Boerenblog

9557 x bekeken 24 reacties

McDonald’s licht Wakker Dier een (kreupel) pootje

Het Wereld Natuur Fonds pleit voor intensievere voedselproductie. Maar Wakker Dier snapt het niet en denkt dat ‘duurzaam’ gelijk staat aan ‘lief zijn voor dieren’.

Begin september was de opening van het academisch jaar van de universiteit Wageningen. Verantwoorde groei was deze keer het thema. Een van de sprekers, Jason Clay, is senior vicepresident van het WWF (Wereld Natuur Fonds), niet de minste toch. Clay weet dat Moeder Aarde en al haar bewoners de komende decennia in grote problemen komen door de enorme bevolkingsgroei, van 7 naar minstens 9 miljard. Anders gezegd: de uitdaging is om de komende veertig jaar net zo veel voedsel te produceren als de afgelopen 8.000 jaar. Landbouw en veeteelt hebben een steeds groter effect op ons leefmilieu. Hoe duurzamer en intensiever we produceren zo veel te meer biodiversiteit en natuur er in 2050 over is. WWF brengt overheidsinstellingen, belangenorganisaties en grote multinationals, vaak concurrenten, met elkaar in gesprek om duurzaamheidsnormen te formuleren, en in praktijk te brengen. Als de honderd grootste bedrijven met de meeste invloed op het milieu, denk aan soja- en palmoliereus Cargill, zich echt committeren aan duurzaamheidsprincipes, dan kan onze aarde ook in 2050 nog goed leefbaar zijn. Cargill heeft aangetoond dat ze zijn palmolieproductie in de komende twintig jaar kan verdubbelen zonder een oerwoudboom te hoeven vellen.

WD leest maar de helft van het WWF-verhaal
Wakker Dier-strateeg Sjoerd van der Wouw heeft na de blogs van mijn hand wel begrepen dat het effect van zijn acties zoveel groter kan zijn als de supermarkten in zijn richting opschuiven. Het zijn niet meer de boeren en de consumenten die we moeten hebben, zegt hij in een interview, maar AH en Jumbo. Maar Wakker Dier heeft slechts de helft van het verhaal van Jason Clay gelezen. Daar waar de senior vicepresident van het WWF wil intensiveren om de diversiteit te behouden wil WD extensiveren omdat het nog steeds denkt dat duurzaam betekent lief zijn voor dieren.

McDonald's is sportief, Wakker Dier niet
McDonald's is een van de honderd multinationals die zich committeren aan het duurzaamheidsprincipe. Toch vond Wakker Dier het een goed idee om juist McDonald's de Liegebeest-prijs uit te reiken in het tv-programma Kassa. Dan snap je het gewoon niet goed.

Hanneke van Ormondt is zonder twijfel een zwakke plek in de WD-organisatie. Nog niet zo lang geleden maakte mevrouw zich haast onsterfelijk met haar onzinnige opmerkingen over dorstige eendagskuikentjes. Nu is het echt fout. Ze heeft geheel tegen alle WD-voorschriften in toegestemd om bij pluimveehouders te gaan kijken in de stal. (En Sjoerd had het nog zo gezegd: wat je ook doet, nooit in de stal gaan kijken.) McDonald's nam de prijs in ontvangst en lokte tegelijkertijd arme Hanneke in de val. Ze kan nu niet meer terug en moet met de camera gaan kijken in een vleeskuikenstal waar het natuurlijk prima in orde zal zijn.

Zo sportief als McDonald's was om de prijs in ontvangst te nemen is Wakker Dier niet: al in 2004 weigerden de vegetariërs de Rotte Ei-prijs van drs. Plantema.

Laatste reacties

 • BO(skabout)ER

  mooi stuk!

 • stefvanbergen

  klopt ze snappen het niet! willen we iedereen kunnen voeden dan zullen we veel efficiënter moeten gaan werken en niet dieren in 2 persoon bedden laten slapen.

 • abtje

  Bert, jouw manier van schrijven is prachtig. Niet als een zielig vogeltje met gebroken pootje in de hoek zitten wachten, maar gewoon vrolijk de rollen omdraaien. Lekker reeel en nuchter er tegen aan. Hulde...

 • ja

  mooi verhaal bert ga zo door!!

 • jordi 1455

  Wat je wint in duurzaamheid verlies je in dierwelzijn, iets wat Wakker dier en kornuiten niet begrijpen.

 • aarthamstra1

  Mc Donald ,die knijpt niet alleen zijn personeel uit .Het is voor het inkomen van de boer een groter gevaar dan Wakker dier. De grootse afval producent zowel in papier als voedsel ,MEN BAKT EN FLIKKERT HET GEWOON WEG ALS HET NIET VERKOCHT WORD . In NIJKERK onlangs met veel tam ,tam door de gemeente een A locatie verkregen men als argument goed voor de werk gelegenheid .De Nijkerkse cafetaria's verkopen nu wel 20% minder en moeten nu personeel ontslaan. Hoeveel belasting betaald deze Belasting ontwijkende MULTINATIONAl .
  Voor welke prijs koopt hij zijn vlees??

 • J@gertje

  Mijn kinderen hebben toch echt meer met McDonald's dan met wakker dier.
  Geef ze eens ongelijk.

 • W Geverink

  Er wordt pas verdiend als de boeren met hun productie de voedselbehoefte niet bij kunnen houden. Hoe minder haast met intensiveren hoe beter het is voor de boeren portomonee.

 • Bison

  Ik vergelijk de mensen op de wereld maar met luizen op een hond.
  Een kleine populatie luizen jeukt een beetje maar als de luizen ongebrijdeld blijven voortplanten gaat de hond uiteindelijk dood.

 • trekker123

  De mensheid werkt vlijtig aan zijn ondergang. Dat lijkt me nogal duidelijk maar dat horen we niet graag. Maar als we moeten doen wat wakker dier zich voorstelt dan komt het in ieder geval niet goed. Anderzijds lost het wakker dier probleem zich vanzelf op. Vote with your dollar. Wat je niet aanstaat moet je gewoon niet eten. Dat is wat anders dan anderen te dwingen om te leven zoals je zelf meent te moeten leven. Daar hebben we verstandige politiek voor nodig om dat enigszins in banen te leiden. Omhoog dus met die kiesdrempel zodat er weer eens een regering kan komen die het leven niet constant door minderheden onmogelijk wordt gemaakt.

 • jp.bierema

  Met W Geverink kan ik praten, die snapt hoe het werkt. Of er nou 6 of 8 miljard mensen zijn interesseert me niet. Voedselschaarste is de beste oplossing voor een liberale landbouw, immers we(de maatschappij) willen af van landbouwsubsidie. Als we dat willen is prima, maar dan ook voedselschaarste.

 • agratax2

  Laten we eens hydroponic en water cutures gaan installeren in leegstaande kantoor panden. We wil mag er van mij ook intensieveveehoudeirj gaan bedrijven. Een ding is dan zeker, we zijn verlost van vel transport, zeker als eerst de lege panden in havensteden aanpakken. Voer (mais, soya) uit het schip in de kantoortorens en daarna d emest in de tenaker en terug naar de akkerbouw ook voor de dieren geldt gen gesleep, slachten in de kelder en dan zo in het koelschip richting consument. Er is misschien niet veel ruimte vrij, maar we praten op dit moment over 700 ha leegstaande kantoorvloer. Ik reken dat e rper varken 10 m2 ruimte nodig is (hok, gangen, kantoor, slachthuis etc.) praten we wel over 700.000 dieren. Parkeergelegenheid en derglijk is al aanwezig. Voor groente teelt praten over nog veel maar bruikbare m2 omdat er in lagen gewerkt kan worden bij watercultures.

 • Boertje22

  Prachtstuk!

 • Jkieft

  mooi stuk

 • Rogierdekip

  altijd het zelfde liedje, weinig vernieuwend, voegt niet veel toe aan wat we al weten, bedenk eens wat nieuws Vogel!

 • Eigenmeningmag

  Goed blog, deze verdient om geplaatst te worden in Trouw !!

 • deboed.advies@hotmail.com

  Het is volledig de waarheid maar hoe krijg je dit bij de consument
  als dat je lukt heb je pas wat berijkt

 • jehanvankroaks

  Prima onder woorden gebracht Bert !

 • Romeijn

  Blijkbaar zijn de natuurclubs net zo verdeeld als de agrarische wereld.
  Goede analyse aarthamstra1 @ #6; dat weggooien kan geen milieueducatieprogramma meer goed maken bij de kinderen!

 • WimTondeur

  Bert, goed verhaal. In dit kader is het goed om te melden wat supermarkt keten Deen heeft gedaan om tegemoet te komen aan de chantage eisen van WD om geen Nedrlanse 'plofkippen' meer te verkopen: zij betrekken nu hun pluimveevlees uit Roemenië. Uit eigen ervaring weet ik wat een Nederlandse pluimveehouder moet doen om verantwoord voedselveilig vlees en eieren te produceren: monitoren op Salmonella, Campylobacter, NCD, AI; uitgebreide informatie aanleveren aan slachterijen over medicijn gebruik en mortaliteit; werken aan een programma om het antibiotica gebruik drastisch te verminderen. Al dit soort programma's zijn niet in uitvoering in Roemenië. Kortom Roemeens pluimveevlees met meer volksgezondheid risico's en wie ziet er toe op het welzijn van deze dieren in Roemenië? Dan praten we maar niet over de oneerlijke concurrentie tussen EU-lidstaten.

 • yvijn

  @ J@gertje Lekker opgevoed, dat gebroed van je.
  Er zijn nu al wachtlijsten in de gezondheidszorg! Wat zal dat over 30 jaar fijn zijn.
  @ Vogel: dat je je eigen naam zo te gronde richt door 2 miljoen vleeskuikens lastig te vallen; schande.
  Enne...''McDonald's is een van de honderd multinationals die zich committeren aan het duurzaamheidsprincipe.'' Haha, laat me niet lachen. Zo lang McD niet eens het verschil kent tussen Zwitserse en Oostenrijkse runderen, kan dit ''bedrijf'' mij niet wijs maken dat het weet waar het mee bezig is.

 • J@gertje

  @yvijn,
  Gebroed van mij?
  Hou je a.u.b. een beetje in wil je.

 • W Geverink

  Wat is het verschil tussen zwitserse en Oostenrijkse runderen dan yvijn? Kom me niet met het verhaal dat van de zwitserse koeien de linker poten korter zijn dan de rechter omdat ze linksom om de berg grazen en dat het bij de Oostenrijkse andersom is, want volgens mij is van dat verhaal niks waar.

 • koestal

  het is hier zondagsavond heel druk bij de Mac Donalds,ouders met kinderen willen zelf dan geen eten meer koken,moeten de andere dag allebei weer werken

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.