Boerenblog

5052 x bekeken 26 reacties

Kip van de toekomst heeft geen toekomst

De voordelen van het gangbare kuiken gaan we echt niet wegdoen. Die Kip van morgen komt er dus niet, die is er al.

De toekomst voorspellen is niet aan velen gegeven. De profeten onder ons gaan maar al te vaak nat. Toch zijn er mensen zoals Adjiedj Bakas die met gewoon logisch nadenken een heel eind in de goede richting komen. Dit zijn de trendwatchers. Ik ben zelf ook amateur-trendwatcher en ik kan net als Adjiedj Bakas een beetje in de toekomst kijken:

• De ontwikkeling richting duurzaamheid is niet meer te stoppen. In de vleeskuikenhouderij is door fokkerij en voersamenstelling die duurzaamheid een gegeven. Die weg is tientallen jaren geleden ingeslagen en gaat niet meer verlaten worden. Het welzijn heeft misschien wat te weinig aandacht gekregen. Een paar kuikens minder op de meter en de meeste consumenten vinden het prima, zoals overal op de wereld. Al die voordelen van het gangbare vleeskuiken gaan we echt niet wegdoen. Die Kip van morgen komt er dus niet, die is er al.

• De biologische pluimveehouderij is klein en zal dat ook blijven. Geen consument kan geblinddoekt het verschil proeven tussen een biologische kip en een gangbare soortgenoot, vooropgesteld dat ze hetzelfde zijn bereid. De kippen verschillen wel in prijs: €29 voor biologische kipfilet en €16 voor de gewone. Biologisch eten is een dure door reclame gestuurde illusie. Zij die het zich kunnen veroorloven zijn al flexitariër en neigen naar veganisme, waarmee de biologische sector dus ten onder gaat aan zijn eigen succes.

• Energie wordt spotgoedkoop. Jawel, zonne-energie is binnen afzienbare tijd zo goedkoop dat zuinig zijn met energie niet meer nodig is. Maar onderschat de tegenwerkende krachten niet: overheden die met belastingen op energie hun begrotingsgaten willen dichten. Merkwaardig genoeg zien onze bestuurders in Brussel niet de voordelen van de goedkope Chinese zonnepanelen, maar slechts de concurrentiegevaren. De ontwikkeling is niet te stoppen, onze Chinese vrienden hebben geen boodschap aan ons geneuzel op de vierkante centimeter. Ze maken de beste en allergoedkoopste zonnepanelen. En wij gaan die gewoon op onze daken leggen.

• Onze vleeskuikens blijven op de grond lopen. Geen dure investeringen in kooien of constructies om het allemaal nog intensiever en gevoeliger voor van alles te maken. Geen tonnen investeren om een paar cent aan energie te besparen. Gewone scharrelstallen, zonne-energie, CO₂-neutraal, minimaal antibioticagebruik. Misschien wat minder kilo’s kip op de vierkante meter, goed voor mens en dier.

Gat in begroting Wakker Dier
Trouwens, het jaarverslag van Wakker Dier is uit. Wat ik in eerdere blogs heb voorspeld klopt: de plofkipcampagne heeft een flink gat in de begroting geslagen, niet in de consumptie, die is toegenomen. Er moet bij onze dierenactivisten veel meer geld aan donaties binnenkomen om te kunnen blijven doen wat ze tot nu toe deden: leugens verkopen. Dat gaat dus niet lukken, veel leesplezier.

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  zelden ben ik het zo met je eens. je bent alleen het antibioticagebruik vergeten te benoemen, tenzij de kip van morgen die er volgens jou al is het ook zonder kan.

 • alco1

  Ik lees toch echt wel, minimaal antibiotica gebruik.
  Bert bedankt voor het jaarverslag van Wakker Dier. Onvoorstelbaar, dat daar zoveel mensen intrappen.

 • abtje

  Eerlijkheid duurt het langst.

 • Khalid en zijn maten

  Ik heb afgelopen weekend een paar kippenpoten van de 1 ster kip van de Jumbo gegeten,het smaakte niet naar kip zoals ik die ken uit de reguliere houderij hier uit de streek,dus de consument die de 1 ster kip eet heeft niks met de smaak van vlees..

 • Robert Bodde

  Vandaag was de kipfilet in de reclame bij Jumbo. Ruim een kilo voor zeven euro. Dus check je prijzen nog maar eens.

 • bertvogel

  plakjes kipfilet, Chef.

 • denBoer87

  Zelden zoveel kortzichtigheid op 1 blz gelezen.
  Afschuwelijk dat Nederlandse boeren deze nonsens door de brievenbus krijgen.

  ' het is niet meer nodig zuinig met energie om te gaan'

  ' de bio sector gaat ten onder aan zijn eigen succes '

  'het welzijn heeft misschien wat te weinig aandacht gekregen'

  Het spijt me maar hoe kan een rechtschepen boer dit typen/lezen en denken: goed stukje??

 • alco1

  Je bedoelt dat je zelf een rechtsche(a)pen mens bent.

 • new kids

  De frustratie van Bert heb ik ook, maar de opmerking van j.verstraten1 is de meest verstandige. De enige oplossing naar antibioticavrij is verandering van de raseigenschappen van de kuikens voor heel EU en daarnaast een importverbod voor kip wat daar niet aan voldoet. En dat is dus een utopie, dus lekker zo door gaan met z'n allen.

 • denBoer87

  typefoutje vrind rechtschepen/rechtschapen, daar leest men toch wel over heen?

 • Domor

  Ik hoop dat zonne-energie inderdaad zo geweldig goedkoop gaat worden. Dat zou geweldig zijn. Maar ik betwijfel of dat inderdaad zo snel gaat gebeuren zonder dat de regering op één of andere manier er toch nog weer belasting over weet te heffen (en dus de prijzen kunstmatig hoog kan houden).

  Het verschil in vlees is echter wel te proeven. Als ik thuis eet, kookt mijn moeder. Zowel mijn broertje als ik, weten dan niet of er biologisch of gangbaar kippenvlees geserveerd wordt. Toch kunnen we het naderhand 9 van de 10 keer zeggen. Het vlees is namelijk veel steviger. Bij twijfel blijkt het nogal eens scharrelvlees te zijn.

 • kipmetkop

  Slimme vogel die Bert! Toch mis ik in zijn verhaal een eerlijke positie voor de pluimveehouder. Natuurlijk kan een bedrijf met 2 miljoen kuikens onder gunstige voorwaarden inkopen en verkopen, waardoor er best geld verdiend kan worden. Maar is het niet ontzettend jammer dat er alleen geld te verdienen valt door nog efficiënter en grootschaliger te produceren. Als er een mogelijkheid is om kip meer toegevoegde waarde te geven en op die manier een eerlijk inkomen voor een gezinsbedrijf te realiseren, dan zal ik dat in ieder geval ontzettend toejuichen

 • pantass

  ik denk dat bert het idee achter de kip van morgen niet begrepen heeft. de kip van morgen gaat in de toekomst de gangbare kip vervangen in de supermarkten, en word daardoor de gangbare kip. de heden ten dagen gangbare kip, blijft nog steeds in 'productie'. maar dan voor de bulkmarkt. als de kip van morgen het alternatief wordt van gangbaar, hebben de consumenten geen keus. het is dan de kip van morgen, 1 ster, of bio. door het wel of niet mesten voor dit concept, krijgen we misschien wel meer marktwerking. voor mij persoonlijk maakt het niet uit of ik 20, 18, of 10 kippen per m2 opzet. traaggroeiend of regulier. als er maar een aannemelijke prijs voor word betaalt.

 • Miriamnu

  en dan te weten dat je vlees helemaal niet nodig hebt. Dit is een feit! Waar heeft deze man het over met zijn 2 MILJOEN beesten.

 • bankivahoen

  Zie je hoe de zogenaamde zich boven de rest van de bevolking verheven voelende veganisten dieren benoemen: Beesten! Het is niet te geloven! Taalgebruik verraadt meer als je denkt!

 • brabantse brave burger

  Nee hoor, dat is een misvatting. Vlees heb je wel degelijk nodig voor een gebalanceerde voeding. Onderzoeken hebben bewezen dat vlees eten de hersenen bevordert bij goed, zinvol en logisch nadenken. Zodra je stopt met vlees eten, gaat een glijdend pad hierin ontstaan dat niet meer is terug te draaien. De niet-vleeseters denken vervolgens alles bij het rechte eind te hebben. Maar ja, helaas snappen ze dit niet. Jammer hè?

 • trijnie

  Ik lees hier een beetje mee maar waar ik mij iedere keer weer heel erg over verbaas, zijn de prijzen die jullie voor de eieren en de kippen krijgen.
  SCHANDALIG WEINIG . Moet er nu zoveel met een ei gebeuren voordat het in de winkel ligt? Niet jullie kippen worden geplukt maar jullie zelf door de appie Heins.

 • l coumans

  eigen schuld trijnie mijn motto eerst verkopen voor jou prijs dan maken, en dus niet andersom beetje dom vindt je niet???

 • trijnie

  Ik begrijp je niet coumans.

 • l coumans

  nou trijnie ik bedoel eerst je kip of eieren verkopen voor bv 1 ronde voor een voor jou acceptabele prijs en het dan pas produceren . en niet eerst produceren en dan zien te verkopen , dan heb je wel erg slechte speelkaarten

 • bankivahoen

  Vertel dat maar eens aan een jonge agrarier die net een dikke hypotheek heeft afgesloten voor een nieuwe biologische stal I coumans @ . De bank ziet hem al aankomen met het verhaaltje dat ie voorlopig geen hennen opzet tot dat ie wel tevreden is over zijn eierprijs.

 • trijnie

  Couman, ik bedoel dat jullie in verhouding met de prijs in de winkel veel te weinig krijgen voor jullie produkt. Want wat moet er nu nog met een b.v. nog met een ei gebeuren voordat het in de supermarkt ligt?

 • l coumans

  ja beste trijnie als ik mijn prijs kan maken zal het me een worst wezen wat het ei in de winkel kost handel is handel , wij hoeven de retail niks te leren

 • l coumans

  bankivahoen denk jij dat hij nog een financiering krijgt voor een ronde waar geld bij moet , beetje dom

 • bankivahoen

  Denk jij dat er de afgelopen 3 jaar geen financiering is afgesloten door een jonge agrarier die dus nu geen keuze meer heeft coumans@ ? Ook een beetje dom? Of bedoel je dom van die jonge boer die nog toekomst zag in onze sector ?

 • l coumans

  nou misschien heeft hij zijn keuze niet weloverwogen gemaakt of zich gek laten maken door onbetrouwbare zaken partners

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.