Commentaar

1602 x bekeken 9 reacties

Snavels

In 2018 komt er een verbod op snavelkappen bij pluimvee. Het is een vervroeging van drie jaar ten opzichte van de deadline die onder Bleker was afgesproken. Tegelijk geeft staatssecretaris Dijksma de sector drie jaar langer dan een Kamermotie die vorig jaar is aangenomen.

Maakt het uit, die drie jaar? Een buitenstaander zou zeggen van niet. Al sinds de eerste invoering van het zogeheten Ingrepenbesluit, meer dan een decennium geleden, is deze discussie gaande. De einddatum is sindsdien steeds uitgesteld. Keer op keer bleek meer onderzoek nodig naar houderijsystemen waarin hele snavels niet leiden tot kapotte kippen.

Dijksma rekent er op dat er voor 2018 toch een oplossing zal zijn. De stuurgroep zal voor die tijd een ‘toolkit van managementmaatregelen’ laten ontwikkelen. Hieruit spreekt een rotsvast, misschien wel te stevig geloof in techniek en wetenschap. Maar garanties zijn er niet. Eenvoudige oplossingen zijn er niet in dit dossier, dat zo mogelijk nog lastiger is dan het staarten couperen bij varkens of hoorns wegbranden bij koeien.

Nog lastiger is het uitbannen van een andere ingreep: het verwijderen van een deel van de achterste teen van hanen in de vleesvermeerdering. Hier is zelfs geen zicht op een alternatief voor een verbod. De wonderlijke conclusie die de staatssecretaris hieraan verbindt is echter: een verbod in 2021. Alsof er dan wel een oplossing is.

Laatste reacties

 • joannes

  Management technieken om met doelen en momenten te sturen! Socialistische politiek is steeds meer de maatschappij sturen in plaats van beheren en bewaken. Privé initiatief; entrepeneurs worden steeds meer politieke entrepeneurs. Met zoveel kapitaal achter de hand kan je schijnbaar onmogelijke zaken afdwingen is het het idee. De genialiteit mobiliseren met de Politiek, met het gevaar dat het uit balans groeien alleen maar groter wordt. Kleine experimenten leidt tot kleine fouten en grote experimenten leidt tot grote fouten. Kijk naar Oosvaarderplassen en Fyra

 • l coumans

  nou in techniek en wetenschap moet men zeker niet zoeken , het is de ondernemer zelf die aan de slag moet met zijn 6 zintuigen het 7 vende zintuig intellegentie kan hem alleen maar dwarsbomen

 • hvhvof1

  dus coumans, het verstand zit alleen bij de bioboeren?????

 • somporn

  Bio is voor sommige mensen een heilig woord.
  Voor anderen gewoon een andere manier om geld te verdienen.
  Ze hebben ze echt niet voor de sier.

 • l coumans

  nee hvh het verstand zit bij iedere zichzelfrespekterende pluimveehouder maar het moet stevig worden aangewakkerd effe oprakelen, en bij de een zit het wat dieper als bij de ander.

 • l coumans

  somporn al die het alleen voor het geld doen krijgen een sigaar uit eigen doos.

 • chickenfarmer

  Straks ook weer koeien met hoorns??

 • trekker123

  Gewoon stoppen met eten. Dat lost heel veel problemen op.

 • pluimvee2

  diermeel terug en over is de pikkerij,
  made bij voeren is ook een optie.
  graan is ook duur dus wie weet

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.