Boerenblog

11000 x bekeken 35 reacties

Melkveehouders opgelet, Wakker Dier neemt u te grazen

Melkveehouders, bereid u voor op een strijd die u niet met argumenten kunt winnen. Het gaat Wakker Dier om stemmingmakerij.

Lang niet meer tevreden met het effect van de plofkipreclames, gaan de wakkere diertjes nu de koeboeren de melk zuur maken. Een voorproefje geef ik nu al:

De Nederlandse melkkoeien worden gehouden onder erbarmelijke omstandigheden. De meeste koeien zien nooit buitenlucht behalve door een kier, en staan met te veel soortgenoten in een te kleine stal. Wel 60 kg koe per vierkante meter staloppervlak. Zeker de helft van alle koeien is kreupel en antibioticagebruik, vooral de gevreesde cefalosporines, is aan de orde van de dag. Volgens een zeer ervaren dierenarts met een praktijk in Amsterdam die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend met onderzoek naar het gedrag van muizen in een reptielenkooi, heeft de koe een onnatuurlijk grote uier en kan het dier daardoor slecht lopen. Hij geeft desgevraagd ruiterlijk toe dat hij de koe slechts kent van de pakken melk in de super. De koe is na de kip volgens deze expert het meest mishandelde stukje vlees.

Magere melkjaren
En dit komt juist nu het weer even lekker gaat met de zuivel. Omdat de Chinese producenten hun eigen nest vervuilen met onzuiver babymelkpoeder, gaat hier de melkprijs omhoog, 40 cent, en het is nog niet genoeg voor voorman Dirk-Jan Schoonman van de melkveehoudersvakbond NVM. Schoonman klaagt over de hoge krachtvoerprijzen, hij weet ook wel dat de hoge graanprijzen mede oorzaak zijn van de hoge melkprijs, hij is Rupsje Nooitgenoeg. Hij spreekt in het Nederlands Dagblad van 19 augustus de hoop uit dat de prijs nog even doorstijgt. Ik hoop het ook voor hem.

De melkprijs gaat binnen afzienbare tijd weer zakken en Brussel zal dan geen reddende hand gaan uitsteken. Het verdwijnen van de Europese melkquota in 2015 en de Chinezen die hun melkzaakjes op orde krijgen plus een rampzalig goede graanoogst zijn de ingrediënten voor een prijsdaling. Melkveehouders hebben geen keus: groot worden en reserves opbouwen voor de magere melkjaren die gaan komen. Klein blijven betekent armoede.

Het komt vanzelf goed
Echte koeien hebben horens, lopen in de wei en worden gemolken door een boer op een krukje. Zo hoort het volgens plof-uier-campagneleider Sjoerd van Wakker Dier. Hij is optimistisch dat melk spoedig uit de schappen van onze supermarkten gaat verdwijnen.

Melkveehouders, bereid u voor op een strijd die u niet met argumenten kunt winnen. Het gaat onze vrienden van Wakker Dier om stemmingmakerij, beeldvorming. Gewoon uit laten winteren, het komt vanzelf goed. Zoals het met de vleeskuikens ook weer goed is.

Ik zag deze week een reclame voor kipfilet voorbijkomen op de televisie. Het viel me op omdat de boodschap net na het Wakker Dier-spotje zat. Kipfilet voor 2,49 per pond. C1000 geloof ik, maar ook andere supers stunten weer volop.

Laatste reacties

 • Hans Brasil

  Wakker dier valt onder de Licence-to-produce-in Holland-Post, zoals veel te dure grondprijzen, dierrechten, mestbe/verwerking, luchtwassers, poolse arbeiders, sjoemelende vionslachterijen etc. paarden-rundveevleeswissel etc. absoluut niet interessant of het waar is of niet

 • trekker123

  Vote with your dollar. Als de melk je niet bevalt dan ga je gewoon zelf een koe houden. Trouwens, is het niet zo dat een koe in zijn natuurlijke omgeving ongeveer de hoeveelheid melk produceert die het kalf nodig heeft? Denk dat ze bij wakker dier binnenkort stoppen met eten. Dat is nog steeds het beste model om de natuur zo veel als mogelijk ongerept te houden.

 • NoordHollander

  alle dieren worden plof gehouden lammeren worden afgemest dus ook de schapenhouders opletten overigens is angst een slechte raadgever

 • cfj.oomen

  Een kul verhaal waar je niet zo veel mee kunt. Wakker Dier doet niets anders dan stemming makerij. Weet niet of dit verhaal gebasserd is op feiten, of probeert dhr Vogel ons bang te maken
  Je kunt namelijk NIETS met dit verhaal. Schrif liever over de dingen die wel goed gaan! Maar dat is schijnbaar niet interessant, niet voor wakker dier, en ook niet voor Bert Vogel

 • wm

  Dit verhaal zet inderdaad een rare toon. Enige afgunst omdat het met de melkveehouderij wel goed gaat?

 • gerrit.lammertink1

  Verhaal goed lezen mensen!! je moet je niet zo druk maken om dat soort propaganda is eigenlijk de kern verhaal wat dhr Vogel schrijft.

 • probe14

  Cynisch en niet over nagedacht hoe dit wordt gelezen. Nivo van Bert ben ik beter gewend. Slecht onsamenhangend stuk. Misschien te weinig inspiratie? Dan op tijd stoppen lijkt me.

 • albers.willem

  Bert geeft dacht ik alleen het niveau van Wakkerdier aan..... Een stel zanikers, dat zaniken doel levensdoel heeft gemaakt! Dus inderdaad valt er heus ook wel over de koeien (in de wei) te zaniken.

 • somporn

  Vroeger was alles beter,koeien in de wei in de zomer en in de winter lekker aan de ketting op de grubstal.Als een koe kon praten had ze allang gezegd,maak je niet zo druk,lig lekker in een fijne stal te herkauwen op mijn matrasje.

 • Mozes

  De enigste manier om het schrikbeeld van Bert Vogel te voorkomen is zorgen voor een goed imago en de consument op de boerderij laten kijken. Onbekend maakt onbemind.

 • freehold

  Ik lees het als het gebrek aan vooruitkijken van de melkveehouders. Inderdaad zijn er superveel spotjes te maken.
  Koe wordt hoorn afgebrand, Kalf ziet 5 minuten zijn moeder, Koe nooit buiten, Plofuier. Omdat er genoeg verdiend wordt maak je je vanzelf minder druk. 2016 en verder, melkveestallen niet te verkopen....

 • jordi 1455

  Wanneer klaagt de LTO die wakker dier bobo's eens aan voor smaad en laster? in plaats van met die bobo's mee te huichelen.

 • Mels

  Dat durven ze niet.......

 • geintreseerde

  PERFECTE ACTIE WAKKER DIER

 • Sjaak

  Wanneer doen wij, lees LTO, eens ons voordeel met Wakker Dier én de Dierenbescherming?

  We duiken konstant in de verdediging ipv. de aanval. We moeten als sector unaniem eens zijn met deze instanties en de boerderijen 'leegdraaien' onder het motto ' geen faire trade zonder faire prijs '...
  Natuurlijk moet er een stroppenpot opgericht worden, zodat die boerderijen schadeloos gesteld worden. Geef je op een briefje, als we dat een paar maanden doen, iedere dag een paar bedrijven 'ruimen' onder grote media-aandacht, dat er dan veel verandert ten gunste van de sector...
  Heb het al eerder gezegd; 'verander zelf en de wereld om je heen verandert'

 • PetervanKempen

  Albert Heyn gaat nu met de prijs stunten.
  Wie denkt er nu dat de consumenten de producenten gaan steunen, niemand toch:
  Houdt wakker dier dat tegen zodat alle boeren met hun flauwekul merk geen last hebben?? Oh jee Fata Morgana

 • mtsharteveld1

  Dus een koe met een groot uier geeft dus veel melk en koe met een klein uier weinig... Oké, dus een vrouw met een flinke voorgevel geeft dus veel melk en een vrouw met 2 erwten op een plankje weinig... Haha, wat een kolder!!! Om maar te zwijgen over die dierenarts, fantastisch, de man weet in ieder geval dat de melk uit een koe komt en niet enkel uit een pak, hulde!!! Gelukkig voldoen wij redelijk aan het plaatje met gehoornde koeien die een groot deel van het jaar buiten lopen en tijdens het melken worden de melkkrukjes gebruikt. Of dit prachtige plaatje blijft bestaan is nog maar afwachten want klein...

 • theastrovor

  Nou nou die Bert Vogel heeft weer een heleboel goede ideeën voor Wakker Dier!

 • ja

  Wm en oomen verhaal goed lezen Bert schrijft het uit een andere hoek .goed verhaal Bert geef ze van jetje.

 • Leo van Malsen

  In elk geval ben ik blij dat er meer mensen zijn die inzien dat de leugencampagnes van de wakker diertjes zich zullen verleggen naar andere sectoren binnen het agrarisch landschap. Ik zei het al eerder: Het wordt hoog tijd dat de sectoren geld bijeen brengen om de tegenaanval in te zetten met dezelfde middelen, maar dan gebaseerd op de waarheid.

  Mensen vinden het niet zo fijn om voor te worden gelogen. Dus als je laat zien dat de lastercampagnes bol staan van de leugens, is het clubje wakker diertjes zo weer ontmaskerd en worden ze weer gedecimeerd tot de kleine groep roependen in de woestijn die ze eigenlijk zijn.....

 • abtje

  Sommige sectoren maken het weekdier ook wel erg makkelijk door zelf al de waarheid lichtelijk geweld aan te doen. Kijk maar naar de melkveehouderij...

 • j.verstraten1

  Ik hoop dat deze column een aantal melkveehouders wakker schud die continue afgeven op alle investeringen in imago, duurzaamheid, weidegang etc etc..d richting die FCDF kiest mbt dit thema als bemoeizucht afschrijven omdat ze niet willen zien dat dit noodzakelijk is om niet in dezelfde situatie terecht te komen als de intensieve veehouderij, of dat in het geheel niet erg vinden. Dat kan natuurlijk ook. En dan straks afgeven op de coops en LTO dat ze de tegenbeweging niet aan wil klagen voor smaad en laster?

 • Gemini

  Ik vind het zo jammer dat je tegenwoordig bijna geen koeien meer in de wei ziet. Dat mis ik echt!

 • alco1

  @j.verstraten. Er wordt niet afgegeven. Er wordt gevraagd alles naar waarheid te vertellen, zodat onwelwillenden geen stok toegereikt krijgen om mee te kunnen slaan. En daarbij de melding dat LTO de belangen moet behartigen van de boeren i.p.v.de boodschappen van de regering bij de boeren te brengen.

 • Mozes

  @j.verstraten1, je slaat de spijker op de kop.

 • abtje

  @Alco1 Degenen die ingedut zijn willen het niet horen. Die worden straks wakker als Wd bij Fc de boel overhoop haalt. Dan pas willen ze het weten. Dan is het huilen, terwijl met eerlijkheid je preventief Wd bijna alle wind al uit de zeilen neemt en die ergens anders verder zoekt.

 • pdenh1

  Wij hebben al vaak gesteld, dat de intensieve veehouderij, inclusief de melkveehouderij veel meer het belang van de ketenproductie moet benadrukken. Samenwerking tussen producenten, verwerkers , supermarkten en consumentenbond in een pragmatisch platform kan de concurrentiekracht van de totale keten vergroten, ook in empathisch vermogen zijdens de consument. Marktstructuren evolueren sterk en uit dien hoofde is het dienstig targets te stellen, opdat de totale sectoren weten welk koersplan naar 2025 wordt nagestreefd. Er zak rekening gehouden moeten worden met een aanpassend GLB, waarbij de subsidies voor een belangrijk deel zullen zijn afgeschaft en de sectoren op eigen benen moeten kunnen staan.Langere termijnplanning is is geen getheoretiseer, doch pure noodzaak om te overleven, zeker nu ook de toenemende globalisering hand over hand toeneemt en een open economie als de onze zich daarop richten moet. De organisatie WD is eerder een afbrekend dan een opbouwend geheel en daarmee komen we in deze eeuw niet zoveel verder. Laten de 'ketengenoten' de handen ineen slaan en practisch strategisch productie-en afzetbeleid formuleren, waarmee de toekomst kan worden 'veiliggesteld'!

 • hornblower

  Als deze organisaties er niet waren geweest , ( ik zou er geen reclame voor willen maken ) hadden de boeren dan nu allemaal een stal met 500 tot 1000 koeien een lapje land met veel stront . En dat de stront op een gegeven moment de drains uitkomt? En niet in de laatste plaats een melkprijs niet kostendekkend , en werk je maar verrot , zodat ieder zo goedkoop mogelijk te eten krijgt en ruimvoldoende geld overhoud voor 'leuke' dingen? Eerder waren boeren mensen waar men tegenop zag, nu zijn het de grootste werksloven van de maatschappij. Ik zie de vooruitgang niet, U wel?

 • Kippenboerke

  Blow nog maar ff door fantast!

 • hornblower

  Kippenboerke, waar laat jij je mest? Op eigenland, of moet dat over de weg versleept worden met de nodige sammonella bacteriën. Ik wil die zooi niet op mn land. En de dooie kippen , stop die maar in je vriezer.

 • Kippenboerke

  Mijn eigen mest gaat in het riool; die van mijn kippen gaat naar de verbranding en daar wordt stroom van gemaakt. Gelukkig nog nooit geen salmonella gehad. Dooie kippen gaan naar Rendac.

 • koestal

  wakker dier gelooft nog in sprookjes,laat ze maar rondhuppelen op een kinderboerderij of kamperen in de Oostvaardersplassen,daar is alles ideaal

 • info104

  Als alle burgers eens het boek oostvaardersplassen zouden lezen zou wakker dier, dierenbescherming, en al die anderen die niet weten hoe een dier verzorgd moet worden , zich niet zouden bemoeien met een veehouder die zijn dieren optimaal verzorgd, zou de wereld er heel anders uit zien. De meesten kunnen nog niet eens voor hun huisdier zorgen laat staan beslissen over iemand anders zijn dieren.

 • josrodenburg

  na eerste alinea maar gestopt met lezen!! het feit blijft zorg goed voor de koe dan zorgt de koe goed voor jouw! hier is toch geen speld tussen te krijgen of ben ik nou gek?

 • koestal

  Wakker dier en Zembla,als het aan hun ligt heeft niemand meer te eten

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.