Boerenblog

5919 x bekeken 9 reacties

WD kiest met geboortekrik verkeerde instrument

De melkveesector was gewaarschuwd: na de weidegangverplichting komen de vegetariërs nu met een verbod op de verlostang.

De melkveesector kan niet zeggen dat hij niet is gewaarschuwd. Deze zomer waren er meerdere signalen die erop wezen dat mijn goede vrienden van Wakker Dier het zuur kregen van de melk. Ik blogde al dat de aanval van alle kanten zou worden ingezet. Plofuier-campagneleider Sjoerd van de Wouw was in augustus optimistisch dat de melk spoedig uit de schappen zou verdwijnen. Na de weidegangverplichting komen de vegetariërs nu met een verbod op de verlostang, de geboortekrik. Aan hun zijde vinden ze kleuterleidster Sharon Dijksma die hier weer eens ruim buiten de lijntjes kleurt. Geen flauw idee heeft ze waar het om gaat en haar ambtenaren staan ook niet bekend om hun praktijkkennis. Het Ingrepenbesluit pluimvee staat nog vers in ons geheugen.

Staatssecretaris Dijksma wil het levensgevaarlijke speelgoed zo snel mogelijk achter slot en grendel om ongelukken te voorkomen. Waarschijnlijk denkt onze staatssecretaris dat de krik aan een trekker wordt bevestigd om zo met grof geweld een geboorte te bespoedigen. Zoals het er nu naar uitziet wordt de krik vergunningsplichtig, net zoals het jachtgeweer. Slechts verkrijgbaar met een verklaring van goed gedrag en na het succesvol volgen van een zes maanden durende cursus met verplichte opfriscursussen.

Melkveehouders witheet op Wakker Dier
Tot voor kort was er bij onze melkveecollega's alleen leedvermaak te bespeuren. Domme vleeskuikenboeren die zich laten inpakken door een paar randfiguren op geitenwollen sokken. Het is nu helemaal anders. Spot niet met onze melkveehouders. Ze komen niet snel in beweging, maar als er te weinig verdiend wordt, trekken ze massaal naar Brussel en als ze, zoals nu, als dierenbeulen worden neergezet zal heel Nederland het weten. Nu zijn de rapen pas echt gaar. 'Melkveehouders zijn witheet op Wakker Dier', kopte de Telegraaf.

De krik bracht ook de geboorte van de Anti Wakker Dier Facebook-site, die de originele Wakker Dier-site in een paar dagen in populariteit al heeft overtroefd.

Het gaat Wakker Dier berouwen
Melkveehouders gebruiken de krik natuurlijk alleen als het echt nodig is, dat weten zelfs de kinderen in een kleuterklas, ook een verloskundige gebruikt wel eens wat apparatuur. Wakker Dier kiest het verkeerde instrument om de boer dwars te zitten. Het gaat ze berouwen.

Het lijkt een stuiptrekking van een organisatie in grote nood. Illustratief is het radiospotje waarin de veganisten om 5 euro vragen. Waar de bedelbrieven van Wakker Dier eerder nog om 50 euro vroegen, is nu een paar euro voldoende om de dieren een beter leven te geven. Ik verklap u dat met die 5 euro alleen idiote spotjes kunnen worden uitgezonden en een kantoor vol actievoerders aan de trog kan worden gehouden, maar dat geen dier hiermee een beter leven krijgt.

Eerst verbieden, dan vragen hoe het zit
Dijksma gaat op korte termijn in gesprek over wat er nu werkelijk gebeurt op de boerderij. Ondertussen blijft het verbod op de krik gehandhaafd. Dit is politiek op kleuterniveau: eerst verbieden, dan vragen hoe het zit.

Laatste reacties

 • Mozes

  De kritiek op Dijksma ben ik het niet mee eens. Ze valt mij tot nu toe erg mee. Ook de manier waarop ze omgaat met de veeverlosser is constructief. Vergeet niet dat de veeverlosser al dertig jaar verboden was. Ze laat duidelijk blijken dat er mogelijkheden zijn om dit verbod te beëindigen.

  Wakkerdier maakt steeds meer duidelijk dat ze geen diervriendelijke veehouderij willen maar een vegetarisch Nederland. Ze hebben blijkbaar in de gaten dat de intensieve veehouderij in Nederland om economische redenen toch geen toekomst heeft en dus vanzelf wel verdwijnt. De melkveehouderij daarentegen heeft wel toekomst en kan zelfs groeien. Daarom zijn ze tot het inzicht gekomen dat het beter is om alle schopcapaciteit op de melkveehouderij te richten. Maar de melkveehouderij is niet zo'n gemakkelijke prooi als de varkens en pluimveehouderij. De melkveehouderij heeft nog een weerwoord waar de intensieve sector geen enkel weerwoord had. Wij hebben nog steeds 70% weidegang en moeilijke geboortes komen bijna niet meer voor.
  De aanval van WD maakt wel duidelijk hoe belangrijk het is om weidegang in stand te houden en de gezondheid van het vee op een zo hoog mogelijk peil te brengen. Ik zie de volgende aanval van WD al voor mij: na plofkippen die kreupel lopen nu koeien met plofuiers die kreupel lopen............

 • jehanvankroaks

  Ik denk idd dat het leedvermaak van de melkvee collega's heel snel zal omslaan !
  LTO lijkt mij nu ook in één keer wakker te worden als ik de telegraaf van vandaag lees ......
  Ik heb ze niet gehoord gezien de laatste jaren .............

 • Koen Franken

  Ja kroaks klopt , wel vreemd dat LTO nu de sokken uit de schoenen loopt , iemand een idee wat de reden hiervan kan zijn !!!!

 • bart de boer

  henk
  het verlos apparaat is een span apparaat en als deze ook zo
  gebruik wordt is er niks mis mee.

 • BW

  #iemand, het gaat nu over koeien, en koeien zijn heilig bij LTO. Daar moet alles voor wijken en alles wordt er voor opgeofferd.

 • herrald

  Sla die lui met een verlosapparaat op de kop

 • wg

  nou de koetje gaan los

 • Jongman

  Eendracht maakt macht. Nu samen in de tegenaanval. We hebben al lang genoeg aanpassingen gemaak en alle onzin geslikt. Samen met argumenten in de tegenanval en genadeloos afstraffen zodat deze partijen geengehoor meer vinden bij de politiek en uit de politiek weggestemd zullen worden.

 • koestal

  verlosapparaten verbieden op het ministerie is beter,dan bij de boer

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.