Boerenblog

17 reacties

Kip van morgen uit de zorgen

Wat een eindeloos gezeur toch om die kip van morgen. Nu mengt Foodlog.nl, een opiniesite over voedsel, zich ook al in het gekrakeel.

Opiniesite Foodlog heeft de beruchte plofkipcampagneleider Sjoerd van de Wouw geprobeerd te interviewen. Huilende Sjoerd, de supers hebben ons voorgelogen en bedrogen, snottert hij. De kip van morgen is in zijn woordgebruik een flauwekulkip. Wat moet je daar nou op plakken, boontje komt om zijn loontje of koekje van eigen deeg? De organisatie die haar donateurs dankt aan consequent liegen en jokkenbrokken voelt nu de onverschilligheid van de supermarkten. Wij weten hoe het zit, Wakker Dier kennelijk nog niet. Kruideniers willen winstmaximalisatie en niets anders. Ze hebben geen geweten en godzijdank geen moreel gezag net zo min als Sjoerd, al voelt hij zich als de tweede man na God. Ongeveer zoals Mozes de wet ontving, zo heeft Sjoerd de routekaart naar de kip van morgen ontvangen. Vers vlees is een heel belangrijke trekker voor de supers, het zal ze worst zijn of er één, twee of honderd sterren op geplakt zijn of geen een. En aan ons toeleveranciers hebben ze helemaal maling.

Wakker Dier krijgt nog hulp van de Amsterdamse stadsdierenarts Marno Wolters, gespecialiseerd in exotische vogeltjes gehouden in veel te kleine grachtengordelkooitjes. Duidelijk geen pluimveearts met enig verstand van zaken. Mijn eigen pluimveearts huilt ook tranen met tuiten omdat zijn afzet van antibiotica met meer dan 50 procent is gedaald. Niet omdat WD dat heeft voorgeschreven, maar omdat we gezonde kippen houden.

Slechts 20 hectare voor 4.000 kippen
De redding voor de kip van morgen is toch nabij. Een wijze uit het oosten heeft zich gemeld. De biologisch-dynamische landbouw gaat de kip van morgen redden. Deze cultbeweging die erom bekend staat dat ze nauwe contacten onderhoud met het astrale en dat uit door koehoorns gevuld met twijfelachtige substanties bij volle maan en onder het uitspreken van bezweringen te begraven onder het kippenhok heeft bij monde van een knoestige, hardwerkende landbouwer uit Ane, de oplossing gevonden in de duokip, haantjes voor de slacht en hennetjes voor de leg. Slechts 20 hectare nodig voor 4.000 kippen, altijd een goede prijs voor uw product, tel uit uw winst.

Ik krijg zomaar een idee: we zullen ze helpen. Omdat meer dan 90 procent van onze bevolking wel graag de gangbare kip consumeert (volgens een gerenommeerd onderzoek), geven wij aan waar die verkocht wordt, antibioticavrij, geslacht na een weliswaar kort maar gezond en goed leven. In mijn woonplaats Hardenberg verkopen alle supermarkten gangbare kip in aanbieding en in grootverpakking. De Beter Leven-kip of Kip Bewust of Vlees Bewust-kip ligt er ook, voor €2-4 per kilo meer. De biologische soort kost €25 per kilo; het loopt storm.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Mooie foto, Bert.

 • antibioticasyndicaat

  Wat kóst dat nou, zo'n Foodlog-campagne voor die fopkip-van-morgen?

 • bertes

  dat je als boer blij moet zijn, om voor weinig te willen produceren.
  het is een straf om kleinschalig te zijn.

 • Rogierdekip

  Tel uit uw winst! Het zou mij niet verbazen als de hardwerkende landbouwer uit Ane aan zijn 4000 duokippen meer overhoudt dan de schrijver van dit cynische blog met zijn 2mln plofkippen, die inmiddels misschien wel 50 procent antibiotica reductie heeft gerealiseerd, maar daardoor nog lang niet antibiotica vrij zijn ! Zoals hij suggereert.

 • bankivahoen

  Waarom is er nog niets in de media vernomen van het feit dat de humane sector steeds meer antibiotica behoeft ? De hoeveelheden zijn vele malen groter als bij de dierlijke sector. Selectieve verontwaardiging speelt zich hierbij een rare rol ! Zou het het de mensheid ook lukken in 2-3 jaar om 50 % reductie te bewerkstelligen ? Of komt dan de wereldwijde lobby van de grote antibioticafirma's ondergronds op gang ??

 • jp.bierema

  Bert Vogel, proficiat met weer een verhaal ter bestrijding van WD en consorten. Blijven vechten is je motto volgens mij en dat is een nobel streven.
  Wanneer je nou nog wat energie overhoud op dat vlak moet je eens overwegen om onze wederzijdse afnemers van vlees te bewegen een eerlijke prijs te betalen voor ons prima opgegroeide dieren waar jij en ik en veel van onze collega's (Gerjan Slingenberg niet) volledig achter staan. Want ook jij weet vast wel dat we het laatste jaar fors tekort komen en dat nu de tijd is om dat weer goed te maken. Wanneer we dan ooit in ons leven mee mogen maken dat we EERLIJK worden betaald maken wij ons ook niet zo druk over een kippetje minder per vierkante meter.

 • l coumans

  beste jp.bierma1 jij als vleespluimveehouder bepaalt toch zelf de prijs van je produkt, daar heb je bert toch niet voor nodig.of ben ik een beetje dom

 • nko2254

  Zo moeilijk is het eigenlijk niet. Ik heb er al een keer een blog aan gewaagd. Via onderstaande link mijn gevoel over 'Kwal-eieren en Combi-kip'
  http://www.boerenbond-deurne.nl/nieuws/actueel/12103218/10829534

  En nu aan het werk!

 • jp.bierema

  Nee hoor Coumans, alleen mijn kostprijs kan ik wat aan sleutelen. Voor de rest ben ik afhankelijk van de prijsafspraken die er door de verwerkende industrie wordt gemaakt. Denk vooral aan steeds minder verhoging van de BCP met een hogere toeslag waardoor retailers die produkten kopen op basis van die noteringen ons voedsel steeds goedkoper inslaan en hiermee gaan stunten. Van mij mag Bert daar ook zijn vinger op leggen. Daar zie ik veel meer in dan vechten tegen WD. Een eerlijke prijs voor ons pluimvee is veel belangrijker. Bulkproduktie krijgen we het steeds moeilijker met concurrentie van kip uit Ukraine en straks voormalig Oost Duitsland waar onze vrienden van Agrifirm flink aan de weg timmeren met nieuwe bedrijven van minimaal 500000 vleeskuikens.

 • l coumans

  ja beste jp.bierma1 ik ben het helemaal met je eens , maar jij bepaalt zelf of je het ervoor doet of niet, je kan elke 6weken opnieuw een afweging maken .of heb je een meerjaren contract waar alleen je afnemer aan mag knutselen.

 • jp.bierema

  Nee, ik heb alleen een afzetcontract voor levende kuikens. Maar rente stopt niet en als ik 65 ben hoop ik de tent te hebben afbetaald. Zoals het het laatste jaar gaat met hoge voerprijzen en te lage opbrengstprijzen ( ook al lijken die leuk boven een Euro/kg) komen we niet vooruit. En aangezien onze overheid ook regelmatig wat nieuws bedenkt wat geld kost wil ik dat graag uit bestaande middelen kunnen financieren en niet herfinancieren bij een bankinstelling.
  Maar onze slachtsector doet te weinig haar best voor ons mesters en komt snel tegemoet aan de Retail die goedkoop product wil. Ach, en waar het makkelijkst geld te pakken is, daar moet je het weghalen. En zo komen we in de vicieuze cirkel van groter, nog groter en grootst. Wanneer we daar als familiebedrijven (en die hebben we toch veel in Nederland) tegen op moeten boxen lijkt mij niks. Dus in die zin zie ik wel wat in specialisatie van onderscheidende kip zoals die dierenvriendenclubs dat willen. Ook al haat ik dat volk, ik denk met de concurrentie uit het buitenland dat toch daar wel eens onze kansen kunnen liggen. Maar deze mening is puur persoonlijk en wil ik Bert niet opdringen, want hij denkt immers met 2 miljoen kippen in het groot.
  Met steeds meer kippen per pluimveehouder vind ik dat je een slaaf van de maatschappij wordt. En wanneer je je bouwblok hutje mutje vol hebt gebouwd met stallen dan kun je geen kant meer op, en dat snap ik dan ook wel weer. Dat is een keuze die je in het verleden hebt gemaakt, toch.

 • l coumans

  ja beste jp.bierma 1 dat begrijp ik ook heel goed , maar tegenwoordig gaat de ecenomie wel veel sneller als wanneer U uw eerste financiele verplichting aanging. misschien wel voor 30 jaar ,met andere woorden we moeten vaak al andere keuzes maken voordat de hypotheek is afgelost.

 • jp.bierema

  Ja dat is zo, maar we zijn niet eeuwig sinterklaas. Onze opvolgers moeten ook weer een kans.

 • bertes

  heb een copie van een eerdere reactie bij van Bakel. deze jongen is een zelfde soort. veel mensen vinden hem geweldig. maar maakt het voor de gezinsbedrijven kapot, en voor zich zelf. het voer krijgt ie al te goedkoop. wat andere boeren moeten betalen. en als ze op de fles gaan, bepaald de gevestigde orde dat het voer maar voor 70% betaald behoeft. de andere boeren betalen het gelach.
  copie---Dat waarschuwen gaat niet helpen. Mensen hebben een slecht geheugen, maar er is ook weinig verschil tussen grote mensen en kleine kinderen. De stoerste jongen uit de straat heeft vriendjes om zich heen. En vooral de sukkeltjes die zelfstandig niks durven zijn graag in het gezelschap van de stoerste van de klas. De stoere jongen is meestal een kop groter dan de rest, een jaar ouder en weet overal raad op. Daar wil je graag bij horen. Maar de stoeren jongen laat er wel altijd een ander voor opdraaien. Boerderij hoeft geen serie te plaatsen ter waarschuwing maar kan die waarschuwing met één regel af: 'Als het te mooi is om waar te zijn dan is dat meestal waar'. Maar dat horen we niet graag dus dat gaat niet helpen. Net zo min als dat de grootgraaiers wat van de economische crisis hebben geleerd. En de gewone man trouwens ook niet. Zodra die weer hypotheek krijgt bij de bank dan wordt die ook weer gewoon opgenomen.

 • hout&co

  Idd Adel,
  Grootgraaiers bepalen de prijs en de anderen denken te moeten volgen.
  Oftewel, als grootgraaier de prijs wil verhogen willen anderen dat ook wel alleen zorgt GG er wel voor dat dat bij hen niet gebeurd !!
  Andersom naar lagere prijzen idem dito.

  Helaas durft de kippenhouder (en dan maakt het niet uit of je leg/vl.kuiken(groot)moederdieren of vleeskuikens hebt )niet samen te werken met zijn concurrent (die eigenlijk zijn medestander is)


  Zou dat wel het geval zijn dan kunnen de kippenhouders weer zelf bepalen voor welke prijs ze de dieren en eieren afzetten.

  En trouwens, Gerjan uit Ane denkt dan misschien wel een schitterende oplossing te hebben maar als iemand datzelfde idee wil uitvoeren klopt tie maar bij mij aan dan zorg ik voor de duokip waar hij het over heeft.
  Zonder vooraf gesteggel over kosten dit en kosten dat....
  Ik zal alleen de eieren ff moeten bestellen en dan in een forse broedmachine leggen, na 21 dagen is de eerste ronde van duokippen beschikbaar.......

 • koestal

  elke dag moet je eten

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.