niet, maar ieder voor zich is wel herkenbaar.

 • Kuykenhouder

  Als je daar een reactie op wilt Mr.Toeter.... dan denk ik dat we als vleeskuikenhouders idd gigantische eigenheimers zijn maar absoluut niet dom...!.

  We zullen als horizontale laag in de keten samen moeten gaan werken op een bepaalde schaal (dat is dus niet allemaal, dat heeft geen nut)

  Als wij zien dat er 15%-20%meer voerwinst te behalen is door zelf de regie over de voersamenstelling binnen de keten te nemen, dan ligt er een prachtige toekomst voor de vleeskuikenhouder en zijn gezin klaar in Nederland of je dan 100.000 of 500.000 kuikens hebt maakt niet uit ieder heeft het dan goed omdat er per kuiken voldoende verdiend word. #weetwatjekipeet

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.