Commentaar

30 reacties

Nieuw offensief Wakker Dier misplaatst

Wakker Dier start per 1 augustus een nieuw offensief tegen de pluimveesector. In tv-spotjes meldt de organisatie dat de helft van de vleeskuikens kreupel zijn voordat ze worden geslacht.

De dieren worden bovendien 'volgepompt' met antibiotica. Als kop van Jut gelden de supermarktketens Albert Heijn en Jumbo die deze 'plofkip' nog verkopen.

De stichting gaat volledig voorbij aan het akkoord dat pluimveesector, supermarkten en maatschappelijke organisaties eerder dit jaar sloten over de productie van kip. In het akkoord zijn afspraken gemaakt over welzijn, gezondheid, milieu en ja, ook economie. De sector werkt aan een robuustere kip. De bezettingsgraad wordt aangepast. Het duurt even voordat deze plannen voor verduurzaming in de praktijk kunnen worden toegepast.

Wakker Dier, die het akkoord in februari al als 'plofkip met flauwekulsaus' omschreef, gunt de sector deze tijd niet. De campagne is sluw getimed: in een nieuwsloze vakantieperiode. De reclametarieven liggen lager.

De pluimveesector bij monde van PPE-voorzitter Bart-Jan Krouwel reageert juist. Hij legt de verantwoordelijkheid bij de consument. Die consument vindt kip naar de normen van Wakker Dier te duur. Nog los van het feit dat tweederde van het vlees de grens over gaat.

Marc Janssen, directeur van supermarktkoepel CBL, waarschuwde onlangs nog: "Een organisatie als Wakker Dier zal nooit tevreden zijn." De sector moet vasthouden aan de ingezette koers.

Laatste reacties

 • fransderondhoeven

  zo lang er nog mensen zijn die hen door lidmaatschap hun salaris betalen is er nog weinig crisis

 • Flyinghollander

  En die vee-arts die in die reclame zit, wie is zo gek? of is dat zo alternatieveling?
  Maar wij blijft de tegen reclame? Als we dat probleem niet hebben als sector waarom dat niet aantonen?

 • mvedder

  die ene 'veearts' die ik heb gezien was er geen maar een dierenarts, uit amsterdam uiteraard, daar hebben ze er verstand van!

 • kleitokkers

  Kip, het meeste geld in het laatje brengend dier, t.b.v de dierenclubs

 • Snel

  Die veearts moet door de KNMVD maar eens op `t matje geroepen worden want die schaad zijn eigen beroepsgroep,maar die vereniging laat alles maar gebeuren zolang zij hun centen maar bij de boer weg kunnen halen.Zou hun sieren als ze eens een keer in de bres zouden springen voor de boeren(vee-varkens-pluimveehouders) die wel hun inkomen waarborgen.Een levensgrote advertentie in een landelijk dagblad kunnen ze met zijn allen toch wel betalen.

 • yvijn

  @fransderond: waar in vredesnaam slaat dit op? Crisis is het al JAREN voor de dieren, die ''producten'' door Bart-Jan Krouwel worden genoemd. ''Wat de consument vraagt, wordt door ons gemaakt'' !!!! Of pluimveehouders God zelve zijn!! Walgelijk.

 • ruben1979

  yvijn, zou je de moeite willen nemen om bij ons op het vleeskuikenbedrijf een kop koffie te komen drinken, en met mij in de stallen te kijken naar de 'crisis' voor de dieren?

 • Flyinghollander

  Ruben succes, ze komt denk ik toch niet.

 • alco1

  Het enigste wat de sector kan doen, als wakker dier zoals door jullie beweerd wordt de waarheid manipuleerd, is de tegenaanval. Er zijn onder jullie toch wel LTO leden, die hun organisatie daarvoor kunnen aansporen, waarvoor betaal je anders contributie.

 • fransderondhoeven

  wat ik bedoel is de mensen van die dier activisten het protesteren voor niets moeten doen dus zonder dat ze hier voor rijk betaald worden zouden ze wel anders piepen

 • l coumans

  ja frans misschien is een beslaglegging wel iets kunnen ze ook geen bio spulletjes meer kopen

 • RPeetersch

  @ruben1979:
  Yvijn wil dat misschien niet, maar ik sta daar zeker voor open. Waar zit uw bedrijf?

 • ruben1979

  @RPeetersch, in Twente.

 • HuiPet

  Het mooiste zou zijn als er en tegen aanval komt van de vlee sector zelf. Wakker dier heeft zoals het nu overkomt alle troeven in handen en er word maar weinig aan gedaan om ze te overtuigen dat het niet altijd zo gaat zo als hun beweren. Goed een paar aanpassingen om de kip een beter leven te geven is niet verkeerd en dat ze daar op wijzen is volgens mij alleen maar goed. Ik mis gewoon de overtuiging om de consument in te laten zien dat men kijkt door de ogen van Wakker dier en niet door hun eigen ogen. Misschien moet er meer openheid in de sector komen zodat de consument zichzelf kan laten overtuigen dat er heus wel aan een goede leefklimaat word gewerkt maar dat het gewoon wat tijd kost en dat wakker dier men de tijd niet geeft. Daar valt ook iets over te zeggen natuurlijk. Ik zou zeggen beste pluimveemestveehouders stop de koppen bij elkaar en kom zelf me goede plannen en reclames etc om de consument te laten zien waar hun lekker stukje kip weg komt.

 • HeinCarien

  Jonge jonge, kijk toch eens hoe hoog het poesje en hondje op de ladder is gestegen. Schappen vol vreten in de super voor hond en kat.
  Dnk je nou echt met een tegen aanval wat te bereiken ? Gewoon negeren en maken wat er gekocht word. Die WD blijft ALTIJD zeuren en denk maar niet dat we daar nog ooit vanaf komen.
  Bijna iedereen is het met WD eens en ondertussen het goedkoopste vlees inslaan. EN er is toch kip met 1 ster? nou wat zeur je dan?

 • jehanvankroaks

  late we nu eens kijken wat nu de echte negatieve impact is van het flauwekul verhaal van wd.
  Ik denk dat het reuze meevalt.
  De hr Brok van de NVP was van de week in nieuwsuur en had mijn inziens het enige goede verhaal.
  Uiteindelijk bepaald de consument wat voor vlees er gemaakt wordt.
  NL datgene wat het meest wordt verkocht.
  En dat is nog steeds NIET het duurste of duurzaamste stukje vlees.
  Het is voor de consument net als voor ons ook crisis.
  @gezondverstandregeerd

 • RPeetersch

  @ruben1979:
  Oei, dat is wel érg ver van Maastricht ...

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • ruben1979

  @RPeetersch, tja je moet er iets voor over hebben, maar ik denk dat er in het zuiden ook wel pluimveehouders te vinden zijn die jou willen informeren. Je bent hier welkom in elk geval.

 • trijnie

  @ruben1979 ik heb gisteren een mail naar boerderij gedaan om in contact met je te komen, heb je dat nog niet gehad?

 • jordi 1455

  @RPeetersch het is goed dat je open staat en moeite neemt om op een vleeskuikenbedrijf te kijken. Want als je op een pluimveehouderij bent geweest kun je een beter oordeel vellen dan als je oordeelt op foto's.

  @Rubben1979 is het niet een idee om directieleden van de supermarktketens uit te nodigen om een keer in scharrel en de gewone pluimveestallen te kijken, misschien kan de supermarkten er dan voor zorgen dat het plofkip verhaal aan het wankelen komt.

 • HuiPet

  Het maakt de supermarkt ketens niet uit welk stukje vlees er wordt verkocht ALS HET MAAR WORD VERKOCHT. Ik heb eens na gevraagd bij de plaatselijke supermakrt.( geen jumbo of ah) maar zij hebben verschillende kipproducten in de schappen liggen. De consument kijkt na wat er in zijn portemonnee zit en denkt er niet altijd bij na. Uitzonderingen na gelaten natuurlijk. Dus dat idee van de supermarkt lijkt me niet helemaal juist. De Nederlander in het algemeen moet weten dat wakker dier onrust zaait ( en oogst kijk na de veranderingen die worden toegepast in de kipsector) en zou het dus toch van de sector zelf uit moeten gaan om mensen te overtuigen en te laten zien dat WK onrust zaait en verkoopt

 • ruben1979

  @trijnie, mijn ervaring leert dat er altijd een paar dagen overheen gaan voor ik een mail krijg van de redactie, even afwachten dus. Groet'n Ruben.

 • ruben1979

  @jordi, ook de directieleden van de grootgrutters zijn welkom bij ons, maar ik ben wel bang dat dat niet de partij is die we zoeken om de werkelijkheid te laten zien.

 • jordi 1455

  @Ruben1979 politici die niet lid zijn van de pvdd en gl?

 • LouiseB


  Wanneer gaan mensen zich eindelijk schamen ?

  In de natuur slapen kippen hoog in de bomen. Hier voelen ze zich veilig. Kippen hebben een intern kompas dat gebruikmaakt van het aardmagnetisch veld. Hierdoor weten ze precies waar ze zich bevinden.

  In de stal is er vaak geen daglicht en de kippen komen nooit buiten. In Nederland houden we op deze manier 450 miljoen vleeskuikens per jaar.

  Meer weten over de vergeten dieren in de voedsel-industrie? Kom naar onze fototentoonstelling 'Het Vergeten Dier'. Van 17 augustus t/m 30 augustus is deze te zien op Neude in Utrecht.

 • Mozes

  Kippen zijn dus uitgerust met GPS?

 • jordi 1455

  @Louise B zeker allemaal illegaal verkregen materiaal op die tentoonstelling.

 • bankivahoen

  Boeren 'vergeten' geen dieren , dat laat maar aan de niet agrariers over LouiseB @. Kom jij even op een boeren site vertellen hoeveel kippen we hebben ? Wat triggert je om hier te posten? Waar zit dat intern kompas ergens , ik kan het niet vinden?

 • ploumen1

  kuikens uitgebroed door een kip Nest het lieft op de grond leven als ze uit het ei zijn gekomen de eerste maand op de grond en niet in een boom Louise B@
  Heb je wel zelf eens kuikens grootgetrokken? dan tok je anders.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.