Commentaar

2 reacties

Vogelgriep onder controle

En weer was er een geval van vogelgriep. Deze keer in het zeer pluimveedichte Limburg.

Een bedrijf met ruim 40.000 kalkoenen moest geruimd worden. Een drama voor alle direct en indirect betrokkenen.

Toch gaat het niet aan om nu meteen net als vele twitteraars het failliet van de intensieve veehouderij aan te kondigen. De snelle vondst van het virus en de drastische maar doeltreffende maatregelen missen hun effect namelijk niet.

Laagpathogene vogelgriep kan maar zo uit de lucht komen vallen, dat weten we inmiddels. Het is een in de natuur voorkomende variant, die meereist met trekvogels of met al dan niet legaal vervoerde dieren. Eenmaal in een veestapel, kan het zich ontwikkelen tot de levensgevaarlijke hoogpathogene variant. Sinds de laatste grote uitbraak in 2003 weten we dat maar al te goed. Gelukkig is er sinds die crisis een goed werkend beleid voor deze ziekte. Goede monitoring en snelle reactie hebben andermaal hun nut bewezen.

Van afstand is het eenvoudig om alle dierziektes op één hoop te gooien, van Schmallenberg tot vogelgriep. Toch is de balans op het gebied van dierziektebestrijding positief. Er zijn lessen geleerd van de grote plagen uit het recente verleden. Er komen vast weer nieuwe ziektes en garanties dat er geen nieuwe echte crises komen zijn er niet. Maar er is wel reden om optimistisch te zijn over de mogelijkheden ziektes te bestrijden.

Laatste reacties

  • anti

    Nog meer dieren op een hoop proppen. Dan krijg je dit. Een kind kan de was doen. VRaag: Waarom geen bedrijven 'op maat en gereduceerd'. Antwoord: MUNTEN

  • Spotvogel

    Anti, duik jij maar eens in de structuurplannen voor het gebied tussen Ittervoort, Ell en Kelpen-Oler. Dan zal blijken waarom er daar ineens op een mooie zondagmiddag laagpathogeen Aviare influenzavirus in een afgesloten kalkoenstal werd ontdekt. Zoals Bleker zelf bij PenW zei: de dieren zagen er blakerend gezond uit. Nu zijn ze bij Rendac in Son écht geblakerd. Vul zelf maar in waarom!

Of registreer je om te kunnen reageren.