PluimveeOpinie

Lot niet tarten in vogelgriepcrisis

Het nieuwe geval van vogelgriep afgelopen weekend in Zoeterwoude komt hoogst ongelegen. Even hoopten sector en overheid dat de uitbraken tot vier beperkt zouden blijven.

Vanaf maandag zou dan voorzichtig naar versoepeling van de maatregelen kunnen worden gekeken. Dat scenario moet nog even in de kast blijven. Voor versoepeling is nu geen grondslag.

Desondanks overweegt de organisatie van pluimveeslachterijen Nepluvi nog steeds een kort geding om versoepeling af te dwingen. Voorzitter Jan Odink spreekt steevast over ‘verandering’. Het is slechts een woordkeuze. De inhoud is echter hetzelfde. Natuurlijk heeft de compartimentering een grote impact op de sector. En ook al is bij alle screenings het virus niet aangetroffen, het risico op besmetting is aanwezig. De pluimveevakbond NVP spreekt van ‘Russische roulette’. De sector moet het lot niet tarten. Nederland moet ten koste van alles voorkomen dat de pluimveedichte gebieden Gelderse Vallei en De Peel besmet raken.

Er is nog een andere belangrijke reden om een strikte regio-indeling te verdedigen: handhaving. Nederland kan in Brussel een robuuste aanpak van de crisis overleggen, maar een plan zonder een dichtgetimmerde controle stelt niks voor. Ook landen die de grens sloten, zullen om garanties vragen. Een compartimentering met talrijke uitzonderingen komt ongeloofwaardig over, en is ook nauwelijks te handhaven. Eerdere dierziektencrises hebben dit al wel uitgewezen.

Beheer
WP Admin