276 x bekeken

Logische stap

agd.media
De overnameslag in de pluimveevleessector is een logische stap.

De markt, lees retail, wil zaken doen met grotere partijen die garanties bieden voor productveiligheid, -wijze en hygiëne.

2 Sisters Storteboom neemt Branderhorst freshfood over en bestudeert nog de boeken van Esbro Beheer. Ook deze overname lijkt een kwestie van tijd. Er ligt al een overeenkomst voor de bouw van een nieuwe slachterij in Doetinchem. De nieuwe integratie komt daarmee op gelijke hoogte met marktleider Plukon.

Het is eerder opmerkelijk dat deze schaalvergroting zo lang op zich liet wachten. De sector kent al een vrij sterke vorm van integratie met contractmesters. In de varkenssector – waar de prijsvorming veel marktgevoeliger is – heeft concentratie in de laatste vijf jaar plaatsgehad. Enkele grote spelers dicteren daar al veel langer de markt.

Voor de mesters zijn er straks minder partijen om te leveren. Je kunt dit als ongunstig opvatten, maar de afzetmogelijkheden voor die integraties zijn groter. Dit kan de prijsvorming ten goede komen.

2 Sisters Storteboom en Plukon voeren straks samen iets meer dan de helft van het aantal slachtingen in Nederland uit. In de pluimveehouderij blijven nog voldoende partijen over om hen scherp te houden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.