Boerenblog

14661 x bekeken 83 reacties

Melkveehouders moeten niet zeuren

De NMV (Nederlandse Melkveehouders Vakbond) wil de melkprijs zo snel mogelijk verhogen naar 40 cent omdat de productiekosten het laatste jaar enorm zijn gestegen.

Eind november trokken de melkveehouders weer naar Brussel. In 2015 wordt het melkquotum afgeschaft en onze collega’s vrezen de vrijemarktwerking. Veel liever maken de melkveehouders aanspraak op inkomenssteun, zodat ze kunnen doormelken tot in lengte van dagen op kosten van anderen. De inkomenstoeslagen moeten nu maar snel komen anders kunnen de (te) dure trekkers waarmee ze naar Brussel reden niet worden afbetaald.

Veel van deze klagers hebben bedrijven met relatief veel grond in eigendom en hoeven zich nergens zorgen om te maken. Grond is schaars en wordt alleen maar duurder.

Wij willen ook wel eens graaien
Wij pluimveehouders willen ook wel eens uit die subsidiepot graaien, ook onze kosten zijn enorm gestegen. En met ons willen ook de varkenshouders, de champignonkwekers, de rozenkwekers, kasgroentenkwekers, vollegrond-van-alles-kwekers en eigenlijk alle agrarische sectoren iets extra’s krijgen.

Inkomenstoeslagen zijn nog nét iets van deze tijd, maar zeker niet van de toekomst. De Nederlandse agrarische sector is zeer innovatief, buitengewoon efficiënt. Wij moeten onszelf in de wereldmarkt staande kunnen houden, daar past geen subsidie meer bij. Als een sector onder water dreigt te raken is het maar de vraag of die sector levensvatbaar is. Ik denk niet dat melkveehouders met een kleine veestapel nog concurrerend kunnen zijn op de wereldmarkt. Ze zullen stoppen of zich in een nichemarkt begeven, zoals streekgebonden biomelk of zoiets. Dat kan ook niet iedereen doen, dan gaan we met ons allen kopje-onder.

Melkveehouderij verdwijnt niet, subsidies wel
De afschaffing van het melkquotum moet gezien worden als een noodzakelijke prikkel om vooruit te komen. Niet blijven staan en wachten op de subsidiekar. Als die nog langskomt dan zijn toch echt de varkenshouders eerst eens aan de beurt.

De NMV moet zich richten op het verwijderen van allerlei regeltjes en wetjes die bedrijfsvoering en vooral bedrijfsuitbreiding in de weg staan. Innovatie, duurzaamheid, efficiëntie en productiviteit zijn de begrippen van nu. De melkveehouderij gaat niet uit Nederland verdwijnen, wel de subsidies. Zeuren heeft geen zin, er zijn grotere Europese problemen op te lossen.

Laatste reacties

 • Bison

  Ja Bert klaag maar lekker door.
  Als je met 2 miljoen kippen de kost nog niet kan vedienen kun je maar beter putjesschepper worden.

 • kalkar

  Zo is het, en niet anders. En hard werken is er bij vele ook al niet meer bij. Ken een koeieboer met 40 koetjes, 's morgens een uurtje melken, dan een uurtje voeren, 's avonds een uurtje melken. De rest van de dag bij de kachel. Koeiescheren wordt uitbesteedt, sloten schoonmaken wordt uitbesteedt en 's zomers het al het landwerk. En hij vindt zich toch een hele meneer.

 • joopi

  @ melkertje moest je nog gaan melken of was je al klaar? Vind er van wat je er van vind, maar feit is dat de meeste melkveehouders minder verdienen dan hun toeslagrechten zijn, dus veel wordt er niet verdiend en dat kan zo als het stukje al suggureerd meerdere redenen hebben

 • Tonnis

  goed verhaal Bert

 • Kristof Van Hoye

  grond wordt eerst nog een keer heel goedkoop alvorens die weer gaat stijgen.

 • Zents beheer

  Op de meeste melkvee bedrijven is door dingen beter, anders of mischien wel helemaal niet meer te doen, meer te verdienen dan de jaarlijkse steun. Steun, subsidie is niet meer van deze tijd en is slecht voor het imago van de hele agro-keten. De meeste melkveehouders denken er min of meer net zo over en willen een inkomen uit de markt halen. Wie roept en kermt en op zijn trekker naar Brussel tuft om daar de melk door de straten te laten lopen, zal daar wel tijd voor hebben maar is dik in de minderheid.
  Binnenkort zal het klagen wel even minder worden want dan komt de steun weer binnen.

 • fokfan

  Ik meen dat het aandeel Nederlandse melkveehouders dat de diesel spendeerde om in Brussel te komen wel meeviel, het gros kwam uit de andere euregio landen, zoals Duitsland.

 • iptho1

  LTO is aan het afslanken dus ze moete nu zelf ook maar eens aan de slag.
  want ze zijn toch al die jaren de hand boven hun hoofd gehouden ten kosten van de varkens de kippen en akkerbouw (mais premie).
  die subsidie die ze al jaren hebben gehad moet inderdaat maar eens afgelopen zijn.

 • alco1

  Als melkveehouder moet ik Bert gelijk geven.
  Als een melkveehouder zich ankert op subsidies, is hij goed verkeert bezig. Hogere prijzen afdwingen kan alleen door de markt te reguleren. Dit kon in het verleden, maar dan moest niet de staat, die ook een zo goedkoop mogelijk voedselpakket aan de consument wilde voorschotelen, de quota bepalen, maar de boeren zelf.
  Nu met de vrijere wereldmarkt is regulering niet meer te doen.
  Een advies voor de melkveehouders van nu: 'Doe geen onoverzichtelijke investeringen'!!

 • Clintsen

  Klopt helemaal Bert ben het er helemaal mee eens! laat ze geld sparen voor jaren zoals 2009 en niet meteen einde van het jaar uitgeven aan een nog grotere trekker.

 • tessa2010

  Melkveehouders hebben het slecht??? Als de melkprijs laag is klaagt men steen en been,maar zodra de melkprijs stijgt,koopt men gelijk weer quotum aan of een nieuwe trekker!!! Dan heeft men toch nog wel wat centjes achter de hand,toch? Als je het werkelijk slecht hebt,kun je beter een buffer opbouwen zodra de melkprijs stijgt! Dan heb je wat achter de hand,mocht de prijs weer gaan dalen!

 • Otten van Eijk

  Ik denk dat de meeste onder ons wel een buffer willen opbouwen, dit lukt tegenwoordig bij de meesten niet. Mocht dit per ongeluk wel lukken dan zeggen die van de belastingen , kom maar hier met dat geld want jij hebt dat toch niet nodig.

 • mtsvanaaken

  kristof, waarom denk je dat? groet willem

 • av

  otten van eijk: heb jij wel verstand van bedrijfseconomie.
  1 jaar winst draaien wil echt niet zeggen dat jij moet afdragen hoor. daar zijn tal van boekhoudkundige alternatieven voor. en buffers opbouwen hoef je ook niet letterlijk te zien als een pot met geld op de bank, dat kunnen ook andere buffers zijn!!

  Er zijn in de agrarische sector ook sectoren die nooit subsidie hebben gevangen en die renderen ook. nu met de crisis is dat ook terug gelopen, maar ik wil aangeven dat met juiste bedrijfsvoering in normale tijden het wel degelijk mogelijk is om een gezonde bedrijfsvoering te hebben in de veehouderij.

 • Farmer NL

  Zie weinig reactie vanuit melkvee land, zullen ze het snappen Bert? Ik hoop het voor hun.

 • Koen Franken

  Farmer , De mekveehouders zijn nu allemaal aan het sneeuwruimen met hun
  Fend 2345667ASCGB

 • Koen Franken

  Farmer , De mekveehouders zijn nu allemaal aan het sneeuwruimen met hun
  Fend 2345667ASCGB

 • farmer135

  het is maar goed dat de meeste melkveehouders grond bij hun bedrijf hebben, anders zouden de varkens en kippen houders een veel groter mest probleem hebben....

 • bankivahoen

  Pluimveehouders hebben geen mestprobleem ,die hebben zelfstandig een mestverbrander opgericht en zijn dus niet meer afhankelijk van de koeieboeren en akkerbouwers paul.gld1 @ !

 • snip

  als jullie nou ook land hadden gekocht ipv goedkoop voedsel uit argentinie en amerika te halen dan hadden jullie ook subsidie kunnen ontvangen. maar jullie hebben al jullie geld gestoken in groeien,groeien,groeien. nu is de prijs slecht en geven jullie ons de schuld. alleen omdat wij land hebben gekocht en hier subsidie op krijgen. jullie hebben vroeger veel geld verdient en daar zit nu dus een keerzijde aan.

 • aakuper

  @melkertje1
  Ik weet hoe lang zoeen het vol gaat houden, maar als je je bedrijf goed inricht en wat wilt verdienen moet je wel 110 koeien in je eentje kunnen melken, ik ken er genoeg.

 • Mozes

  Het lijkt mij nuttig dat de varkens en pluimveehouders in deze discussie wat beter geinformeerd worden.
  Toen in de jaren zestig de EEG werd opgericht en het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid van start ging werden garantieprijzen vastgesteld o.a. ook voor graan. Om de varkens en pluimveehouders tegemoet te komen is besloten om graanvervangers ( tapioca) niet te belasten met importheffingen. Daardoor konden varkens en pluimveehouders ondanks de hoge beschermde graanprijs beschikken over goedkoop voer. Tapioca kan vrijwel niet in rundveekrachtvoer verwerkt worden dus de melkveehouders hadden hier niets aan. Graanvervangers vrij stellen van importheffing was in feite een reusachtige inkomenssteun voor varkens en pluimveehouders. Ze hadden geen grond nodig, hoefden alleen te investeren in een schuur en Rotterdam was vlakbij. Mest kon in de directe omgeving gedumt worden. De varkens en pluimveehouderij groeide onvoorstelbaar. De melkveehouderij is afhankelijk van ruwvoer en kon alleen groeien als je grond kon kopen of huren. Dit kon maar beperkt.
  Als de melkveehouders net zoveel inkomenssteun willen hebben als de varkens en pluimveehouders via het voer hebben gehad moeten de toeslagrechten nog wel 50 jaar blijven bestaan.

 • Nines

  Dat gekat van de 'deelsectoren' in de agrarische sector altijd. Zo jammer. We zouden eens één blok moeten vormen, dat draagt ook bij aan het imago van de boer. Daarom hoef je het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar als het gras in de andere sector werkelijk groener is, waarom stap je dan niet over? ieder vakgebied heeft charmes en zo ook haar irritaties. Leer er mee leven en geniet vooral van hetgeen wat je hebt. Leer ook eens anderen waarderen, want we hebben elkaar nodig.

 • kk

  Mozes , je moet dan wel alles vertellen wie moest in de jaren 80 de melk plas(boterberg) op soeperen dat waren wel de pluimveee en varkens houders die verplicht werden melkpoeder in het voer te mengen met alle negatieve gevolgen van dien als je dit weer moet vereken ben je over 50 jaar nog niet klaar, met andere woorden je zit hier met cijfers te gogelen die jij en ik niet in beeld hebben dus je kan er niet over oordelen.
  Wat subsidie betreft liever gisteren nog af schaffen dan vandaag het is niet anders dan een geld stroom op gang houden waar heel veel aan de strijkstok blijft hangen bij partijen waar het niet voor is bedoeld.Het zal een paar jaar moeilijk zijn maar uit eindelijk beter voor iedere ondernemer.

 • Mels

  Bert leest goed de reacties van mensen hier op deze site en heeft daar een prachtig waar stukje mee geschreven.Degene die goed leest voelt zich niet aangevallen maar pakt zijn rekenmachine.

 • bankivahoen

  De pluimveehouders hadden in de 70en 80 er jaren grote problemen met het verplicht bijmengen van melkpoeder. Iedereen die van CHV voerde weet nog heel goed van die vuilschalige eieren.

 • ed12345

  aakuper 11o koeien in je eendje voeren en melken Hou er wel rekening dat niet eeuwig 25 of dertig jaar blijft

 • schoenmakers1

  juist nines #23, het is hoog tijd, dinsdag met de hele boerenstand naar den haag, het begin van het einde is in zicht met het allerstomste verbod ooit vertoond, het nertsenverbod

 • Kristof Van Hoye

  @mtsvanaaken (uit Netersel? zoja da's lang gelee! groetjes aan je pa en ma!). hoi Willem, het kan nu echt niet lang meer duren voor het in NL en B dezelfde kant opgaat als in DK. wordt er nog veel grond verkocht tegenwoordig? eerst zullen banken hele boerderijen te koop zetten zodat je de prijs van grond niet te weten komt. op een bepaald moment kunnen ze niet anders(bij erg grote bedrijven) en klapt de boel in elkaar. het is moeilijk om in een paar zinnetjes mijn visie uit de doeken te doen. de toekomst zal het uitwijzen. wij denken al lang aan het organiseren van een symposium om deze zaken eens toe te lichten. ik denk daar bij aan econoom Brecht Arnaert, die volgens mij een goede visie heeft waar het naartoe moet met de veehouderij(algemeen) en hoe je je bedrijf best bewapent tegen deze crisis die nog niet voorbij is.

 • jonge boer, Wvl

  heel veel grond in België gaat naar de nieuwe rijken, die het dan met pleizer verpachten in seizoenpacht..

 • roykleizen

  goed verhaal

 • theorikyreintjes1

  Met Nines eens, Samen sterk staan en geen onzin verkopen! De voedsel producent wordt zelf bijna op gegeten! En dan maar tegen elkaar zitten te katten, i.p.v. elkaar steunen en opkomen voor een eerlijke opbrengst prijs.

 • Rozalien

  Het loont de moeite eerst even de feiten te checken voor je je blog schrijft. De NMV wil nu juist geen subsidie, toeslagen of ander gemeenschapsgeld, maar eerlijke marktregels en eerlijke prijzen. Het geld uit de markt verdienen in plaats van aan de t*** van de overheid te hangen. De 'vrije markt' is alleen vrij als alle partijen in de markt ook echt vrije keuze hebben. De term wordt doorlopend misbruikt, ook weer in deze blog. En het is een illusie te denken dat de wereldmarkt een vrije markt is. Veel landen treffen maatregelen om hun interne markt te beschermen dan wel hun export te bevorderen. De markt wordt anderzijds gemanipuleerd door speculeren en dumping van overschotten. De EMB, waar inmiddels 100.000(!) Europese melkveehouders bij zijn aangesloten, pleitte in Brussel onder meer voor een eerlijker marktmachtverdeling in Europa. Zonder eerlijke spelregels geen eerlijke markt, en dat is uitermate zichtbaar in de rendementsverschillen in de keten.
  Dat geldt trouwens voor alle landbouwsectoren. Dus wie zeurt er nu eigenlijk? Maar inderdaad: niet zeuren! Boeren zouden elkaar moeten versterken in plaats van af te kammen.

 • Gebr.Jenniskens

  Bankivahoen, als je die pluimveemest verbrand gaat dan de kostbare fosfaat
  niet verloren ?

 • bankivahoen

  Deze gaat weg als grondstof voor de kunstmest industrie is mij ooit verteld,maar zeker weten doe ik het niet Gebr. Jenniskens@.

 • kleitokkers

  @mozes als intensieve melkveehouder met ruim 30.000 kg /ha heb jij het meest geprofiteerd van jou eigen reactie.

 • kleitokkers

  @Jenniskens de fosfaat blijft grotendeels over in het rest produkt,

 • aarthamstra1

  Het is als Milieu activist niet moeilijk tegen zo'n verdeelde met afgunst over goten club actie te voeren en daar komt het TE WINNEN.

 • alco1

  Rozalien. Het is het aanstippen van de problemen die er zijn, het zou verstandiger zijn om met feiten te komen en oplossingen aan te dragen.

 • jan10

  Bankivahoen: de as van verbrande kippenmest gaat met fosfaat en al als onderlaag onder nieuwe autowegen!!
  Doodzonde van deze mineralen,hier moet m.i.z.toch een andere oplossing voor zijn.

 • ruben1979

  Sorry jan10, maar de as van BMC Moerdijk wordt verkocht als grondstof voor de kunstmestindustrie, dus de mineralen worden hergebruikt.

 • Mozes

  Rozalien, u beschrijft de zwakke marktpositie van de boeren. De DDB en EMB uitten daar in Brussel veel emoties over. Maar welke oplossingen hebt u? En welke consequenties hebben deze 'oplossingen'.

 • Zents beheer

  De enige reden waarom de pluimveehouders die in het begin hun nek hebben uitgestoken en BMC moerdijk hebben mogelijk gemaakt is omdat er een mestoverscot was die elk jaar meer geld ging kosten.
  Dat het pluimveemest probleem is opgelost zowel BMC, stapelbaar over de grens of gedroogd in korrels, is een enorme kosten besparing en in veel gevallen is mest al een neven produkt waarvoor betaald wordt !
  Ook al gaat het soms in de kachel of wat er ook met de as gebeurd, de beste oplossing is toch die waar hij het meest opbrengt of het minst kost. We hebben in het verleden meer dan zat bijgedragen aan het inkomen van de grond eigenaren lijkt mij !

 • aarthamstra1

  Mozes, Rozelien draagt wel Degelijk oplossingen aan. Zoals,SPELREGELS. voor de zogenaamde VRIJE markt. Afschaffen van de subsidie's .
  Mozes , je verschuilen achter de Cooperatie's en de vrije markt dat botst. Niet met ZLTO dat klopt, want die predikt samen werking maar is er alleen om zijn eigen zak te vullen, Dagelijks moeten vele boeren het om de een of andere reden opgeven. Beetje hulp, beetje respect,, is co''operatief ,Na denken wie voor welke prijs de melk wil,kan consumeren en daarop de productie aanpassen,
  is nodig.
  Als je dat hebt vast gesteld heb je organisaties of regering nodig met lef om de plas melk daar op aan te passen, met zo veel vrijheid en regels dat zowel de kleine als grote overlevingskansen hebben, Een maximum aan grote afspreken is onvermijdelijk als je over 25 jaar nog wilt dat er (VRIJE) boeren zijn.

  ]

 • kalkar

  Ik heb nog steeds die 15000,- euro subsidie niet ontvangen! Jullie ouwehoeren teveel, dokken en snel een beetje.

 • jamiemf

  wat ik zwaar achtelijk vind is dat er word gezegd dat wij melken en een keer voeren en de rest uit besteet. daarom zijn we heel de dag bezig er is altijd werk zwaar gelul dat wij voor de kachel gaan zitten. jullie kippen worden toch ook van zelf gevoerd of gaan jullie gezelig met het hele gezin eieren rapen jullie zouden is net zo veel werk als ons moeten verzetten dan lopen jullie te klagen dat je last heb van je rug

 • kk

  In de tijd dat wij kippen in de kooi hadden waren de koeie boeren jaloers op ons wij konden ons het veroorloven het werk zo in te richten door slime vindingen op de kooi dat we op zondag een vrije dag hadden, daar stond wel tegen over dat we op maandag dubbel aan de bak moesten.De koeien boeren moesten twee keer melken en zelf de koeien voeren .Nu wij door een verplichte omschakeling niet gesubsidieert losloppende kippen hebben en op zondag controlle moeten uitvoeren op buiten nest eieren, zijn wij het die jaloers moeten zijn op de koeien boeren een robot om te melken en een robot om te voeren deze betaald door de EU met melk subsidie
  en door de week een zit dag in een comfortabele stoel in een geluids arme cabine met airco.En wij verplicht stof happen in de stal.

  Jaloers nee dank u ,een echte onder nemer verdient liever zelf op eigen kracht zijn brood.(maar het frustreet wel dat wij deze geld stroom moeten op hoesten)

 • willepy

  de politiek is heel blij met deze verdeeldheid, nu kunnen ze jullie om de beurt pakken stelletje sufferds, alleen door een 'nepduitser'

 • RLN

  Dit slaat de spijker wel op zijn kop. Een aantal jaar geleden was de melkprijs zo slecht dat melkveehouders dreigden rode cijfers te gaan schrijven. Gelijk alle protesteren in Brussel en hebben er ook nog geld los weten te peuteren. Als de varkenshouderij dit zou doen dan krijg je te horen maar minder varkens te moeten gaan houden, dus eigen schuld. Europa moet eens af van de 'heilige koe'. Het systeem is zo Marshallhulp-gerelateerd, dus zo jaren 50 en geheel achterhaald. Er wordt al te veel geproduceerd dus stoppen die nutteloze geldstroom.
  Deze sektor moet eens met innovaties komen en niet altijd gericht zijn op meer en makkelijker produceren. Ga eens kostenbesparend werken en zo zien tegen wereldmarktprijzen te kunnen produceren als het land van de buurman kopen voor een te hoge prijs omdat 'het maar één keer te koop komt'.
  Er zal in die wereld nog veel moeten gebeuren want ze hebben wel een achterstand van 30 jaar opgelopen. Maar als een prikkel uitblijft en er altijd weer een zak geld klaarstaat in Brussel zal er maar weinig gebeuren. Allemaal verkapte staatsbedrijven.

 • kk

  als je buurmans koopt omdat dit maar een keer te koop komt ,krijg je van op den duur wel heel veel buurmannen

 • @meelmuisje

  'Als ze helemaal naar Brussel kunnen rijden, dan hebben ze het nog zo slecht niet' zei ik tegen mijn boer. Mijn boer keek me zwijgend aan. Hij zwijgt steeds langer en steeds meer, de laatste tijd. Wij kunnen die luxe om te gaan protesteren niet veroorloven. Ook geen personeel of familie die het eens van ons wil overnemen. We zijn aan het puzzelen hoe we het te dure krachtvoer kunnen betalen, de bank, brandstof, etc etc etc. Mijn boer werkt 7 dagen per week elke dag tot diep in de nacht. Omdat alles wat kapot gaat, niet gerepareerd kan worden, gevolg van de akties van onze niet-flexibele duitse bank die totaal andere regels kent dan de nederlandse. Er is na een lange strijd een doffe berusting in de plaats van het vuur wat we ooit hadden gekomen. En wij zijn niet de enigen hier in deze uithoek van Duitsland. Het is wachten tot de bijl valt. Daarom is het maar goed dat mijn boer bovenstaande reacties niet leest. Voor de kachel zitten. Een robot hebben. Ja, hoor..... Slechte ondernemers? Wij? Een bank kan zelfs de beste ondernemer breken. Echter zolang de boeren met stront, of het nu van kippen komt, of van varkens, of van koeien, naar elkaar blijven smijten zal er geen verbetering komen. Dàt is de reden waarom wij boeren het zo slecht doen we blijven elkaar als concurrenten zien. En dat is de reden waarom AH, Aldi, Lidl etc in hun vuistje blijven lachen.

 • agratax2

  @Meelmuisje. ik kan met je mee voelen. De boeren die zeggen niet te klagen, zitten op een hoop eigen vermogen of hebben geen tegenslagen gehad zo als jullie. Ik zit gewoon te wachten tot deze super positieve boeren hun stal na einde quotum niet vol mogen zetten omdat er andere beperkingen zijn of erger (ook voor jullie) de stallen mogen vol en iedere boer mag melken tot hij verzuipt. Reken maar dat er dan uit bv. Frankrijk nog wel het nodige loskomt. Geen beperkingen m.b.t. grond, stalling is niet direct nodig in dat land. Ik kijk hier (Siberië) naar buiten bij - 20 C en zowel de vlees als melkkoeien lopen buiten in een pak sneeuw en alleen voor het melken komen ze binnen. Er is dus nog heel wat te besparen in melkvee land. Zelfs de halfwas varkens verkiezen de buitenlucht in plaats van de schuur met strooisel.

 • grolschzetor

  Helemaal mee eens!

 • Khalid en zijn maten

  Melkrobot,voerrobot ,mestschuifrobot...wat doen die melkveeboeren eigenlijk nog zelf? na het eten spelen met moeder de vrouw en aan de telefoon hangen om hier of daar nog wat quotum te kopen met subsidie centjes..

 • alco1

  Na dit soort reacties weet je het zeker. Er zijn nog veel mensen die met hun onwetendheid niet weten wat respect betekend.

 • politiek

  alco1, Zonder meer is de veehouderij Nederland niet meer zo eerlijk , gezond en duurzaam. Ook voor eigen bestwil van de bedrijen zal het roer ommoeten. Op weg naar een open en tranparante veehouderij met een productie waar de consument naar vraagt. Ook dat is respect. Naar dier en consument dus.

 • Mozes

  Politiek, 'een productie waar de consument om vraagt'?
  Welke vraag? De consument vraagt in zijn koopgedrag om niets anders dan fysieke kwaliteit tegen de laagste prijs. Verbaal vraagt de consument om diervriendelijk en duurzaam.
  Wij boeren kunnen niets met praatjes, wij zijn volledig afhankelijk van koopgedrag.

 • politiek

  Mozes, begin eerst maar eens met een correcte fysieke kwaliteit. Als je daar niet aan voldoet is het eigenlijk gewoon bulk of afval wat ter bescherming van de volksgezondheid naar de stort zou moeten. ! Overigens bestrijd ik ten zeerste dat b.v. een Wakker Dier organisatie tegen Boeren zou zijn. Juist niet ! . Men heeft als doel een beter leven voor dieren. Eigenlijk zou dat ook het doel van de boeren moeten zijn. Boeren zouden ook trots en voldaan moeten zijn met een leven van de dieren wat men kan verdedigen. Ieder kruipt maar in zijn schulp met verwijzing naar koopgedrag in de winkel. Door dit standpunt bevestig je de visie van Wakker Dier en je bent het dus eigenlijk samen eens ! .

 • Zents beheer

  Politiek, ik weet het goed met je gemaakt, hier de ideale kans om al jou kennis van de markt, consumenten gedrag etc. te bewijzen en in de praktijk te brengen. Een collega biologisch pluimveehouder kan zijn eieren niet kwijt en is ten einde raad. Hij voldoet overal aan en is uiteraard door het skal voor het EKO-keurmerk gecertiviseerd. Hij vraagt slechts de kostprijs, 12,5 cent voor de eerste soort.
  Wakker dier mag helpen, dit is toch een eitje voor jullie !

  Ps , mocht het toch niet lukken, schei dan eens uit met al dat gelul over wat de consument wil en wij moeten.

 • politiek

  zentsbeheer1, schei toch eens uit met die dubbele boekhoudingen die er momenteel allemaal lopen in veehouderij Nederland. Ik vrees dat uw collega biologisch pluimveehouder het inderdaad goed voor elkaar heeft , maar dat hij slachtoffer is van zijn collega,s uit de Mega-bulk-veehouderij industrie. !. Daar leef ik oprecht in mee. Aan u de keus wie er nu voor wie moet wijken ! ? .
  Ontken je ? . Dan ken je de sector veehouderij inclusief zijn voederindustrie enz. niet . Inzake uw uitdaging over kennis van de markt. Die uitdaging ga ik aan .
  Overigens weten uw belangenbehartigers , inclusief de directie van de diverse mega veehouderij industrieen ook heel goed wat er gaande is in de veehouderij. Kiezen ze voor het bulk massa gebeuren zoals een VION aan de gang houden of kiezen ze voor inderdaad voor de meer boerengezinsbedrijven met een koers die meer gericht is naar de consument toe.
  Ook die zullen moeten kiezen ! .

 • Zents beheer

  Politiek, je doet je naam eer aan !
  Veel geschreew en weinig wol.
  Ik vroeg je niet om allerlei beschuldigingen of om onzinnige kletspraat .
  Verkoop gewoon die ronde eieren, probeer eens wat afnemers en overtuig ze van al je consumenten wijsheid, lukt je vast wel.

  Of hou je anders maar bij politiek en ga verder met je prietpraat !

 • politiek

  Dat gaat me lukken. Geef zijn naam maar door en ga ik eerst met hem zijn collega en belangenbehartiger controleren ! We moeten gaan voor een veilig en duurzaam product ! Voor de rest is geen plaats meer en komt er zo zeer veel markt voor het eerlijke gewilde product.

 • alco1

  Sorry politiek, kom met bewijzen van dubbele boekhoudingen.
  Leg uit hoe deze biologische boer slachtoffer is van de mega bulk.
  Wat kennen wij (veeartsen, gezondheidsdienst dierenbescherming, AID en boeren) niet, wat jij wel weet, zonder gesugereer.
  Hoe houden wij boerengezinsbedrijven in stand zonder alweer subsidies, want die pot is eigenlijk al lang leeg.
  Klant is koning en als het wat wil, moet het zorgen dat de schappen in de supermarkt met die producten altijd leeg zijn.

 • Mozes

  Ik begrijp politiek wel. Politiek bedoelt dat je in de winkel geen gangbare eieren moet aanbieden die goedkoper en veiliger zijn. Daardoor wordt de consument verleidt om goedkoop en veilig te kopen inplaats van biologisch en onveilig. Politiek erkent in zijn standpunt dat de consument GEEN WIL heeft om biologisch te kopen zolang hij ook goedkoop en veilig kan kopen.

 • politiek

  alco1, zoals gezegd, ik neem uw uitdaging aan ! . Ik neem aan dat Ruben ook nog probeert (of u ) er een ,,pittig,, groepje van te maken waar gerust zeer scherp overleg mag wezen. De collega van Zentsbeheer1 mag er ook gerust bij zijn , maar ook graag enkele van b.v. een Wakker Dier organisatie om tot een frisse discussie te komen.

 • alco1

  Politiek, volgens mij is Ruben in rook opgegaan, jij kent hem, dus spoor hem nog even aan, hij heeft mijn nummer.
  Laten we hopen dat we een clubje bij elkaar kunnen krijgen die weten wat converseren is, nl. praten en LUISTEREN.

 • politiek

  Beste Mozes. Als u probeert in sector rundveehouderij om melk te produceren zonder hormoon. ( hormonen verlaten n.l. via melk ook het lichaam) en bij het droogzetten van de koeien minder derde en vierde generatie antibiotica te gebruiken zal ik mijn eigen woorden wel kiezen in discussie met de pluimveehouderij. Die ga ik niet uit de weg.

 • Mozes

  Politiek, tot nu toe gaat u iedere discussie uit de weg door u te verschuilen achter ongefundeerde beschuldigingen.

 • leo,s vriend

  Sterker nog, Politiek bedient zich van keiharde leugens en is de moeite eigenlijk niet waard om op te reageren

 • alco1

  Mozes en Menkhorst, probeer de beschuldigingen en keiharde leugens van politiek bloot te leggen, daar kunnen we dan verder mee.

 • Mozes

  Alco1, dat heb ik al zo vaak gedaan. Bij een volgende discussie komt hij met dezelfde beschuldigingen terug alsof er nooit iets gezegd is.

 • gerjan slingenbergh

  Ik vind de bijdrage van Meelmuisje verreweg de beste in deze discussie

 • leo,s vriend

  alco1, Ik sluit me volledig bij Mozes aan,elke discussie met politiek is zinloos

 • alco1

  Gerjan. Ik vindt het juist een van de slechtste stukjes. De bank had juist eerder niet flexibel moeten zijn, dan hadden ze nu niet zover in de shit gezeten
  Ook geeft de reactie geen enkel oplossing om de concurrentie tussen de boeren op te lossen, het is alleen maar een constatering die we allemaal wel kennen.

 • denker123

  alco 1.Meelmuisje kreeg in de zomer maar een melkprijs van 26 ct per ltr,hoe is het mogelijk dat er zulke melkprijs verschillen zijn in een straal van pakweg 300 km rond Nederland.Ook de Britten,Belgen en Duitsers zitten met een melkprijs verschil met Nederland dat hoger is dan de toeslagrechten ,In Nederland komt het inkomen uit de toeslagrechten,dus is het wel kommer en kwel in de buurlanden.Als boer moet je ondanks de Eropese eenwording geluk hebben dat je een goede melkcooperatie zoals in Nederland.Daarom opereerd Friesland-Campina in het buitenland als een particuliere onderneming,en betaalt in elk land iets boven de inlandse prijszettende melkcooperatie.Door deze extra winst komt de Nederlandse melkprijs zo hoog.Alleen als een buitenlandse cooperatie zoals Arla met de cooperatie van meelmuisje fuseert kan de melkprijs van melkmuisje verhogen.

 • alco1

  Denk niet dat ik niet meeleef met de situatie, zeer zeker wel. Ik vraag me af of een nog diepere schuld de oplossing zal zijn.

 • jamiemf

  hormonen ik snap hoe ze er op komen dat wij telkens onze koeien vol spuiten met hormonen, hoe komen jullie daar bij (uitleg graag). en wat betreft antibiotica we zijn nu juist bezig om koeien zo min mogelijk droog te zetten met een droog zetter maar er lopen altijd een paar rotte peren in de stal die (bv. last hebben van veel hoog cel getal) die gaan we echt droog zetten met een antibioticum want anders kan je er donder op zeggen dat zij de volgende lactatie uierontsteking heeft en wat lijdt tot meer antibioticum.
  dit is niet kwalijk bedoeld.

 • politiek

  Janiemf, nimmer heb ik gesproken over het volspuiten van de koeien met hormonen. Wel heb ik eerder aangehaald het jarenlange gebruik van hormonen op duizenden rundveebedrijven . Tevens verlaten hormonen ook via melk het lichaam weer heb ik angegeven.
  Wat betreft het antibioticagebruik met derde en vierde generatie antibiotica bij het droogzetten van koeien heb ik eerder aangegeven dat er nog zeer veel te behalen valt met enkele keren minder melken voor het droogzetten, afbouwen dus, en aangepaste gerichte voeding gericht op minder melkproductie ! Mogelijk dat een langere tussenafkalftijd ook een bijdrage kan leveren in minder antibioticagebruik.

 • jamiemf

  wij bouwen de koeien ook al een week van te voren af door ze eenmaal daags te melken maar er zijn altijd koeien die gewoon echt niet zonder antibioticum kunnen worden droog gezet anders levert dit veel problemen op en dat lijdt dan weer tot meer antibioticum gebruik. maar we doen er echt alles aan om er zo veel mogelijk droog te zetten met alleen een prop. en dit bevalt aardig maar er blijven koeien die echt niet zonder kunnen. en dan werkt een of ander knoflook middel ook niet tegen, wat tevens veel duurder is en en veel minder werkt.
  en ik weet zeker dat we gericht voeren.
  nog maals dit is niet kwalijk bedoelt.

 • jan10

  Ik denk dat de vrouw van Politiek en mogelijk de dochter zich ook dagelijks volstauwt met hormonen (de pil),maar ja dat is eigen dus niet erg.

 • alco1

  Die politiek moeten we niet serieus nemen, die heeft naar een enge film gekeken.

 • jan10

  Of hij is als klein kereltje een keer van zijn driewieler afgeduuwt

 • Mels

  Bestaat niet dat politiek gezorgd heeft voor nakomelingen met zo een negatief wereldbeeld..........

Laad alle reacties (79)

Of registreer je om te kunnen reageren.