Commentaar

12 reacties

Lot niet tarten in vogelgriepcrisis

Het nieuwe geval van vogelgriep afgelopen weekend in Zoeterwoude komt hoogst ongelegen. Even hoopten sector en overheid dat de uitbraken tot vier beperkt zouden blijven.

Vanaf maandag zou dan voorzichtig naar versoepeling van de maatregelen kunnen worden gekeken. Dat scenario moet nog even in de kast blijven. Voor versoepeling is nu geen grondslag.

Desondanks overweegt de organisatie van pluimveeslachterijen Nepluvi nog steeds een kort geding om versoepeling af te dwingen. Voorzitter Jan Odink spreekt steevast over 'verandering'. Het is slechts een woordkeuze. De inhoud is echter hetzelfde. Natuurlijk heeft de compartimentering een grote impact op de sector. En ook al is bij alle screenings het virus niet aangetroffen, het risico op besmetting is aanwezig. De pluimveevakbond NVP spreekt van 'Russische roulette'. De sector moet het lot niet tarten. Nederland moet ten koste van alles voorkomen dat de pluimveedichte gebieden Gelderse Vallei en De Peel besmet raken.

Er is nog een andere belangrijke reden om een strikte regio-indeling te verdedigen: handhaving. Nederland kan in Brussel een robuuste aanpak van de crisis overleggen, maar een plan zonder een dichtgetimmerde controle stelt niks voor. Ook landen die de grens sloten, zullen om garanties vragen. Een compartimentering met talrijke uitzonderingen komt ongeloofwaardig over, en is ook nauwelijks te handhaven. Eerdere dierziektencrises hebben dit al wel uitgewezen.

Laatste reacties

 • van elp

  Je zou een 5de compartiment kunnen overwegen: Noord-oost Nederland. Een gebied met weinig waterpartijen bij mijn weten en met nogal wat vleespluimveehouders.

 • Probe

  Wat een onzin. Eenden zitten overal. Nepluvi is niet voor directe afschaffing van de compartimentering maar voor het weer opzetten van eendagskuikens. Deze worden anders versnipperd (waar zijn onze dierenvrienden nu?) en doordat de stallen leeg blijven lopen alle schakels giga verlies met als gevolg een slagveld. Terwijl er geen veterinaire redenen zijn. Nog nooit virus aangetroffen op een vleeskuikenbedrijf!!!! Nergens een hogere hygienestatus dan op vleeskuikenbedrijven en haar voorschakels!!!! Wel economische reden van overheid om de schade bij ruimingen laag te houden door nu de bedrijven leeg te draaien. Maar daar kan je toch niet een hele sector kapot op laten gaan? Waarom betalen vleeskuikenhouders eigenlijk nog mee aan het diergezondheidsfonds?????? Nop en Nvp: ga daar eens mee aan de slag. En politieke partijen: waar zijn jullie nu er gezinsbedrijven kapot worden gemaakt zonder goede reden en veel banen op de tocht worden gesteld???

 • van elp

  @probe
  met al je argumenten ben ik het eens. Alleen gelijk hebben en gelijk krijgen is niet altijd hetzelfde. Alleen eenden zitten niet overal. Heb in ons zandgebied nog nooit een koppel wilde eenden gezien. Die zoeken toch de waterrijke gebieden op. Als de overheid om de door jou genoemde redenen niet tot opzetten van eendagkuikens bereid is, dan heb je in noord-oost nederland extra argumenten: lage pluimveedichtheid en weinig watervogels.

 • Probe

  Dus dan niet pleiten voor n-o Nederland. Ieder roept wat hem goed uitkomt. Bah. Waar zul je meer eenden zien: Delfzijl of Winterswijk?

 • Burnetti

  @Probe: de compartimentering is gewoon onderdeel van een crisiscenario dat al jaren op de plank lag. Het staat de sector vrij om in de aanloop naar de volgende dierziektecrisis op strategische plaatsen slachterijen te bouwen om zo minder last te hebben van de compartimentering.
  In de jaren na 2003 is er vanalles gebouwd maar zonder rekening te houden met de volgende veterinaire kaalslag.

  Er is economisch en veterinair veel aan gelegen om H5N8 uit de Peel en de Gelderse Vallei weg, pluimvee concentratiegebieden in Nederland, te houden. De aanname dat er geen vleeskuikenbedrijven besmet raken is voorbarig wanneer niet duidelijk is hoe het virus de stallen binnenkomt.
  Zijn horizontale ventilatieopeningen van vleeskuikenstallen afgeschermd tegen rondvliegende eendenstront?

  Vleeskuikens kennen hun eigen dragerschapsproblemen met infectieziekten.

 • Probe

  Zelden zoveel onzin in bijdrage gelezen. TAP alle vleeskuikenbedrijven en als je 1 positief vind zal ik hier nooit meer mijn mening geven

 • Burnetti

  MRSA?

 • heico1

  of tap alle pluimveebedrijven, meest nijpende situaties eerst.... ja dat kost geld en arbeid, maar toch stuk goedkoper dan wat er nu aan kostenposten komt.

 • Burnetti

  @ heijinkeieren1: dat werkt niet omdat zo'n 'virusvrij-test' een momentopname is. Wanneer het reservoir buiten de stallen ligt moet je daar iets aan doen of maatregelen nemen om de dieren beter te beschermen.
  Bij actief gaat testen ga je de positieven vinden weten uit eerdere dierziekteuitbraken (blauwtong, Schmallenberg, Q-koorts). Hoe je hiermee het ruimingsbeleid wilt bepalen moet voorafgaand aan het besluit te testen duidelijk zijn. Overigens wordt er in het land al driftig getest door pluimveeartsen.

 • Khalid en zijn maten

  @ Burnetti # 5, ik kom vrijwel alleen bij vleeskuiken bedrijven en in antwoord op de vraag van de ventilatie openingen: Natuurlijk zijn die afgeschermd anders zou de lucht van buiten direct op de dieren in de stal komen,die lucht wordt 'gestuurd'. Zelfs verticale ventilatie openingen zijn afgeschermd anders zou bijvoorbeeld het water van een regenbui zo in de stal vallen....

 • van elp

  @burnetti #9 die bron buiten zal er voorlopig wel blijven. Jou redenering volgend en de berichten dat de huidige besmettingen 4 lostaande gevallen zijn: dan is er geen reden voor het verbod op het plaatsen van eendagkuikens mits er strenge hygiëne wordt toegepast. Over het overplaatsen van leghennen zou met een bloedtap aangetoond kunnen worden dat de hennen virus-vrij zijn. Dat is idd een momentopname, maar wat wil je dan? een half jaar lang testen? Zegt ook niets over de status van morgen.

 • Burnetti

  De vraag moet worden beantwoord hoe het virus van de wilde vogels bij de dieren in de stal komt.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.