Commentaar

7 reacties

Overtreffende trap in schademeldingen

Het landelijk vervoersverbod voor pluimvee, eieren en pluimveemest is dinsdagavond opgeheven. Er zijn in Nederland geen nieuwe gevallen van vogelgriep gevonden.

Het is goed nieuws. Een voorzichtige eerste analyse van de aanpak pakt ook positief uit. De pluimveehouder trok tijdig aan de bel. Het draaiboek werkte. De betrokken overheden en diensten verrichten grondig werk. Nu de rook wat optrekt, kan de sector de balans opmaken.

Voormannen namen hier eerder al een voorschot op. Gert-Jan Oplaat van de pluimveehoudersvakbond NVP sprak zondagavond over een schade van €100 miljoen. Jan Odink, voorzitter van de brancheorganisatie Nepluvi, rekent op €75 tot €150 miljoen schade.

Nederland zat amper tweeënhalve dag op slot. Natuurlijk is de impact veel groter. Met name de export van vlees en broedeieren naar enkele landen buiten de EU loopt schade op. Deze export kan maanden stil liggen. Gemakshalve rekenen de mannen met effecten op jaarbasis. De eiersector verwacht overigens dat de schade wel meevalt. De afzet is vooral binnen de Europa; de binnengrenzen zijn weer open.

De voormannen hanteren de zwartste scenario's. Het is een ingeburgerd gebruik. Of het nu om noodweer, Russische boycot, voedselaffaire of dierziekte-uitbraak gaat. Het oogmerk is ook duidelijk: compassie, vergoeding, tegemoetkoming of versoepeling van regels. Begrijpelijk. Maar als iedereen het doet, nivelleert de impact. Zeker ook als later blijkt dat de échte bedragen lager uitvallen.

Laatste reacties

 • jp.bierema

  Ik kan mij er wel in vinden. We zullen ook vast zien dat er weer aan de vleesprijzen getornd gaat worden.
  Zo zagen we afgelopen week dat in tegenstelling met de ABC-prijs de BCP prijs in Nederland een cent is gezakt.
  En niet alleen de BCP maar ook Plukon heeft me weer een prijswijziging naar beneden gestuurd. Misschien heeft het wel met de omzet van MC Donalds te maken want die hebben vooraf al vastgesteld wat ze willen verdienen natuurlijk en als het er niet komt moet de producent het gelag maar betalen.
  Gek is het in ieder geval wel want het blijft gewoon in de EU verkocht worden.

 • Almagro

  Het zelfde is het geval met de eieren. 2 dagen geen eieren ophalen en de eierhandel begint al te roepen en de schade kan wel eens flink op lopen. Al twee jaar wordt er bij de pluimvee houders verlies geleden en we hebben ze niet gehoord. En dan te bedenken dat een aantal van de 'heren' aan de vorige AI uitbraak vermogens hebben verdiend.

 • yongone

  Wel vreemd als het om dierenwelzijn gaat en ook met overdreven suggestieve argumenten gaat blijft het stil ??????

 • koestal

  er is al weer een nieuw geval,dus weer nieuwe schade

 • PetervanKempen

  Als een sector structureel niet afdoende wordt betaald zoals voor de eieren, mogen dan schade die zij leiden niet meer genoemd worden?
  Redenatie van niets. Ook een noodlijdende tak kan door een stagnatie als hier miljoenen schade leiden en roepen dat het overtrokken is vind ik wel heel erg goedkoop. Ik denk dat dit voor bedijven de doodklap kan en zal zijn. Er vinden drama's plaats op en rond getroffen bedrijven , dan past deze reactie mijns inziens niet. Of kan de schrijver het precies maken? Blijkt nergens uit! Roepen en niet aan tonen dat is geen goede journalistiek.

 • PetervanKempen

  Miljoenen schade LIJDEN, excuus.

 • koestal

  Er is nog geen schadevergoeding toegezegd,dus de strop is voor de boeren

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.