Boerenblog

6 reacties

Kippen met camera’s

Tony Coote in New South Wales (Australië) heeft zijn kippen uitgerust met een kleine camera om inzicht te krijgen in hun vreetgedrag. Hij wil weten of dat de smaak van vlees en eieren beïnvloedt.

Ik bezocht het biologisch bedrijf Durella van Tony Coote in New South Wales (Australië) in het kader van mijn Nuffield-scholarship. Coote en zijn familie houden kippen, vleesvee en een paar varkens. Vooral de compleet andere denkwijze van de Coote's zette me aan het denken. Niet dat ik mijn bedrijfsvoering zo op de kop wil zetten, maar als gangbare boer kon ik er toch van leren. Sterker nog, het inspireerde me.

Het gouden ei?
Coote's kippen lopen er extensief bij, 150 kippen op een hectare. Dat moeten wel gouden eieren zijn, dacht ik. Ze brengen als ik het goed begrepen heb ongeveer vijf keer zoveel op als normaal. Je moet dan wel bedenken dat die hectare tussen de 1.000 en 1.500 Australische dollars (€650 en €1.000)  waard is. Maar dat terzijde. Centraal staat het gedrag van het dier. Toch leuk om te vermelden is dat Coote vanuit deze filosofie tot de conclusie kwam dat water en voer buiten moeten zijn. Dat is in de natuur ook zo. Vanuit de gedachte dat de kippen van oudsher in een boom slapen, moet hun stok hoog zijn. Hun stok zat in de schuur waar ook de eieren werden gelegd.

De beste vleeskwaliteit
Opvallend vond ik dat diezelfde boer vertelde dat labelling bij rundvlees heel moeilijk is door het grote aanbod. En ook dat het mesten van koeien op gras een uitstekende kwaliteit vlees geeft. Graan is volgens die boer niet natuurlijk voor de koe. Wat ik hier nu zo prachtig aan vind, is dat bij de rundvleesproeverij van NieuwVers dezelfde conclusie werd getrokken. Daar won ook de koe die in de wei met gras was vetgemest. Dan is de wereld toch weer klein.

Omega 3 en 6
Zo wilde Tony Coote ook weten wat voor voedingsstoffen er in de eieren zitten. Onderzoek wees uit dat de eieren meer omega 3- en 6-vetzuren bevatten dan reguliere eieren. Een goede balans en hoeveelheid zijn belangrijk voor een goede gezondheid. De kippen krijgen biologisch voer en vreten allerlei grassen uit de wei. Veel aandacht dus voor de nutritionele kant van ons eten.

Hencam
Prachtig vind ik het onderzoek met de 'hencam' dat de Coote's op hun bedrijf willen gaan uitvoeren. De kippen krijgen een kleine camera op hun kop. De bedoeling is dat de camera gaat registreren wat de kippen vreten, waarnaar hun voorkeur uitgaat en hoe hun eetpatroon is. Dit in de gedachte dat de dieren hun eetpatroon van nature zelf regelen. Kijk naar de panda's, die vreten bamboe. Of de koala, die op de eucalyptusboom leeft en de blaadjes vreet. Wat nog mooier is, is dat Coote samen met burgers het onderzoek wil financieren. Wat een machtig mooi idee!

Het is niet dat ik mijn varkens nu met een camera op de kop wil laten rondlopen om uit te zoeken wat ze het liefst eten, maar mijn aandacht is nu naast smaak ook gericht op voeding en gezondheid van de mens. Een spoor waar ik me de komende tijd op wil gaan richten.

Foto

 • Tony Coote van biologisch kippenbedrijf Durella leidt ons rond.

  Tony Coote van biologisch kippenbedrijf Durella leidt ons rond.

 • De biologische kippen zijn nieuwsgierig naar de bezoekers en komen aanrennen. De kippen worden nooit opgesloten. Ze lopen het hele jaar buiten.

  De biologische kippen zijn nieuwsgierig naar de bezoekers en komen aanrennen. De kippen worden nooit opgesloten. Ze lopen het hele jaar buiten.

 • In de verplaatsbare schuren staan de legkasten en gaan de kippen op stok. Buiten worden de dieren bijgevoerd.

  In de verplaatsbare schuren staan de legkasten en gaan de kippen op stok. Buiten worden de dieren bijgevoerd.

 • De behuizing van dichterbij. De kippen vreten ongeveer 70 gram per dag krachtvoer, aangevuld met voedingsstoffen die ze in de wei opdoen. Het bedrijf heeft te maken met een wisselende eierproductie. Tony Coote’s doel is te komen tot een stabielere productie.

  De behuizing van dichterbij. De kippen vreten ongeveer 70 gram per dag krachtvoer, aangevuld met voedingsstoffen die ze in de wei opdoen. Het bedrijf heeft te maken met een wisselende eierproductie. Tony Coote’s doel is te komen tot een stabielere productie.

 • Om de kippen te beschermen tegen vossen, lopen er twee honden in de wei. Rond de wei is een hekwerk met een schrikdraad. Sinds de introductie van de honden in de wei is de kippensterfte gedaald. Het doel is te komen tot een sterfte van minder dan 10 procent.

  Om de kippen te beschermen tegen vossen, lopen er twee honden in de wei. Rond de wei is een hekwerk met een schrikdraad. Sinds de introductie van de honden in de wei is de kippensterfte gedaald. Het doel is te komen tot een sterfte van minder dan 10 procent.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Het verstand komt met de jaren.

 • W Geverink

  Dat het op gras afgemeste vleesvee malser is en beter smaakt is helemaal waar maar het vet wordt geler van kleur. Dat is ongewenst voor een goeie klassificatie en daarom eisen ook de Europeanen dat het vee met graan wordt afgemest.

 • agratax2

  Geverink. Zou het niet slim en verstandig zijn als we de eisen voor -vetkleur- bijstellen zodat ook geler vet een goede classificatie of misschien de hoogste score krijgt?

 • alco1

  Als dit biologisch wordt genoemd, kunnen we een streep halen door bijna alle biologische bedrijven van Nederland halen. Voor de meeste kan het nog niet in de schaduw staan. Deze halen hun voedsel in ieder geval wel wat er daar buiten ook groeit.

 • Zents beheer

  Inderdaad een schril contrast met de biologische houderij hier.
  20 of soms al 30.000 in de stallen waar ze jaarrond om heen lopen te schijten. Het voer komt uit alle delen van de wereld en zal wel op papier biologisch zijn. Van de veel geroemde biologische kringloop kan dan ook nooit sprake zijn. En dan nog de ruimingen die met enige regelmaat plaats vinden wanneer weer een koppel AI of met snot is besmet, of gewoon omdat de eieren niet gegeten mogen worden vanwege de dioxine.
  Maar ja, de retail gaat hier ook nooit 5 maal meer, laat staan de kostprijs betalen !

 • W Geverink

  Het is moeilijk Han want de meeste consumenten prefereren wit hard vet. Geel vet zou ook kunnen betekenen dat er veel mais is gebruikt bij het afmesten en dat geeft geel en zacht vet. Bij mij op het land groeien verschillende soorten grassen, klavers en luzerne. Ik kan me goed voorstellen dat dat ook een positieve invloed heeft op de kwaliteit en smaak van het vlees in vergelijking met jullie monocultuur van engels raai.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.