853 x bekeken 4 reacties

Dierenbescherming houdt pluimveesector aan 2021

Het is noodzakelijk dat pluimveehouders rassen gaan gebruiken die geschikter zijn om in grote groepen te leven. Ook moeten er nieuwe stallen komen, aldus Frank Dales, die de deadline benadrukt.

Hoe haalt de Dierenbescherming het in haar hoofd om in te stemmen met het besluit van staatssecretaris Bleker van landbouw om het zogenaamde snavelkappen nog eens tien jaar langer, tot september 2021, toe te staan? Pluimveehouders weten immers al sinds 1996, toen het Ingrepenbesluit van kracht werd, dat het verkorten van kippensnavels dient op te houden. Eenvoudig is het antwoord niet, logisch wel.

De Dierenbescherming denkt namelijk vanuit het belang van de dieren, maar verliest daarbij de realiteit niet uit het oog. Het langetermijnbelang van de dieren is natuurlijk dat het kappen van snavels ophoudt. De realiteit is echter dat de reguliere pluimveehouderij nog altijd dieren gebruikt die absoluut ongeschikt zijn om bij elkaar te zetten zonder verkorte snavels; dat zou met deze dieren dood en verderf met zich meebrengen.

De kippen en kalkoenen die in de pluimveehouderij worden gebruikt, zijn namelijk niet geselecteerd op sociaal gedrag. Daardoor zou een stal waarin duizenden van deze dieren rondscharrelen in korte tijd veranderen in een slagveld. Dit heeft echter niet zozeer te maken met agressief gedrag; elkaar pikken is een vorm van ongericht voedselzoekgedrag. Zodra er bloed bij komt kijken, is een gepikte kip reddeloos verloren.

Het is dus noodzakelijk dat pluimveehouders andere rassen gaan gebruiken, die beter geschikt zijn voor het leven in grote groepen. Die moeten gefokt worden. Voordat er voldoende geschikte rassen zijn, zijn we minstens vijf jaar verder. Ook moeten er nieuwe, diergericht ontworpen stallen. Een termijn van tien jaar is dus zeker niet onrealistisch – nu kan niemand zeggen dat de pluimveehouders onvoldoende overgangstijd hebben.

Uiteraard beseft de Dierenbescherming dat de pluimveehouders het er sinds 1996 jarenlang bij hebben laten zitten. Dat was schandalig, omdat zij willens en wetens niets deden om aan de wet te gaan voldoen en daar nog voor werden beloond door middel van vrijstelling tot 2001, vervolgens verlenging van die vrijstelling tot 2006 en in 2006 tot 2011. Pas in 2006 is er een proces opgestart om aan de wet te gaan voldoen.

Dat er nu kleine stapjes zijn gezet om snavelkappen uit te bannen, betekent dat de Dierenbescherming ruimte ziet om de pluimveehouders aan de deadline van 2021 te houden. Hadden wij niet ingestemd met verlenging van de vrijstelling, dan zou die deadline waarschijnlijk opnieuw niet worden gehaald – juist omdat de druk vanuit de Dierenbescherming op de pluimveehouders daarmee was weggevallen.

Frank Dales is directeur van de Dierenbescherming

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  klaas g

  kunnen ze zich niet bezig houden met de mensen in afrika die dood gaan van de honger

 • no-profile-image

  opfok-kippie

  Geachte Dieren-beschermers , het ligt toch iets complexer als geschetst door uw organisatie.
  Het fokken op pikkerij-arme hennen om het zo maar eens te noemen is ( nog) helemaal niet interessant voor fokbedrijven .
  Zij beleveren over de hele wereld broederijen met hun legrassen en buiten de EU geldt alleen kostprijs per ei.
  Buiten de EU zitten nagenoeg alle hennen in kooi-huisvesting , dus waarom zou je op die eigenschap selecteren met het risico van een lagere productie in je genen-bank ?( en je zo uit de markt prijzen)
  Alleen in ( West) Europa kennen wij de luxe om de hennen los te laten lopen , middels hoog-geplaatst vakmanschap van opfok-integraties en legpluimveehouders is het mogelijk om pikkerij in de hand te houden.(biologische houderij)
  Een pluim voor de sector , het onbehandeld houden van 100 % van de (opfok)-leghennen is m.i. dan ook nog ver weg , al wordt er achter de schermen hard gewerkt om dit te realiseren.
  We hebben echter te maken met leghennenrassen gefokt voor de hele wereld en helaas is de EU dan maar een beperkt marktaandeel.
  De sector houdt zich uiteraard aanbevolen indien er rassen op de markt komen die nog meer aansluiten op de wensen van de DB en de consument.
  Dus als DB zou ik me ook eens op de fokbedrijven richten , het zijn er maar een paar , dus dat is niet het probleem.

  Groet ; opfok-kippie
  Medewerker van een legbroederij

 • no-profile-image

  sonja

  SNAVELBEHANDELING???????? iets kapot maken wat goed is heet anders, nl. mutilatie, beschadiging, vernieling, verwonding. En voor de gelovigen onder jullie, die voorin de kerk zitten te zingen: god zal jullie straffen voor het beledigen van zijn volmaakte schepping.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  En ondertussen kent de dierenbescherming sterren toe aan de ronddeel stal waar 75% van de kippen zijn snavelbehandeld, gmo mais krijgen en waar de verblijfruimte van de kippen zeiknat is waardoor er veel ammoniak uitstoot plaatsvindt. Op deze manier kun je de DB niet serieus nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.