Boerenblog

45 reacties

Succesvolle Wakker Dier-promotie voor kip

Onze Sjoerd van de Wouw, plofkip-campagneleider van beroep, is communicatieman van het jaar geworden.

De Wakker Dier-plofkipcampagne van Sjoerd is door Logeion, een netwerk van communicatiedeskundigen, beschreven als ‘vernieuwend, inspirerend en effectief’.
Niet iedereen was dezelfde mening toegedaan. Een internetreactie verwoordde het als volgt:
"Wat Wakker Dier doet is een bijzondere cocktail van een vleugje waarheid, een angstaanjagende hoeveelheid manipulatieve verdraaiingen en nog altijd een flinke dosis intimidatie en chantage.
Effectief zijn ze zeker, bij Wakker Dier.”

 

Met reclameclub naar een betere wereld?

Verder nu met Logeion. Voorzitter van die reclameclub is Ron van der Jagt. Deze reclamejongen zei laatst:
"De intentie van communicatie moet zijn goed en beter beleid te ontwikkelen voor een betere samenleving. Dan ben je bezig met vertrouwen herstellen.”
U voelt ‘m al: reclamejongens die ons de weg gaan wijzen naar een betere samenleving? Naast deze reclamejongen zit er een Raboman in het bestuur van Logeion en de voorzitter van de jury was iemand van Unilever. Reclame als middel naar een betere samenleving met de Rabobank en Unilever. Ik haak hier definitief af.
Ik denk niet dat er een reclameman is die een stal met vleeskuikens van binnen heeft gezien. Past prima bij Wakker Dier.
De boerenstand te lijf gaan met reclamecampagnes die van allerlei flauwekulprijzen worden voorzien door communicatiemensen. Onderweg naar een betere samenleving…

 

Nog nooit zo veel kip gegeten als dit jaar

Het gaat Wakker Dier uiteindelijk alleen om macht. Vraag niet waarom, macht op zich is een drijfveer. Daarom accepteert Sjoerd van de Wouw ook zijn prijs. Een gewoon Wakker Dier-lid heeft toch helemaal niets met die Unilever- en Rabo-pakken? De Wakker Dier-aanhang is een bijzondere verzameling boerenhaters, biggenknuffelaars, wereldvreemde veganisten en bultrugactivisten, bizar maar verder onschuldig. Het is het gestaalde kader dat dus volgens het Logeion-juryrapport ‘vernieuwend, inspirerend en effectief’ de media bespeelt.
Plofkipcampagne effectief? Op wat voor manier? Denkt u werkelijk dat Unilever of welke multinational dan ook overschakelt op biokippen? Voor de vorm papegaaien ze wat na, maar het is verder gewoon business als usual.
Die reclamejongens van Logeion zouden toch moeten weten hoe je het effect van een campagne kunt meten? Voor de vleeskuikenconsumptie is de plofkipcampagne in ieder geval een grote stimulans. Nog nooit tevoren is er zo veel kip gegeten als in dit jaar. De succesvolle reclamecampagne werd geheel gratis verzorgd door prijswinnaar Sjoerd van Wakker Dier.

Laatste reacties

 • joannes

  Ik denk dat je een grote denkfout maakt maakt met je analyse Bert! Dat de kipconsumptie gestegen is heeft vooral met haar prijs en het lager besteedbaar inkomen te maken volgens mij. Kip is nog steeds het goedkoopste vlees alternatief en wint aan populariteit in deze tijden nationaal en internationaal. Dan die reclame actie, ja, deze heeft veel aandacht gekregen en de media was euforisch wanneer je hun aandacht ervoor als maat neemt. En wanneer je dan die 2 toevalligheden koppelt kan je eenvoudig naar de verkeerde conclusie geleid worden. Ik zie het als 2 toevalligheden waarbij de reclame campagne en de media elkaar verrast hebben met grensverleggend moralistisch, ondemocratisch gedrag om een beroepsgroep en een eetgewoonte uit te bannen. Men zou zo graag de macht hebben en daarmee lijken ze verdacht veel op die schandalen die dit jaar in de UK in het daglicht kwamen. Het Murdoch schandaal met relaties naar de zittende regering. Hier werd hardstikke duidelijk dat die Media met de regering samenspannen om het volk te manipuleren. WD en PvdD lijken in hun taktieken verdacht veel op deze techniek. En wanneer er dan ook nog Unilever en Rabo mannen meespelen is het over duidelijk men leeft aan de grenzen van de Democratie!

 • politiek

  Inderdaad , business als usual. Met of zonder antibiotica en die (pro)hormonen in de veehouderij. Er wordt doodgewoon gekeken welk rekenmodel de meeste euro,s opbrengt en dat is de strategie.

 • Flyinghollander

  Politiek, alleen maar bla bla met aantijgingen en geen enkel stuk bewijs.

 • jp.bierema

  Als jullie nou eerst eens je naam onder het schrijven zetten waarmee je staat ingeschreven in het gemeenteregister wordt het een stuk overzichtelijker en GELOOFWAARDIGER heer of vrouw Politiek.

 • politiek

  Beste jp.bierema1 ,
  Inderdaad een wat vreemde naam heeft u als u daarmee ingeschreven staat in het gemeenteregister.
  Overigens heer of vrouw jp.bierema1. Ben maar gerust. Als je officiele Wob procedure,s hebt lopen om openheid en transparantie te krijgen inzake hormoongebruik in de veehouderij , die men overigens ook niet ontkent , dat behoor je te doen met je eigen naam !

 • alco1

  Politiek heeft allang aangegeven niet met feiten te kunnen komen, vanwege zijn 'Zwijgplicht'. Hij doet ook nog net alsof hij belangrijk is. Wakker Dier kennende komen ze al met een haar spiertje naar buiten om de media te bewerken. Dus we kunnen er vanuit gaan dat alles wat politiek zegt, duimzuigerij is.

 • Demeter Griend

  Was die Sjoerd niet een vriendje van Folkert van der G ?
  Triest dat hard werkende pluimveehouders dergelijke ongefundeerde kritiek uit de mond van dit soort mensen moeten horen.

 • aarthamstra1

  Triest ,Demeter Griend ???Nog triester is het onderdanige gedrag van boeren .
  Om maar te zwijgen over onze belangenbehartigers LTO<<ZLTO<<<RABO. Die heulen met deze organisaties ten eigen glorie van hun multinationals in de lage lonen landen.

 • Sjaak

  De boeren zouden massaal lid moeten worden van 'wakker dier', immers zij hebben het goed voor met de boeren, toch..?!

  Zij streven naar een beter leven voor mens en dier o.a. middels hogere prijzen voor de produkten, zodat de dierhouderij minder intensief hoeft te zijn. Dat is hun streven...ik vind dat een nobel streven waar je niet tegen kunt zijn!
  Als nu alle veehouders lid zouden worden van deze 'belangenbehartiging', dan zullen ze toch zeker hun eigen leden niet afvallen, want dan is het rap gedaan met deze club....toch?:)

 • politiek

  Beste Sjaak. Welke van de 2 clubs vind je het beste. De (Z)LTO of WD ?

 • Sjaak

  Hey Politiek!

  Als ze samen in een zak zaten, zou ik niet weten welke ik eruit moest halen...:)

 • crisismanager

  nou heb ik het woord 'communicatie' eens opgezocht in het woordenboek, want ik kon het slecht geloven.de betekenis is contact,gemeenschap,verbinding,verkeer.nou ken ik eigelijk weinig andere personen die zo laf,achterbaks en heimelijk zijn als van de wouw.er is geen forum,gastenboek waar je met hem of zijn partijtje kan praten.hij gaat elke discussie met boeren uit de weg.hoe hij denkt dat het moet,moet het, al dan niet onder dwang.en dit is dan 'de communicatieman van het jaar'

 • info104

  Politiek waarom lig weer te zei... over antibiotica en hormonen,je weet deksels goed dat we hormonen niet meer gebruiken en antbiotica in hoge uitzondering ,als het echt nodig is gebruiken en moeten gebruiken ,want jij gaat toch ook naar een docter als je ziek bent, ik weet zeker dat de mens in zijn leven meer medicijnen eet als dat een boer aan zijn vee geeft. Je moet eens een keer met dat gezeur van jou ophouden ook gezien de reacties die je steeds hierop krijgt, snap je het nogg steeds niet. Ik ga niet meer met jouw daar over in discussie.

 • info104

  En die kip die in het schap ligt zijn al zoveel gegeten dat ik ze nog steeds heel lekker vind.

 • politiek

  Beste info104. Dat vind ik niet erg. Het oordeel , conclusie , oordeel van het Ministerie en zodadelijk de rechter vind ik veel belangrijker.
  Belemmerend is dat er op een groot stuk van dossier een zwijgplicht berust binnen de overheid. ( het hormonen-dossier) Die zwijgplicht heb ik overigens zelf nog zeer beslist niet opgelegd gekregen. Feitelijk kan dat ook niet omdat het niet ontkent wordt van de zijde van de overheid uit.
  Beste info104. Ik zal je blijven informeren over verloop voedselveiligheid en volksgezondheid.
  Jammer dat het geen open en transparant dossier is.
  Nog even gedult dus.

 • mazzel1

  Politiek,
  Er rust schijnbaar ook een zwijgplicht en zeer strenge geheimhouding op het feit dat alle Wakker Dier leden in feite diermatelaars zijn die er op kicken om de goedwillende pluimveehouder in een kwaad daglicht te zette. De overheid komt hier nog niet mee naar buiten want er zit een zwijgplicht op. Het wordt niet ontkent dus het zal wel waar zijn, nog even geduld...

 • politiek

  Beste mazzel1.
  Het is Wakker Dier en b.v. de PvdD echt niet te doen om de boer (pluimveehouder) zelf . Nimmer heb ik ze daar op kunnen betrappen . Juist niet. De verwenselen vanuit de agrarische sector naar b.v een Wakker Dier en een PvdD zijn veel heviger en talrijker als andersom. Waarom toch !
  Wat betreft mijn verzoek om helderheid te mogen ontvangen inzake het hormoongebruik veehouderij kun je ook gewoon de gevraagde gegevens geven als overheid. Werkt men open en transparant dan is daar immers geen Wob verzoek voor nodig. Ook de sector veehouderij zelf zou dit niet moeten willen. Het is een teken van zwakte.
  Sta je immers achter je producten als zijnde veilig en duurzaam dan behoeft dit allemaal niet zo moeilijk te zijn.
  Blijkbaar is er veel angst en moeite , ook voor de sector veehouderij zelf om open en transparant te worden.

 • Flyinghollander

  Politiek je hebt nog nooit een WOB uitgevoerd. Je hebt de vraag bij de redactie neergelegt hier. Dat jij met een alluminum hoedje loopt is JOU probleem. Je zou eens naar een GZ instelling kunnen gaan misschien kunnen zij je helpen.

 • politiek

  Beste Flyinghollander. Ik vrees dat u een vergissing maakt. Een Wob verzoek behoor je te doen bij de overheid of semi overheidinstellingen.
  Dit nadat je geen antwoord hebt gekregem op vragen binnen een bepaald termijn kun je dus dus een beroep doen op Wob.
  Juist omdat het om gegevens gaat die men niet graag geeft en wie is er verantwoordelijk voor , zijn het zeer trage procedures.
  Ook als het om voedselveiligheid gaat !
  De redactie kan die vragen echt niet beantwoorden en die kan die gegevens echt niet geven. Juist omdat het voedselveiligeid betreft wil ik mijn kennis wel delen dus.

 • politiek

  Beste Flyinghollander. Ik vrees dat u een vergissing maakt. Een Wob verzoek behoor je te doen bij de overheid of semi overheidinstellingen.
  Dit nadat je geen antwoord hebt gekregem op vragen binnen een bepaald termijn kun je dus dus een beroep doen op Wob.
  Juist omdat het om gegevens gaat die men niet graag geeft en wie is er verantwoordelijk voor , zijn het zeer trage procedures.
  Ook als het om voedselveiligheid gaat !
  De redactie kan die vragen echt niet beantwoorden en die kan die gegevens echt niet geven. Juist omdat het voedselveiligeid betreft wil ik mijn kennis wel delen dus.

 • joopi

  beste politiek,

  U schreef in een van uw stukjes dat er nog even gedult moest zijn, geduld met een T maakt de rest van uw pleidooi, wat al niet al te sterk is er niet sterker op

 • kleitokkers

  @politiek het is zeker weer vrijdag je weet dan dat je meer kans hebt de je reactie's niet door de moderator worden verwijdert.
  O ja zwijgplicht en hormonen en zo.
  Hoe ziet je kerst diner er uit.

 • politiek

  Beste joopi

  Bedankd voor je opmerking dat je geduldt met een d moet schrijven.
  Ik hoop dat ik het woordtje zwijgplicht wel goet heb geschreven of moet daar ook een d tussen ?
  Kleitokkers
  Mijn Kerst ziet er goed uit hoor. Inderdaad vooral het eten.

 • kleitokkers

  @ politiek wat ik mij afvraag is waar zouden hormonen in de pluimveesector voordeel kunnen bieden, ik kan niks bedenken jij schijnt het allemaal te weten kom eens met een paar voorbeelden in pluimvee land.

 • politiek

  Beste kleitokkers
  Hormonen kunnen groei per dier per dag opvoeren. Tevens kunnen hormonen ook meer stimuleren de aanzet van spieren (vlees) i.p.v. vet. Spieren bestaan voor ongeveer 80 % uit water en vet juist andersom dus ongeveer 20% . Voor het aanzetten van vet ( ook intramusculair vet) is dus aanzienlijk meer voer nodig. Hormonen worden derhalve in boerse bewoordingen ook wel voerbespaarders genoemd.
  Pro-hormonen zijn weer stoffen die als stof minder die stimulerende werking hebben maar juist het lichaam weer meer activeerd tot het aanzetten van de lichaamseigenhormonen met die,,stimulerende,, werking van de hormonen. Uiteindelijk hebben die pro-hormonen dus hetzelfde doel.

 • Mozes

  Politiek, ik heb u vorig jaar op Agd-web al eens uitgelegd dat alleen de kalvermesterij gevoelig is voor hormoongebruik. Deze sector wordt hier dan ook scherp op gecontroleerd. De kalveren worden geboren in de melkveehouderij en hebben geen goede genetische aanleg voor vleesproductie. Met hormonen kan hier veel winst gemaakt worden.
  De varkens en vleeskippen zijn zo doorgefokt op vleesaanzet dat hormonen niets meer toevoegen. In deze sectoren zul je dan ook nooit hormonen tegenkomen.
  Dat u nu een jaar later nog steeds hormonen zoekt in de pluimvee en varkenshouderij toont aan dat u totaal geen kennis van zaken hebt en u tevens obsessief afsluit voor iedere rationele informatie.

 • politiek

  beste Mozes.
  Inderdaad , waarom doet men dan zo geheimzinnig ? Legt u mij dan eens uit waarom ik de gevraagde informatie niet mag ontvangen van (pro)hormoongebruik op duizenden veebedrijven. Vergeet niet dat het over voedselveiligheid en volksgezondheid gaat. Dat zou juist heel open en transparant moeten zijn. ( als je niets te verbergen hebt)
  Mozes ben maar gerust dat ik niet zal rusten voordat ik daar een antwoord op heb. Zeker ook gezien de gevolgen ervan naar de humane sector toe. Kanker , vooral borstkanker, hart en vaatziektes, diabete,s, misvormde kinderen enz.

 • W Geverink

  Dat heeft niks met geheimzinnig te maken beste politiek. Als de Nederlandse overheid ten allertijde alle informatie moet verstrekken aan iedere Jan Doedel die er maar om vraagd is er een twee keer zo groot ambtenaren apparaat nodig. Daarom hoor je niks...

 • joopi

  @politiek graag gedaan, en nee hoor zwijgplicht heb je goed geschreven

 • mazzel1

  Beste politiek,
  het bkljkt dat je er wederom geen flikker van weet. Voerbespaarders die tot voor 5 jaar wel waren toegestaan en in Nederland niet meer, werken helemaal anders als hormonen. Voordat je allerlei rare dingen hier schrijft en de veehouderij van allerlei misstanden beschuldigt moet je jezelf wel een beetje in de materie verdiepen; toevallig familie van B Bob?

 • mazzel1

  Correctie: al 8 jaar niet meer gebruikt.

 • politiek

  Voor elke (intramusculaire) kg . vet die je kan besparen, middels hormonen, dus niet aanzetten bij het dier bespaar je ongeveer 4 kg voer.
  Mazzel 1 , mij is inderdaad bekend dat er daarnaast ook nog de meer ,,gangbare,, voerbespaarders ingezet werden en inderdaad die werken anders.

 • kleitokkers

  @politiek ik vroeg wat voorbeelden in de pluimvee sector maar nu krijg ik alleen maar algemene kennis

 • politiek

  Dus je wist het toch ? .

 • alco1

  ER IS NIEUWS. IK HEB NAMELIJK EEN ONDERHOUD GEHAD MET POLITIEK.
  We hebben ong. een uur met elkaar telefonisch gediscusseerd. in de eerste plaats kan ik u gerust stellen. Het is geen Wakker Dier of PvdD. lid, die alleen maar schrijft om te jennen.Wel is het een overbezorgd iemand die achter elke boom een vijand ziet. M.a.w. om de een of andere manier het vertrouwen in de mensheid verloren. Ik heb hem vergeleken met iemand met anorexia, Een slank iemand, maar die niet eet in de waan dik en vadsig te zijn.
  Ik heb hem aangeboden om hem tussen kerst en oudjaar een bezoek te brengen, dit kon nog niet omdat in de loop van januarie bewijs op tafel zal komen waar de mensheid van schrikt. We hebben dus afgesproken op 14 feb. Ook heb hem nog gevraagd naar zijn mening over de nertsenfokkerij, om zijn politieke kleur te leren kennen. Hij begreep wel dat de dieren het met een verbod in ons land het niet beter zouden krijgen, maar ethisch!!!
  Ook heb ik hem gevraagd te stoppen met zijn stukjes tot zolang er geen bewijs overlegd kon worden. Oh nee, hij is overtuigd in wat wij noemen: 'Zijn waan'.

 • politiek

  Uiteraard is het overleg inmiddels afgezegd. Telefonisch. De eerste weken had Alco1 geen tijd i.v.m. verbouwing badkamer. Hij wilde tijdens overleg er niemand bij hebben van de oppositie veehouderij om de discussie fris te kunnen voeren. Die zijn allemaal ziek is zijn mening.
  Nog veel erger is dat hij zojust nog plezier zit te maken over invalide kinderen . Sorry hoor,
  Dat niveau schrik ik van.

 • alco1

  Het is duidelijk wat voor iemand politiek is. Het enigste wat klopt is dat de afspraak telefonische is afgezegd.Hij wilde mij bewijs overleggen in de laatste week van januari, dan kon ik niet i.v.m. de badkamer.Ik kon niet komen tussen kerst en nieuw, maar ook niet de eerste week van feb. Dus dan maar in de tweede. Maar dan het ergste. Na weer een kapittel van hem, zei ik dat ik wel enige ervaring had met gehandicapte kinderen. De reactie van hem was lachwekkend overdreven en hij had medelijden met die kinderen. Duidelijk een bewijs dat hij psychisch behoorlijk vastzit omdat hij mijn lachen om hem omzet in plezier maken over die kinderen. Ik heb hem geadviseerd een afspraak te maken met een psychiater.

 • Mozes

  Politiek, u schrijft in reactie #27 :' legt u mij dan eens uit waarom ik de gevraagde informatie niet mag ontvangen'....
  Ik heb u verdomme al drie tot vier keer uitgelegd waarom u deze informatie niet kunt krijgen. Het gaat om privacy gevoelige informatie over individuele burgers die een controlerende overheidinstantie nooit ter inzage mag geven aan andere burgers. Zelf zou ik er helemaal geen bezwaar tegen hebben als ze controles op hormonen wel openbaar zouden maken. Juridisch heeft dit echter veel voetangels. Als ze dit openbaar zouden maken zou ik een beroep kunnen doen op het gelijkheidsbeginsel en bij bv de belastingdienst inzage kunnen eisen in uw financiële gegevens. De overheid is hier dus zeer voorzichtig mee.
  Wat betreft die 'duizenden bedrijven', zijn dit duizenden controles of duizenden overtredingen? U kennende weet ik dat u moeiteloos het één met het ander verwisselt.

 • gerjan slingenbergh

  Vogel houdt zich voor de gek, op zich is dat niet zo erg maar als je je collega's op het verkeerde been zet is kwalijker. De NRC van zaterdag j.l. vermeldt dat de consumptie van kip al drie jaar dalende 2010 - 2,9 %, 2011 - 3,5 %, 2012 - 0,9 %. Bron Productschap Pluimvee Eieren.

 • b.brink1

  Ah, onze Politiek weer met zijn (pro)hormonen, had het woord weer een weekje gemist.

 • politiek

  Alco1,niet alleen zit u wat plezier te maken over die invalide kinderen wat ik zeer verwerpelijk vind en beschamelijk. Tevens zijn al degene ziek die ook een mening hebben over veehouderij die niet gelijk is met uw mening.

 • alco1

  Nogmaals politiek, ik lach u uit en zeker niet de minder gelukkigen in onze samenleving. Dat je daar ook weer over door gaat zeuren, toont aan dat je hulp nodig hebt.

 • alco1

  Ik ben benieuwd wie gelijk heeft. Bert of Gerjan, of consumptie stijgt of daalt.

 • politiek

  Gelukkig zijn er belangenverenigingen zoals een Wakker Dier en een PvdD. Ik moet ze helaas steeds meer gelijk gaan geven. Overleg met de veehouderij heeft geen enkel nut. Om dan telkenmale aan te horen dat je ziek bent ?????
  Gelukkig zijn er vele die dit wel doorzien. Gelukkig zijn er vele die opkomen voor welzijn dieren en voedselveiligheid. Na mijn beleving vandaag met Alco1 zal ik ook minder energie gaan stoppen in gegevens uitwisseling en met elkaar in overleg.
  Jammer.

 • boer harms

  politiek ik mag je dan wel niet kennen en jij mij ook niet en jij mag best je eigen mening en zorgen over de veehouderij hebben, die heb ik zelf ook en ik ben het ook niet altijd eens met andere mensen wat ook wel een anders loopt dan bedoeld maar wat ik wel zorgelijk vind is dat je , aan al je reacties te lezen, je het een en ander behoorlijk aan het verdraaien bent..... denk je nou serieus dat een boer zijn dieren maar vol gaat stoppen met van alles en nog wat om de productie omhoog te jagen....?? tuurlijk niet een goeie boer ZORGT JUIST GOED voor zijn dieren om de productie omhoog te brengen !!! en ja ik trek net als meerdere hier mijn mening dat je niet helemaal wijs bent omdat je echt het een en ander aan het verdraaien bent en helemaal door hoe je tegen en over Bart (alco1) aan het praten bent, ik weet toevallig dat bart juist heel begaan is mijn zijn mede mens ! ik heb een 2 jaar terug samen met 2 vrienden bij hem gewerkt op zijn pluimveebedrijf, ik liep toen persoonlijk minstens 2 keer per week in het ziekenhuis voor hartenfalen en voor iemand die ik toen niet goed kende en hij mij niet was hij heel erg begrip vol en meelevend dus verdraai de waarheid niet zo over invalide kinderen!
  Sander Langius, ik heb niks te verbergen daarom wil ik mijn naam wel geven wat jij politiek of heb jij zelf ook geheimhouding dat je je naam niet wilt geven...?

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.