Commentaar

641 x bekeken

Vergrootglas

De media worden in Kelpen-Oler op grote afstand gehouden, uit angst dat de beelden van de ruiming van ruim 40.000 kalkoenen ophef veroorzaken.

De aanblik van dode dieren in een laadschop immers is afschuwelijk. De dode dieren blijven uit de publiciteit, maar door telelensen is duidelijk zichtbaar hoe het dodelijke gas aan de zijkanten en nok van de stal ontsnapt. De stal is niet goed afgedicht, zoveel is meteen duidelijk. Pas later wordt bekend dat om die reden ook de ruiming wordt stilgelegd.

Het is een enorme misser, erkent staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in de Tweede Kamer. Niet alle dieren waren dood, of anders duurde het doden wel langer. Hij betreurt het voorval, en zegt toe het protocol aan te scherpen. Een stevige nabrander aan het adres van de ruimingsploeg lijkt meer op zijn plaats.

De maatschappelijke weerstand tegen de intensieve dierhouderij groeit. Tegenstanders grijpen een uitbraak van een dierziekte graag aan om hun argumenten kracht bij te zetten. Veelal onterecht, maar voor nuances is veelal geen plek.

Er mag bij een ruiming eenvoudigweg helemaal niks mis gaan. De sector ligt op dit moment onder het vergrootglas. De ervaringen uit het verleden zullen toch wel ergens zijn blijven hangen? Hopelijk blijft de uitbraak tot dit ene bedrijf beperkt, en blijft ook het beeld van ontsnapt dodelijk gas niet te lang hangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.