Commentaar

1 reactie

Scharrelei verliest plus

Wie ooit dacht dat het scharrelei de definitieve vervanging zou zijn van het batterij-ei, komt dezer dagen bedrogen uit.

Plus Supermarkten verbannen scharreleieren uit de schappen ten faveure van vrije-uitloop eieren. In dit systeem lopen kippen niet alleen vrij rond, ze kunnen ook naar buiten. Het is een stapje hoger op de welzijnsladder.

Het moment waarop deze kleine supermarktketen met dit besluit komt, is niet toevallig. In de aanloop naar Pasen zijn de eieren duur. Er is schaarste door het Europese verbod op de legbatterij dat pas is ingegaan. Ooit was de scharrelkip kampioen welzijn, sinds het batterijverbod heeft deze categorie binnen de pluimveehouderij het meest basale welzijnsniveau. Daarboven zijn nog vele stappen mogelijk naar een aantrekkelijker kippenleven.

Grote supermarkten zullen het voorbeeld van Plus voorlopig niet volgen. Daarvoor is het aanbod van uitloop-eieren domweg te klein. En er zijn andere ei-concepten, zoals het Rondeel-ei. Binnen de scharrelsector is bovendien nog het een en ander mogelijk om het dierwelzijn te verbeteren.

Eén ding is duidelijk. De strijd om beter dierwelzijn kent geen eind. Wat vandaag oké is, is morgen uit de gratie. Die vooruitgang lijkt niet te stoppen. De geschiedenis leert gelukkig dat wie hierop inspeelt, best een boterham kan verdienen.

Eén reactie

  • fransen

    ik wacht op de eerste zware gevallen van salmonella en dan zal plus snel een min worden

Of registreer je om te kunnen reageren.