Boerenblog

37 reacties

Wakker Dier gaat plofkiphouders helpen

Dat gaat lukken, zei Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier onlangs op de radio. Eind 2014 kan iedere vleeskuikenhouder zijn omgeschakeld van gangbaar naar bio met een of meer sterren.

Dat gaat natuurlijk heel veel vergunningswerk kosten, en Wakker Dier wil daar graag bij helpen. Want vergunningen, daar zijn ze goed in thuis. In 1992 richtte Sjoerd samen met zijn kameraad Volkert van der Graaf (die ja) de VMO op (Vereniging Milieu-Offensief) De VMO ontwikkelde zich als een nachtmerrie voor boeren. Honderden veehouderijen zagen uitbreidingsplannen gedwarsboomd door Volkert en Sjoerd. Het illustere tweetal stroopte vergunningsaanvragen af en ging in beroep waar ze konden. Het span wint honderden rechtszaken en verliest al doende elk greintje respect van iedere agrariër in dit land (uit: Econostra, Peter Siebelt). Genoeg ervaring dus met vergunningen die broeders in crime. Dit boek, Econostra, zou trouwens verplichte literatuur moeten zijn op middelbare scholen. We gaan er een lespakket van maken.

Een aanslag op duurzaamheid
Gaat het lukken om over te schakelen naar de biokip of de sterrenkip die Wakker Dier zo graag ziet? En ook niet onbelangrijk: gaat de consument wel meer betalen voor onze kip? Of wordt er dan gewoon plofkip geïmporteerd en blijven wij met de te dure sterkip zitten? Het zou met niet verbazen als dat erachter zit. Sjoerd gaat gewoon door met wat hij in 1992 is begonnen. Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.

Duizenden uitbreidingsvergunningen zijn nodig om over te schakelen naar bio. Waar nu een bedrijf staat met twee stallen, verrijzen binnen twee jaar vier nieuwe stallen met overdekte uitloop. Wat een klucht, John Lanting had het niet kunnen verzinnen, en wat een verstand, alsof er één boer in Nederland te vinden is waarvoor Sjoerd van de Wouw godbetert iets zou mogen doen behalve opzouten.

Het omschakelen van de gangbare vleeskuikenhouderij naar biosterrenkippenhouderij gaat een aanslag betekenen op duurzaamheid van de pluimveehouderij. Meer graan, meer soja, meer grond, meer uitstoot van CO2, meer energie-input, meer vervoer enzovoort. Meer van alles en veel minder duurzaam.

Met dank aan het irritante gedram
Een aantal pluimveeslachterijen werkt aan een mooi initiatief. Voortaan wordt het geslachte en verpakte product opgesierd met een groene ster. Over de ster de tekst ‘duurzaam’ Als die ster er komt, en waarom niet, is die te danken aan de acties van Wakker Dier, waarvoor onze hartelijke dank. Met hun irritante gedram hebben ze ervoor gezorgd dat we ons beter profileren en de dialoog zijn gaan opzoeken met de consument. Kijk ook eens op www.kenjekip.nl/

Laatste reacties

 • jordi 1455

  Ik snap niet dat boeren die volkert van der g en die wouw niet hebben aangeklaagd jegens laster.

 • Sjaak

  Rare vogel, die Bert...bang, gefrustreerd of beiden?

  Om dan maar met die klucht te beginnen, ken er nog zo eentje...de gangbare landbouw! Al decennia lang probeert de boerenstand zichzelf overeind te houden, middels schaalvergroting met als gevolg, dat diezelfde boerenstand steeds kleiner wordt en afhankelijker....Los van het feit, dat deze strijd alleen maar verliezers kent en overblijvers, die er ook niet beter van zijn geworden, is de maatschappelijke acceptatie en waardering ook 'naatje pet' !
  Ben zelf een gangbare veehouder, maar weet ondertussen toch wel dat dit een kamikaze-strategie is. Vandaar dat ik toch wel enige sympathie heb voor initiatieven, zoals die van Wakker Dier, ook al ben ik vrij sceptisch over de haalbaarheid. Echter, het verdient zeker een kans, daar de huidige schaalvergroting sowieso doodloopt... Als Wakker Dier het voor elkaar krijgt om middels het ' Volwaard-kip principe' rendabele bedrijfseenheden op te zetten, waarbij de 'boeren weer boer worden en terug gaan naar de menselijke maat' (om Hans Huibers zijn woorden maar te gebruiken)dan verdient dat alle respect en zijn ze in mijn ogen, een goede belangenbehartiger voor de boeren en de dieren!

 • reiziger

  een vegitarier die kippenvlees gaat verkopen komt niet geloof waardig over
  is dit niet hetzelfde als een inbreker die alarmsystemen gaat aanleggen
  nee de club van folker van de g heeft al lang bewezen dat ze een crieminelen organizatie is met de brandstichtingen en bedrijgingen en met hoogt punt de moord
  op pim fortuin niet samenwerken met teroristen

 • joannes

  Bert, zou het niet zo zijn dat zij een manier van geldverdienen hebben gevonden? Één waarbij zij gebruik maken van de ontwikkelingen naar schaalvergroting en efficiëntie die een aarzeling bij mensen oproept vwb de rechten van het dier, de ethiek, het nut, de risico´s, gezondheid, enz, enz,..... Nu door de aarzeling, de twijffel of het allemaal wel verantwoord is, te roepen, te bevechten, te verwoorden, hebben ze publieke, nb politieke aandacht en een boterham dankzij donateurs en de democratie. Het is aan de pluimvee sector, die maatschapplijke onzekerheid weg te nemen over de ingeslagen ontwikkelings paden.

 • RLN

  Tja, als je er zo over gaat denken wordt je echt de Sjaak. Als het volgens u een kamikazestrijd is had u zelf, vrijwillig, al lang kunnen overschakelen naar bio of anderszins. Maar een bepaalde groep veehouders wacht altijd af wat de rest gaat doen of dat ze iets voorgeschreven krijgen. Je bent zelf agrarisch ondernemer en zult zelf iets moeten ondernemen om de kost te kunnen blijven verdienen.
  U zegt zelf al sceptisch te zijn over hun ideeën dus waarom geld inversteren in gebakken lucht zonder enige garanties over prijs en afname. Misschien kunt u wel geld lospeuteren bij de SNS bank, die hebben veel ervaring met gebakken lucht. Maar omdat u het wel sympathiek vindt zou ik zeggen doen wat u niet laten kunt. Wakker Dier heeft er echt veel belang bij om rendabele bedrijfseenheden op te zetten hoor. Ze gaan u hiermee zeer zeker in de watten leggen. Lees ik nu goed dat u zegt dat Wakker Dier een goede belangenbehartiger is voor boeren en dieren? Welk sprookjesboek heeft u daarvoor aangeschaft? We kunnen Pim Fortuin helaas niet meer vragen wat zijn ervaringen waren met deze sympathieke linkse jongens. Bezint eer gij begint is mijn advies. Ze schreeuwen maar wat, niet gehinderd door enige kennis en zeker geen praktische oplossingen waar je als boer ook echt wat aan hebt. En op uitnodigingen om eens te sparren en te kijken hoe het daadwerkelijk toe gaat op een vleeskuikenbedrijf gaan ze niet in. U hebt gelijk; erg sympathiek.

 • aarthamstra1

  Bert, Dit moet je Volkert en Sjoerd niet aan rekenen ,BOEREN ,,ZLTO,,LTO. Zijn te laf te zelf ingenomen, om weer stand te bieden,,

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • vraagteken

  In de telegraaf stond al een artikel dat de nederlandse kippenboeren zich kapot concurreren met hun scharrelschuren. dit omdat oa de mayonaise fabrikanten goedkoper in het buitenland kunnen inkopen bij boeren die zijn overgeschakeld naar verrijkte kooien die volgens de eu regels ook goed zijn.

 • ChrIss

  w1888: wat sympathiek ook dat je je eigen naam en adres er niet bij zet

 • natuurboer

  Een sterkip leeft 14 dagen langer dan een plofkip. Een toename van 25%. Dat betekent bij overschakelen van plofkip naar sterkip dat: Of er moeten in Nederland 25% meer kippenstallen bij komen om op jaarbasis het aantal grootgebrachte slachtkippen gelijk te houden. Of er moet genoegen mee genomen worden dat de Nederlandse vleeskuikenhouderij met 25% krimpt. Een kwart meer vleeskuikenstallen of 25% krimp, beide zijn nogal ingrijpend voor de Nederlandse vleeskuikenhouderij. Zou Sjoerd wel weten hoe een rekenmachientje werkt.?

 • Mels

  Die 25% krimp is geen ramp als de inkomsten navenant stijgen dus ook minimaal 25%,alleen wringt daar de schoen want de consument interesseert het geen bal meer op het moment dat ie kopen moet,dan wenst hij/zij geen cent meer te betalen voor een kip met ster.(elke kip heeft een ster,alleen zie je die niet........)

 • mazzel1

  hoho,
  en de helft per m2.

 • agratax2

  Laat één ding duidelijk zijn, de handel krijgt zijn kippenvlees wel tegen de laagste prijs. Nederland is al lang geen agrarisch land meer, maar weer een echt Handelsland, eerst verkopen de kippenstal en daarna de ééndagskuikens + advies na 7 weken liggen deze boutjes dan weer in onze schappen en dat zonder ster maar ook zonder gedram over stal grootte, mest overschot, diervriendelijke transport of niet. Dus zal het die kant op gaan, want de politiek heeft angst om stem verlies omdat steun aan de voedsel voorziening niet progressief heet te zijn en al helemaal niet >duurzaam<.

 • W Geverink

  Als alle Nederlandse kippen en kuikens vandaag verplicht toegang tot een schijtveldje buiten moeten hebben zal binnen afzienbare tijd drinkwater geimporteerd moeten worden.

 • natuurboer

  Mazzel1 #12, ach ja, die helft per m2 komt er ook nog bij. Dan wordt mijn 25% dus 62,5%. Kun je dan nog wel zeggen dat Wakker Dier de plofkiphouders heeft geholpen?

 • T@deler

  Wat dat lespakket en dat boek 'Econostra' voor de scholieren betreft:

  Daarvoor kan je overheidssubsidie voor krijgen!
  Tenminste dat was mogelijk in 2005.
  Toen heeft Wakker Dier (nog onder leiding van Marianne Thieme) ook met succes subsidie aangevraagd voor een spreekbeurtenproject voor scholieren.
  Het doel was hun te helpen een mening te vormen over de bio-industrie en zo..
  Dat was toen subsidie van het ministerie van VROM.

  Dus dat 'zonder subsidie' verhaal van hun geldt niet voor alle jaren.

 • Sjaak

  @RLN
  Zoals ik al eerder schreef; bang of gefrustreerd...?
  Heb alleen de feiten beschreven, zoals ze zijn en zoals ze ervaren worden door de boerenstand, anders was er niet zoveel onvrede en hoefden we geen discussie te voeren over het zogenaamde 'verdienmodel'....dit geldt voor alle sectoren!
  Verder heb ik sympathie voor initiatieven, die dit verdienmodel kunnen verbeteren, ongeacht wie het voorstelt, laat dat duidelijk zijn...denk dat wanneer LTO met een dergelijk initiatief komt, de retail of de politiek, dat ze dan geroemd worden!
  Overigens de grondlegger van het huidige landbouwbeleid (schaalvergroting en intensivering) was een linkse rakker, Sicco Mansholt, maar dit terzijde...
  Verder vind ik het vrij slordig en onbehoorlijk om een verband te leggen tussen de moord op Pim Fortuyn en Wakker Dier...denk dat Volkert van der Graaf een 'rotte appel' is in die club en dat Wakker Dier afstand neemt van zijn daad. Wat mij betreft wacht hem het zelfde lot als een plofkip....letterlijk;)
  Kortom; ogenschijnlijke tegenstelling in opvattingen kunnen soms toch dichter bij elkaar liggen, mits men dezelfde doelstellingen nastreeft middels de juiste communicatie!

 • Frenske

  Wat te denken van een importverbod van Duits pluimveevlees (LIDL , ALDI).

 • reiziger

  @sjaak heeft folkert van de g dan alles in zijn eentje gedaan
  doods bedreigingen naar koeien boeren in 2002 die een kalf van de koe pakte
  brandstichtingen bij slachterijen
  brandstichtingen bij mensen die in proefdiercentras werkten voor nieuwe medicijnen
  tegen kanker
  brandstichtingen bij voerfabrieken
  inbraak en vernielingen inveestallen
  nee folkert had een druk bestaan ik denk dat hij geen tijd had voor zijn vrienden club
  wel raar dat het niet gestopt is het terorisme sinds dat folkert in de bak zit

 • reiziger

  dierteroristen zijn het zelfde als voetbal hooligans
  we weten dat ze niet deugen maar niemand durft er tegen op te treden hebben ze de zaak vernielt o, we geven ze wel een nieuw stadion heeft de club verloren liggen de winkel ruiten er uit kopen we nieuwe spelers met gemeente geld voor de gefrustreede jongens
  ba wat een crisisland

 • RLN

  @Sjaak. Het wordt toch alleen door u zelf ervaren is mijn idee. Als de LTO inderdaad eens met iets nuttigs zou komen dan is dat het eerste in hun bestaan. Voortgekomen uit het landbouwschap wat ook al zoveel zoden aan de dijk heeft gezet. U moet vanuit u zelf denken en niet wat anderen voor mij gaan doen. Mensen met aandelen hadden ook 'mannetjes' die wat voor hen deden. Met wat voor gevolg? Die geldopmakers bij de LTO kun je wel vergeten.
  Betaald door de overheid; wiens brood men eet wiens woord men spreekt.
  En als Volkert een rotte appel was hadden ze tijd genoeg die te verwijderen uit hun gelederen. Waarmee denk je dat die jongens hun brood verdienen? Van 8 tot 17 uur plantsoenen schoffelen? Echte hoekstenen van de samenleving.
  Ze hebben u precies waar ze de boeren hebben willen. Volgens mij bent u gefrustreerd en bang en niet de heer Vogel.

 • Sylke

  Ik las vandaag in de krant (Nederlands Dagblad) van een groep leerlingen van de Groenoord college in Barneveld (Landbouwschool) dat ze een actiegroep hebben opgericht die 'Wakker Burger' heet
  Hiermee willen ze de leugens van Wakker Dier bestrijden en de waarheid laten zien
  Ze staan op facebook en zijn een digitaal bezoekje zeker waard!
  Sterker nog ze verdienen onze steun en die van onze organisaties
  Hulde jongens en meiden voor dit initiatief
  Ik zou zeggen allemaal even digitaal dit artikel van vandaag indeze krant lezen!!

 • jordi 1455

  Ik ben er al lid van, maar dit wordt door wakker dier aanhangers niet gewaardeerd.

 • abaalderink@hetnet.nl

  Ab.
  Om naar de manier van produceren te kijken lijkt mij nuttig en nodig. Een beetje hulp van buiten is dan verfrissend. Als we dieren gaan houden welke nauwelijks na 6 weken kunnen lopen, gaan we denk ik te ver. Niet zo lang geleden zouden er ook kippen gefokt gaan worden welke geen veren nodig hebben.
  Weer goedkoper. Ons voedsel mag wel enige waarde hebben.

 • Leo van Malsen

  Met welke consument heeft men dan de dialoog gezocht? Ik ken alleen de commercial over de plofkip. Verder zie ik persoonlijk nooit iets van het productschap of de pluimveesector.

 • janmoed

  Ik heb die club uit genodigd om een openbaar tv dialoog
  ik wacht 5 maand op antwoord , ze hebben wel een grote bek maar dan komen ze niet .

 • janmoed

  het productschap en pluimveesector doen niets voor ons . ik heb na 5 maand nog geen uit leg waar het geld heen gaat 0.95 boeren prijs per kg en de 8 euro van de groot grutter s

 • janmoed

  Ik heb die club uit genodigd om een openbaar tv dialoog
  ik wacht 5 maand op antwoord , ze hebben wel een grote bek maar dan komen ze niet .

 • jordi 1455

  typisch een pestkop mentaliteit die wakker diertjes. een grote bek en een klein hartje.

 • Elevage

  wakker dier gaat plofkiphouders helpen: ja van de wal in de sloot!!
  En voor je het weet heb jij ergens een regel over het hoofd gezien die zij wel heel goed kennen en heb je ineens 50% minder bouwblok of allerlei eisen aan je broek die je nooit kunt naleven.
  Een frisse kijk is prima, maar dan niet van die club!

 • reiziger

  onder zoek justie heeft gefaalt naar de de moordenaar van fortuin volkert
  er zijn nooit huiszoekingen gedaan direct naar de moordt bij zijn medeclub genoten terwijl daar alle aanlijding toe was zijn hele huis lag vol explosieve en pamfletten van DE RAF duitse comunistiese partij die moordent toe sloeg in de jaar 60 /70 zie
  ravagedigitaal.org wat bezielde volkert van de g

 • HeinCarien

  Nee van hen moet je het niet hebben. Maar ik ben inmiddels omgeschakeld naar minder dieren. met een uitloop. met daglicht. en 2 weken ouder. Van de plof naar de ster om het zo maar ff te noemen. Inmiddels koopt een klein deel van de consumenten onze kip. Ik weet dat je moet maken wat ze kopen en niet wat ze niet kopen. Onder de streep valt het wel mee wat erover blijft t.o.v. gangbaar.
  Al met al ben ik heel blij dat ik ermee begonnen ben.

 • jp.bierema

  Bij mij zitten de kuikens ook 50 tot 52 dagen en dan zijn het echte kippen, groot en stevig op de poten en ze krijgen van mij 4 sterren mee. Helaas wordt dat niet op de verpakking gezet. En ze dienen het milieu beter dan de 1 ster kip omdat ze een veel betere voederconversie hebben.
  Ik ben trouwens nog op zoek naar kuikenmesters die een sponsorbijdrage willen doen voor een jongen die aanwegrace doet. In het verleden heeft deze jongeman kippen gevangen. Ik doe dit nu voor het derde jaar, op zijn motor en outfit en camper staat in mooie belettering: EAT MORE CHICKEN. Enthousiastelingen kunnen mij altijd bellen. Alle kleine beetjes helpen.

 • koestal

  er is meer salmonella geconstateerd bij scharrelkippen dan bij kippen in het hok

 • trijnie

  Ik begrijp niet dat wakker dier hier energie en geld aan besteed, ze moesten wijzer zijn.

 • jan van den broek

  Mij kan het niet schelen of ik een half haantje eet of half hennetje,als de prijs maar goed is Volkert van de G en andere individuen van wakker dier,mogen van mij de kippen boeren helpen. Stoer als van der G samen met Sjoerd naar een boer gaat,wel bekend maken waar dan komen er meer mensen adviseren.
  Brazilie,en Vietnam leveren ook kippenvlees, smaakt ook niet verkeerd.
  Waar leven de wakker dier speacialisten van ?

 • LouiseB

  Ik ben werkelijk verbijsterd dat hier iemand met naam, toenaam en privé adres wordt genoemd en dat de webmeester niet in gegrepen heeft. Ieder zichzelf respecterende webmeester zou dit nooit toestaan. Helaas hier wel. Ik zal mevrouw waar het om gaat adviseren aangifte te doen over ernstige privacy schending en smaad.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.