Boerenblog

30 reacties

Plofkippen wekken bewondering

Plofkippen wekken afkeer, stond boven een artikel in De Telegraaf van 21/11. De krant kent een stelling van de dag en die dag was het voor of tegen de plofkip. Iedereen kon een vragenlijstje invullen waarvan de uitkomst een dag later in de krant zou staan.

Ik heb de enquête ingevuld, u waarschijnlijk niet, anders zou de uitkomst minder voorspelbaar zijn geweest; maar liefst 78 procent vond dat de plofkip verboden moet worden. Natuurlijk was de vraagstelling geregisseerd door Wakker Dier en doordrongen van hun doctrines, suggestief, halve en hele waarheden door elkaar, voor een gewone consument niet te doorzien. De tentakels van Wakker Dier reiken ver, ze komen tot in de redacties van kranten en tv-programma’s. Zie Radar van maandag 19/11/2012.

Ene prof.dr. Spruijt huilde daar tranen met tuiten omdat hij niet kon bevatten dat in Nederland 500 miljoen kippen die je nooit ziet worden geslacht per jaar. Hij kan vast en zeker ook niet bevatten dat er op deze wereld al 7 miljard mensen rondlopen, waarvan er ruim een miljard honger hebben, elke dag. Ook die mensen ziet hij niet. Met dat nieuws haal je Radar ook niet meer. Zielige dieren verkopen nu eenmaal beter. Ook prof.dr. B. Smalhout liet zich in de krant van zaterdag 24/12 niet hinderen door enige kennis van zaken. De lariekoek over de intensieve veehouderij leek wel op het politbureau van Marianne Thieme te zijn geschreven.

De Telegraaf-enquête weer: Kippen zijn dieren met gevoelens en een moeder, ze worden in ons beschaafde land niet geslacht maar afgeslacht. En onze overheid is schuldig aan het jaarlijks laten creperen van 500 miljoen kippen. Mijn vriendjes en vriendinnetjes van Wakker Dier doen goede zaken met hun leugen & bedrog-verhalen. Iets van waarheid en de rest eromheen fantaseren.

Een website in het leven roepen
Het wordt eens tijd dat wij als pluimveesector tegengas geven.
Wie neemt het initiatief om een website in het leven te roepen waar we de positieve kanten van onze sector kunnen belichten? Op die website kunnen we met links naar filmpjes laten zien hoe het er wel aan toegaat. Met adressen van bedrijven die bezocht kunnen worden en bedenk maar wat. Gaan we doen, ik heb zelf al een filmpje op YouTube gezet, en op de Wakker Dier Facebook-site een link.
Onze sector is wel in staat de wereld te voeden, zeer efficiënt, CO₂-neutraal, met minimale inzet van antibiotica en tegelijkertijd zeer acceptabele leefomstandigheden voor de dieren. Bewonderenswaardig.

Laatste reacties

 • harm59

  Bert, Mijn klas en ik hebben ook al zo'n soort pagina opgericht op Facebook. Via deze pagina proberen wij de burger de waarheid te laten zien over de landbouw. zouden wij ook jou filmpje hier neer mogen zetten Bert?
  Met vriendelijke groeten Wakker Burger

 • harm59

  Bert, Mijn klas en ik hebben ook al zo'n soort pagina opgericht op Facebook. Via deze pagina proberen wij de burger de waarheid te laten zien over de landbouw. zouden wij ook jou filmpje hier neer mogen zetten Bert?
  Met vriendelijke groeten Wakker Burger

 • gerjan slingenbergh

  Bert, jij bent net als Wakker Dier ook aan het fantaseren; hoezo met minimale inzet aan antibiotica, kruiwagens vol zul je bedoelen. Probeer eens uit te leggen
  hoe het kuikens af mesten CO 2 neutraal kan zijn. En laat voor de eerlijkheid ook eens kuikens van 40 dagen zien als ze worden afgeleverd.
  Kortom als je net als Wakker Dier gaat communiceren kom je nooit tot een dialoog.

 • ruben1979

  Beste gerjan,
  hoe kom je bij het idee dat er kruiwagens vol antibiotica gebruikt worden?
  Als je wilt mag je bij mij een keer kuikens komen kijken, ook als zo 40 dagen oud zijn, dan zal ik je ook uitleggen dat Co2 neutraal echt niet zo ver weg is als jij blijkbaar denkt.
  M.v.g. Ruben

 • bankivahoen

  Markant dat iedereen ook klakkeloos de schadelijkheid van co2 overneemt van onze aktiegroepen! Co2 is een plantegroeimiddel dat wanneer het gehalte in de lucht zou verdubellen er nog steeds niets aan de hand is behalve dat vegetatie er beter door groeit.Niemand verzet zich hiertegen?? Zie de site climategate.nl.

 • gerjan slingenbergh

  @ Ruben Kruiwagens vol medicijnen hoorde ik van een kuikenmester die is overgeschald naar het 1 sterren systeem. Maak maar eens een filmpje van 40 daagse kuikens tijdens het afleveren.
  @ Bankivahoen. Vogel zegt dat het CO 2 neutraal is, ik vraag hem dat eens uit te leggen.
  Volgens Vogel kan de sector ook het wereldvoedsel probleem op lossen.
  Naar mijn mening is het honger probleem in de wereld geen capaciteitsprobleem ooik hier slaat hij de plank volledig mis.

 • ruben1979

  @ gerjan,
  toch vreemd dat hier een groot deel van de kuikens zonder medicijnen weg gaat, wat dus niet wil zeggen dat ik nooit medicijnen gebruik.
  Filmpjes gaan mij te veel een eigen leven lijden, zonder dat ik daar ook nog maar iets over te zeggen heb, dus dat ga ik in elk geval niet doen, wat niet wegneemt dat een ieder wat mij betreft mag komen kijken naar mijn kuikens van 40 dagen oud.

 • AMZI

  Antwoord op het vraagstuk wie tegengast behoort te geven: Dat zijn onze vrienden van LTO. Ik heb ooit een stuk gelezen betreffende de aanstelling van de heer Cuijpers. Cuijpers zou zich gaan inzetten voor een positief imago van de gehele sector en red dat naar mijn mening niet met alleen de website www.nederlandbloeit.nl

  De huidige media verpest mede het imago van de Agrarische sector. Vergeet vooral niet dat dit imago gevolgen heeft voor de huidige wet- en regelgeving. Ik ben het met Dhr. Vogel eens, wanneer wordt er een keer iets gedaan aan het imago? Pas wanneer het te laat is??

 • alco1

  Hallo Ruben. Hoe gaat het verder met onze afspraak. Zoals hierboven al blijkt zijn er weer veel mensen die praten zonder de werkelijke feiten te kennen en misschien dan de krant er ook bij voor het broodnodige imago. Je kunt me ook bellen. Vr. Gr. Alco

 • joannes

  Harm 59 , een zeer goed initiatief dat Wakker Burger! Probeer ook duidelijk te maken waarom vlees wordt geproduceerd en.... hoeveel consumenten hoeveel vlees en zuivel consumeren! Dus voor wie boeren dit vak uitoefenen! Hun rol in de maatschappij die inmiddels is opgebouwd uit veel verschillende specialism die voor elkaar ¨zorgen¨! Boeren is een van de oudste beroepen in dit geheel en ontkomt ook niet aan modernisering ed ..... Maar het grote verschil met andere beroepen is dat het met levende have omgaat waarmee het een heel bijzonder beroep blijft.

 • hvr

  Goh wat een prachtig filmpje en wat hebben die dieren het heerlijk: volop licht, lucht, afleiding...prima gedaan hoor.

 • j.verstraten1

  Als je denkt door simpelweg tegengas te geven wakker dier en c.s. te kunnen overrulen, veel succes met het bewandelen van dit antieke pad. Waarschijnlijk geef je ook nog extra olie op het vuur. Wakker Dier is niet van gisteren en prikt elk reklame ballonnetje lek met een royaal pr budget.

  In mijn optiek hebben wij een maatschappelijk probleem en dat moet ook maatschappelijk opgelost worden. Dat kan niet door eenvoudigweg alles op het bordje van de producent te laden, maar wél icm een maatschappelijke verplichting om enerzijds minimale eisen te stellen en daar gelijktijdig ook een passende vergoeding tegenover te stellen. Bert Vogel die redt zich wel en kan zich permitteren overal tegenaan te schoppen maar daar komt de volgende generatie niet meer mee weg.

 • joannes

  j.verstraten1, waarom zo pessimistisch? Bert heeft gelijk! En Harm59 heeft al een goede voorzet gegeven! WD is niet meer of minder dan een uit de hand gelopen propaganda voor een (geloofs) overtuiging: vegetarisme! Een groep die volgens Wikipedia in Nederland 4,5% van populatie betreft. Een groep die de rest van Nederland nb 96,5 % schuldig wil laten voelen over vlees eten met allerlei provocerende filmpjes van extreme situaties, voor een deel in het buitenland opgenomen, om een bedrijfstak in diskrediet te brengen. Je hebt gewoon de plicht als producent aan te tonen dat dit één grote leugen is voor die 94,5 % vleeseters die niet met valse berichten hun eetgewoonten willen aanpassen.

 • bankivahoen

  Beste j.verstraten@,Bert Vogel schopt niet overal tegenaan maar is een van de weinigen die zich niet zonder slag en stoot gewonnen geeft aan vele valse voorwendselen die over zijn sector uitgekiept worden.Denk niet dat ''ons' maatschappelijk probleem ooit opgelost wordt door met de vijand mee te huichelen.Het ene probleem is nog niet opgelost en een ander gaat zich al weer aandienen dat is het gevolg van de discussie levendig houden met mensen die van hun hobby hun beroep hebben kunnen maken ( door domme tientjesleden) :door geloofsovertuiging de wil aan andere mensen op willen leggen. Als dit niet gaat zoals hun willen krijgen we extremistische toestanden zoals laats nog in Duitsland waar nu 3 stallen minder staan! Succes met het overleg!

 • politiek

  j.verstaten1 is het helderst in zijn visie. De rest van de RABO kippenclub ontkend nog vegelijkbaar als met de RABO wielerclub een paar maanden terug ! . Overigens denk ik niet dat dit een probleem is geworden enkel van de pluimveehouderij maar van de gehele ,,moderne,, veehouderij. Er moet maar teveel de doofpot in en er zijn maar teveel onderwerpen die niet open en transparant besproken mogen en kunnen worden. Dat zal vast zijn reden wel hebben. Als het over de productie van eerlijk, duurzaam en veilig voedsel gaat moet alles open en transparant kunnen gebeuren anders zal er nimmer een echte belangenbehartiger kunnen opstaan. Dan wordt er maar verder gerotzooit. Vergelijk het maar met de dopingtoestanden in de ,,moderne,, wielersport en het gebruik/misbruik van kinderen en minder begaafden door de katholieke kerk. Ook moeilijke onderwerpen, iedereen wist het maar zwijgen was de regel. Eerst jezelf zuiveren dus voordat je aan kan en mag schuiven aan die tafel met een echte blangenbehartiger.

 • alco1

  Politiek, wat een walgelijke vergelijkingen ben jij aan het maken. Straks vindt je alle rundveehouders nog slecht omdat er een dertien jaar geleden zoiets verschrikkelijks heeft uitgehaald, dus alle anderen zullen ook wel zo zijn.
  Natuurlijk moet alles openbaar gemaakt worden. Maar wel door mensen die verstand van zaken hebben. De gezondheidsdienst e.d. en niet door mensen die niet gestoord worden door enige kennis van zaken.

 • j.verstraten1

  Joannes, ik ben niet pessimistisch en jammer als het zo over komt, alhoewel ik ben wel pessimistisch voor de toekomst van diegenen die volharden in dit achterhoede gevecht. WD signaleert, activeert, protesteert en daardoor jagen ze het proces aan wat een jaar of 10 geleden al is ingezet doordat we in een korte tijd geconfronteerd werden met varkenspest, mkz en vogelgriep waardoor de maatschappelijke kijk op de gehele veehouderij in een ander daglicht kwam staan. Ik ben en blijf overtuigd dat wij als producenten van voedsel door maatschappelijke ontwikkelingen zijn gedwongen in een ratrace waar de druk op ondernemer,dier en milieu tot grote hoogte is gestegen en dat wij daar ook alleen uit kunnen komen door die gezamelijke verantwoordelijkheid onder ogen te zien. En deze reactie zou ik ook kunnen plaatsen onder het artikel mbt de consumentenbond en antibiotica wat eigenlijk over precies hetzelfde gaat en dezelfde reacties ziet als bij dit item. Gelukkig zijn er ook ondernemers die geen energie verspillen op dit forum door telkens alles af te schieten maar zien hoe de hazen in dit land lopen en actief daar naar handelen. Dit kan ook best met websites en leuke filmpjes maar heb dan het lef om een filmpje te maken van kippen op 6 weken, of na 1 jaar aan de leg, dat jonge spul is altijd schattig. Tijden veranderen. Als mijn vader niet geanticipeerd had in zijn tijd was ik nooit geen boer kunnen worden.

 • sensia

  Dankzij de intensieve veehouderij in NL is nu 'red alert' opgetreden. Prof.dr.J.Kluytmans arts-microbioloog en hoogleraar microbiologie heeft in zijn lezing 'Antibioticagebruik bij dier en mens: goedkoop is duurkoop' op het congres 'One Health' 27/1112 aan de alarmbel getrokken. De reguliere antibiotica werkt niet meer en nieuwe medicijnen zijn nog lang niet in zicht. De veeindustrie helpt niet mee met het bestrijden van honger in de wereld, maar veroorzaakt dit. Pure broodroof om soja en granen uit andere continenten aan ons vee te voeren. Het goedkope kippenvlees te dumpen in Afrika waardoor kleine boertjes aldaar failliet gaan. De drijfmest verzadigd met ziektekiemen hier op het land te verspreiden. Bedankt hoor Vogel!

 • bertvogel

  Honderden professors en dr-andrussen die van alles beweren. Tegenwoordig is van haast elke stelling het tegendeel aan te tonen. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat vooral in de landen rondom de middelandse zee en in veel afrikaanse landen heel veel ongecontroleerd wordt gemediceerd, ook in de humane gezondheidszorg. Wees verheugd dat uw kip hier wel gecontroleerd wordt en dat uw producent zich wel aan alle regels houdt. Honger is een politieke zaak, ons voer komt voor het overgrote gedeelte uit europa, we dumpen niet in afrika, dat doet brazilie voor ons. Drijfmest hebben we niet, van onze droge kippenmest wordt groene bio stroom gemaakt, waar u waarschijnlijk ook van geniet. Verdiept u zich alstublieft een beetje in het onderwerp.

 • ruben1979

  @bertvogel, als je reageerd op de uitlating van Sensia kan ik je mede delen dat toch niet helpt. Sensia roept 1 of 2 keer iets over 1 artikel maar wil de werkelijkheid niet onder ogen zien, ik heb Sensia al 2 of 3 keer uitgenodigd op ons vleeskuikenbedrijf en dan is Sensia plots weer verdwenen.

 • martienvroone

  Beste Bert
  Ben je al op de hoogte van wat er in nl gebeurt
  Ga eens naar de site www.kipkiplekker.nl en je vind een schat aan informatie over onze sector
  Martien vroone

 • Wytze

  Oei oei wat veel woorden weer over dit onderwerp. Zo komen we er niet uit mensen. Het enige wat ik kort kan zeggen is dat we niet zoveel vlees moeten eten misschien, ik eet 3-4 keer per week vlees, meestal rund, een keer per twee weken kip of varken. Al dit vlees komt van een boer hier om de hoek en het kippenvlees van een dubbeldoel kip. Heerlijk zijn die, hebben lekker veel gelopen, worden 4-5 maanden oud, komen dus buiten, vreten in die tijd ongeveer 8-10 kg eigen geteeld voer en kosten dan 12 euro per kilo. Je moet bij jezelf beginnen toch. En plofkip daar zit echt geen smaak aan. En nog over die antibiotica Bert. Als er een paar kippen ziek zijn, moet er gelijk iets door het water voor alle 100.000 dieren!. Jullie boeren zitten zo vast in het systeem en je verdiend er eigenlijk ook niet veel mee. Het geld gaat allemaal naar de fokkerij en veevoergiganten toch? En jij Bert moet het risico nemen, en al die kritiek aan horen. Ik vind het heel stoer wat je doet, ik begrijp het deels ook wel vanuit jou situatie. Mijn advies is om naast jou grote schuur een kleine schuur te zetten met daarin 50-100 dubbeldoelkippen die ook lekker buiten scharrelen. Dan kun je weer zien wat echte kippen zijn, hoe ze samen leven, scharrelen, hun eigen eten bijeen zoeken etc. Heel veel succes gewenst, ook met het nemen van verstandige besluiten. Er is ergens een middenweg, en die proberen we samen te vinden. Toch?

 • kleitokkers

  Goeie insteek wytze, je praat over dubbel doel kip hoeveel eieren leggen die voor dat jij er een op eet.

 • D. Hurink

  ja wij boeren zijn weer de duper laat de consument naar hun zelf kijken wie wil now gekoop vlees op hun bord hebben. Als wakkerdier zo n eisen heeft hoe hun denken dat het goed is zou ik wel kippen houden maar wie gaat dat betalen of geeft wakkerdier al subsidie voor deze perfekte kip. wandt ik ken geen consument die 10 euro per kip wil betalen

 • Bison

  Ik denk dat B Bob het schuim op de bek staat als hij deze reacties leest en er niet op kan reageren.LOL

 • oeleboele

  Als ik eerlijk ben dan denk ik ook dat een kip hier haar natuurlijke gedrag niet kan laten zien, maar ik ben het wel eens dat de burger de prijs voor een kip met een langer/beter leven niet wil betalen, alleen de idealisten wel. Toch zullen we als boeren met onze tijd mee moeten en er over na moeten denken hoe het dan wel anders kan, met de zelfde verdiensten en plezier in het werk.
  Wat wakker dier steeds vergeet, is dat je dieren niet met mensen moet vergelijken, ze ( de kuikens ) hebben een moeder, maar als die dood ligt vladderen ze er gewoon over heen. Ze hebben geen gevoelens zoals ons mensen, maar ze hebben een instinkt!!Hoe vaak moet ik dat nou nog zeggen!
  Ze vreten elkaar ook gewoon op als ze íets tekort komen, b.v. aminozuren? En dat heeft niet te maken met of ze nu buiten lopen of meer ruimte hebben of niet. Nee, dat is het instinkt! Tekort? aanvullen maar!!

 • tjeu24

  helemaal mee eens we moeten als sector ook eens een keeropkomen tegen die criminelen van een wakker dier wij hebben stapels met regels waar we ons aan moeten houden de mensen willen een product wat helemaal naar wens we proberen het voor elkaar te krijgen en het enige wat we er voor terug krijgen is een schop tegen onze sector

 • Kuykenhouder

  Als iedereen nou eens zou beginnen met zijn eigen namen te gebruiken zoals Bert en Martien, dan kun je pas een eerlijke discussie beginnen!
  Het is in mijn ogen laf om maar anoniem wat te roepen!
  zolang iedereen zo veilig, transparant, diervriendelijk en millieuvriendelijk werkt als de Vleeskuikensector in Nederland hoeft geen mens zich druk te maken over wat wij doen. En dat blijkt ook uit de praktijk, want 97% van de geconsumeerde kip is gewoon afkomstig van onze normale vleeskuikens.

  Vandaag nog gezien in het supermarktschap dat alle normale kip uitverkocht was en allen dure 'scharrelkip'er nog lag....dankzij wakkerdier hebben deze kuikens geleefd en zijn nu een sterretjes van nuttellosheid geworden, lees: energie en gebruikt voor niks want maandag zijn ze over de datum....Jaja wat een prestatie is dat. nutteloos opgegroeid, geslacht en weg gegooid om dat er mensen zijn die miljoenen verkwisten aan een Ultra links propagandasysteem!!
  Mensen geloven uiteindelijk echt niet niet in mensen die werken met een dubbele agenda en geest verwanten hebben die politisie vermoorden.

  Als je nog nooit met eigen ogen hebt gezien hoe een vleeskuikenhouder in Nederland werkt met zijn dieren, houd dan gewoon je mond en maak een afspraak en kom eerst kijken op onze bedrijven....

  BART JANSSEN

 • Kuykenhouder

  Als iedereen nou eens zou beginnen met zijn eigen namen te gebruiken zoals Bert en Martien, dan kun je pas een eerlijke discussie beginnen!
  Het is in mijn ogen laf om maar anoniem wat te roepen!
  zolang iedereen zo veilig, transparant, diervriendelijk en millieuvriendelijk werkt als de Vleeskuikensector in Nederland hoeft geen mens zich druk te maken over wat wij doen. En dat blijkt ook uit de praktijk, want 97% van de geconsumeerde kip is gewoon afkomstig van onze normale vleeskuikens.

  Vandaag nog gezien in het supermarktschap dat alle normale kip uitverkocht was en allen dure 'scharrelkip'er nog lag....dankzij wakkerdier hebben deze kuikens geleefd en zijn nu een sterretjes van nuttellosheid geworden, lees: energie en gebruikt voor niks want maandag zijn ze over de datum....Jaja wat een prestatie is dat. nutteloos opgegroeid, geslacht en weg gegooid om dat er mensen zijn die miljoenen verkwisten aan een Ultra links propagandasysteem!!
  Mensen geloven uiteindelijk echt niet niet in mensen die werken met een dubbele agenda en geest verwanten hebben die politisie vermoorden.

  Als je nog nooit met eigen ogen hebt gezien hoe een vleeskuikenhouder in Nederland werkt met zijn dieren, houd dan gewoon je mond en maak een afspraak en kom eerst kijken op onze bedrijven....

  BART JANSSEN

 • gerjan slingenbergh

  Dat is wel erg dubbel.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.