Boerenblog

26 reacties

Biologisch paspoort voor top Rabobank

De Rabobank zit vol ideeën. Zelf met een paar vrienden het rentepercentage bepalen leek een uistekend idee. Dat rentetarief, Libor – de hoogte van de prijs waartegen banken op korte termijn van elkaar lenen – wordt dagelijks via een een enquête bepaald. De Rabobank behoort tot het ‘panel’ van banken dat de dagelijkse basisrentes samenstelt. Je zou het ook rentemanipulatie kunnen noemen.

Als u zelf een aan de Euribor gerelateerde lening of hypotheek heeft, dan is de kans groot dat u al jaren te veel rente betaalt. Wijzelf moeten een schandalige haast 3% rente betalen op een Euribor die 0,2% is. In Duitsland betaal je niet meer dan 1,5% voor eenzelfde lening.
Investeren in grote vastgoedprojecten was ook een goed idee. Leest u het verhaal eens in de Stentor van 20/10/2012 over het faillissement van Eurocommerce. Als het goed gaat kan alles. Zit het tegen dan kom je bij een speciale afdeling van de bank terecht: beheer en compliance. Moeilijk om afspraken mee te maken en heb je ze een keer gesproken dan wil je ze niet weer ontmoeten. De compliance-afdeling heeft lak aan de opgebouwde relaties en wil maar één ding en dat is de schade voor de bank beperken. Het lot van de (ex-)klant speelt geen rol meer.

Niemand merkt het

Wielrennen promoten leek ook zo’n goed idee. De wielerwereld en de banken hebben veel overeenkomsten, dat heeft de Rabo indertijd wel goed gezien. Voor peptalks worden wel oud- wielrenners uitgenodigd bij het management. Centrale thema’s: list en bedrog. De kunst is om het goed te verbergen. De dubieuze praktijken zijn zo ingeroest dat de snelle mannen zich onaantastbaar, heersers van het universum, voelden. Waarom wordt er niets gecommuniceerd over het Libor-schandaal, geen verklaring, geen excuus? Waarom boos worden als er weer over doping wordt gesproken?
Het voelt zo goed als het goed gaat en niemand merkt het. En als ze het merken, schakelen we de afdeling compliance in, de schade beperken heet het dan. De eerste reflex van de Rabobank na het bekend worden van het epo-verhaal was: we willen het verleden zo snel mogelijk achter ons laten. Dat haal je de koekoek. Dag wielerploeg.

Terug naar de kernbusiness

Omdat bankiers en wielrenners zoveel het zelfde afwijkende gedrag vertonen, zou ik er een warm voorstander van zijn om ook de bankbestuurders regelmatig aan dopingtesten te onderwerpen. De krijtstreeppakken zouden een biologisch paspoort moeten krijgen, zoals hun wielrenners.
Het wordt toch tijd voor een écht goed idee van de Rabo: Laat ze teruggaan naar hun kernbusiness: gewoon geld uitlenen aan gezonde bedrijven, eerlijke rente incasseren en punt.

Laatste reacties

 • joannes

  Mee eens! In plaats van ¨heersers van het universum¨ en ¨de kunst om goed te verbergen¨ terug naar dienstbaar naar het bedrijf waar de echte waarde, productie, aan de maatschappij wordt toegevoegd, De kennis distributie van financieële praktijken is van de rails gelopen en moet weer terug naar dienstbaar ondersteunen van bedrijven. Het wordt ¨Bio¨ vindt ik hierbij alleen gepast wanneer het met anti illigale en verboden praktijken wordt gelinkt. De terug naar de natuur betekenis, die er de laatste tijd aan gehangen wordt, vind ik te overdreven, want terug gaan we nooit meer. Verbeteren doe je met (slechte) ervaringen.

 • harrie weusthuis

  Helemaal mee eens ben zelf druk om wat anders te zoeken.
  Voel me flink teleurgesteld over hun voorstel.
  Anderen zijn veel goedkoper.
  De euribor is bijna niets moet je zien wat ze nog vragen.
  Laat ze zelf wat inleveren.

 • l coumans

  helemaal mee eens maar voor de bank niet echt sexy

 • Jaap 109

  De banken hadden nooit geen staatssteun moeten krijgen!! (Al had de Rabobank dat niet nodig) De hele financiële wereld is verrot.

 • joannes

  En wat te denken van deze combinatie? Inmiddels weten we hoe het is afgelopen in Schotland met Grampian. Zou de Rabo meedelen in het verlies? Of..... eigenlijk, de leden boeren betalen dubbel. De opbrengst prijzen van hun producten bij VION de cadavers bij Rendac en via de Rabo de financiering. http://www.rabobank.nl/bedrijven/speciaal_voor/wholesale/klant_cases/vion/
  Voor je het filmje bekijkt.... ga even goed zitten want anders val je van schrik met de recente ervaringen!

 • Mozes

  Het heeft mij vaak gestoord dat accountmanagers van de bank zich presenteren als adviseur voor de boer terwijl ze in werkelijkheid een zakelijke tegenpartij zijn die slechts het belang van de bank dienen.

 • ACB

  Weet u nog boerenleenbank !!!!!

 • ACB

  Kijk het progamma eens : insite the jop van de VPRO Dan krijg men een beeld hoe die verrotte finaciëlewereld in elkaar zit. ( Oja dit zenden ze `s nacht uit als iedereen slaapt slim hè !!) Oja en we gaan er gewoon nog mee door want de heren hebben nog niet geleerd van hun hebzucht over de ruggen van Jan Boeren...... .! Men moet eens wakker worden anders worden ( zijn ) we slaven van het kapitaallisme.

 • aarthamstra1

  Bert Vogel,goed gezien . het is niet te geloven hoe men in Holland deze
  verschrikkelijke organisaties blijft verdedigen .Ze blindelings geloven op hun woord. Zoals nu de heer Herman Wijfels een van de grondleggers bij de RABO . Deze Wijfels (LIJDT ) nu de commissie die de overheid moet adviseren hoe het beter kan . Hij vind dat banken die de boel beduvelen verboden moeten worden. Het libor bedrog waar hij zelf mede verantwoordelijk voor is . Zou reden genoeg moeten zijn om hem net als Amsrtong alles te ontnemen. Meneer Wijffels vind dat de DSB dick Scheeringa de boel beduvelde en dat zulke lieden NOOIT meer een bank mogen leiden. Zat daar niet jaren ZALM de directeur van ABN AMRO. Ja meneer ZAlM werd daar binnen gehaald als de redder van DSB. Toen de mistanden aan het licht kwamen . Geloofde iedereen dat het de beste bankdirecteur van Holland is.Maar toch niet kon weten hoe daar gewerkt werd.
  Het fijt dat zulke lieden nog altijd gevraagd worden door onze regering doet het ergste vrezen

 • Bison

  Banken zijn door de wet beschermde maffia.
  Ze mogen dezelfde 1000 euro uitlenen aan over 200 verschillende parties.(at least hier in Canada they do)
  Zo die duizend euro levert bij maar 1% rente 2.000 euro op.
  100 % winst,..nice margin eh!

  Die hufters kunnen niet failiet.

 • drikhend

  Vriendjes politiek en zakkenvullers die elkaar de bal toe spelen . De gewone man of vrouw en zelfs kinderen zijn een middel om geld aan te verdienen . En dus niet het doel om deze klanten er beter van te laten worden als dat zoal is is dat meegenomen . En zal men proberen dit ook nog in de zak te krijgen is het de bank niet dan de politiek . Bij hun is bezuinigen af pakken van een ander . En zelf dik betaald een mooi leven over de rug van een ander leven .

 • klaasKip

  Wanneer mensen banken beroven gaan ze naar de gevangenis, wanneer banken mensen beroven krijgen ze een bonus.

 • info140

  Kijk eerst eens in een woordenboek na wat compliance is en wat die afdeling echt doet. De opruimploeg van welke bank dan ook heet toch echt anders.

  Ook blijkt het voor velen lastig Libor en Euribor uit elkaar te houden, hoe beiden bepaald worden, hoe groot die club banken is die dat doet, en hoe ze precies als basis voor financiële producten dienen. Lees bijvoorbeeld eens meer The Economist als je echt wilt weten waar het om gaat.

  Dan zul je zien dat het probleem met de manipulatie van Libor was dat enkele banken een te lage rente opgaven: geweldig voor de leners, de mensen met schulden, maar nou juist niet voor de mensen met geld over, want die kregen te weinig. Dat is dus compleet andersom dan ik hier getoeterd zie worden.

  En als je dan toch banken wilt beschuldigen, pak dan de juiste voor de juiste bewezen vergrijpen en roep elkaar niet te makkelijk na.

  Tot slot: ik snap het helemaal niet dat de blogger nog bij een Nederlandse bank zit als het zo geweldig (goedkoop) is bij Duitse banken. Direct overstappen!! Stem met je voeten en vertrek!!

 • probe14

  Zo is het info140. Wees slagvaardig en trek je eigen plan. De tijden dat banken bepaalde ondernemers onvoorwaardelijk steunden en lieten groeien is voorbij. Er moet een goed plan liggen en daar zorg je zelf voor.
  En als de bank waar je zit niet doet wat bij dat plan past, dan pak je je biezen.
  Tijd dat Rabo generatie op generatie het stokje doorgaf is voorbij. Ze willen minder. Prima, dan op naar een ander. Die wel geld wil lenen voor goede plannen.

 • joannes

  info140, The Economist lezer, is er dan niets mis met de Rabobank? Zijn die vlucht akties een normaal gedrag bij gewijzigde omstandigheden? Moeten we zo naar betrouwbaarheid kijken?

 • sander1008

  Zo is het maar net info 140.

 • Roelof Wijnholds

  Wilt u weten welke afspraken er zijn gemaakt omtrent de hoogte van de hypotheek rente in NL dan adviseer ik u de aflevering van VARA Zembla 'Hypotheek als melkkoe' van 14-9-2012 te bekijken!
  Daar uit blijkt dat van wegen staatssteun aan banken dus niet Rabo, in ruil daar voor de eis kon stellen dat andere banken niet onder het door Rabo vast gestelde hypotheek rente niveau hypotheken verkopen mochten. Dat zou anders valse concurrentie zijn, dat snapt ieder een. In de ons omringende landen is de hypotheek rente een stuk lager dan bij ons. Zeer interessante uitzending!!

 • agratax2

  Bert je schrijft dat de RABO de sponsoring van de Wielerploeg per direct heeft gestopt. Klopt. Maar ze betalen wel het contractueel vast gelegde bedrag gedurende de looptijd van het contract. Ze betalen de heren en dames dus zonder tegen prestatie, geen RABO kleding meer, winnen hoeft niet, naam niet meer gebruiken. Dit is nog erger dan sponsoring dit is geld van de coöperatie over de balk smijten zonder de leden te hebben geraadpleegd. Rabo klanten en leden betalen de hobby van één of meerdere Directeuren (wieler fanaten).

 • aarthamstra1

  Zijn er toch nog over een komsten met ZLTO..LTO

 • geen boer

  ik hoop dat deze blogger meer verstand van kippen houden dan columns schrijven heeft. Man man wat een warrig verhaal. Iets over de Euribor, het failliet van Eurocommerce, wielrennen. Wat wil je nu eigenlijk zeggen?
  En wanneer je toch aan de hand van voorbeelden iets wilt insinueren (maar ik weet niet wat), weet dan waar je over praat. Ja er was een Libor schandaal in Londen, maar deze werd TE LAAG doorgegeven (uit City-status overwegingen). Met andere woorden, mensen met een libor-gerelateerde (is géén euribor) lening hadden er VOORdeel bij!
  Ten tweede, een compliance afdeling binnen een bank doet iets heel anders dan je suggereert, zij bekijken of hun dagelijks reilen en zeilen aan hun eigen interne regels voldoet.
  Maar bovenal, wat is nu de strekking van je verhaal? Want je laatste regel is een bijna pijnlijke open deur.

 • B bob

  Beste Geen boer, deze blogger weet uit frustratie soms niet goed wat er uit zijn toetsenbord komt.

 • agratax2

  Geen boer. Ik vind dit verhaal duidelijk en helder. Het gaat over de overeenkomsten tussen bank en wielrennen. Beide maken zich schuldig aan ongeoorloofde praktijken (achterkamertjes overleg, doping) en roepen maar dat er niets aan de hand is, dat ze de integriteit zelve zijn. De leiding maar roepen dat ze echt niets wisten van deze duistere praktijken. Dit is niet de geloofwaardigheid die ik verwacht van iemand aan wie ik mijn financiële zaken toevertrouw.

 • B bob

  het is Veehouder-boerenleenbank-wielrenner als je het over ongeoorloofde praktijken als achterkamer overleg en doping hebt Agratax1
  Heb je de rabokathadraal in Utrecht al aanschouwd Onder het rabologo staat in kleine letters Holland Casino group . LOL Lekker met veel geld van anderen met een riant salaris en dito bonnussen zoveel mogelijk gewaagde ondoordacht zaken doen en achteraf je hand ophouden bij de overheid. De bonnussen gaan ondanks het geblunder gewoon van de staatshulp af . Het ijslandse geld komt terug ( in jaarlijkse termijnen van 0.05 eurocent )

 • geen boer

  @agratax het siert u dat u uw collega-blogger de hand boven het hoofd houdt, maar zijn verhaaltje deze keer is warrig (waaruit blijkt bijvoorbeeld de relevantie een vermelding van een Stentor artikel over het Eurocommerce debacle?), hier en daar incorrect (Compliance, Liborschandaal), uitermate suggestief richting Rabo (betrokkenheid Libor is helemaal niet bewezen, 'oneerlijke' tarieven welke dan weer in 'achterkamertjes' vastgesteld worden), en de vage insinuatieve suggestie dat 'het allemaal hetzelfde smerige wereldje is' gewoon te belachelijk voor woorden.
  We gaan toch geen tweede Van Weperen krijgen die persoonlijke kinnesinne tot een soort van maatschappelijk probleem poogt de maken?
  Volgende keer beter, sorry.

 • Koeienboer

  info 140: overstappen naar duitse bank was voor ons enkele jaren geleden zeer aantrekkelijk en daar door nu nog steeds. We hebben over 3 jaar gemiddeld 1,2 procent rente betaald. Euribor wel te verstaan, incl toeslag. Nu is zo'n rente nergens meer mogelijk om te krijgen bij nieuwe leningen...

 • bertvogel

  Ook andere grootbanken kennen die speciale afdelingen. De gruwelkamer van de ING Bank heet Intensief Beheer. Hier worden trouwe klanten die in de problemen zijn geraakt, gemarteld en daarna gevierendeeld.
  De Rabo was op de hoogte van de Libor manipulaties, wist van de vastgoedfraude bij Eurocommerce en natuurlijk ook van het dopinggebruik in de wielerploeg. Pas als dit soort zaken in de openbaarheid komen kennen ze hun vrienden niet meer. Dan volgt er ontslag, wordt je verwezen naar de afdeling bijzonder beheer of wordt de sponsoring gestopt. Een rode draad.
  Sommige bankiers begrijpen dit heel goed. Zoals de chief executive van de Royal Bank of Scotland Stephen Hester die over zijn eigen beroepsgroep de bankiers zei: 'People thought they were masters of the universe when they should have been servants of the customer'.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.