Serieus alarm

agd.media
Elke minuut telt bij een uitbraak van een ziekte, of dat nu een dier- of plantenziekte betreft. Het is zaak om snel een idee te hebben van omvang, de juiste maatregelen af te kondigen en de gevolgen te beperken.

Dit blijkt vandaag met het ruimen van het pluimveebedrijf in het Zeeuwse Schore vanwege vogelgriep. De verdenking kwam donderdag bij de VWA binnen en vrijdagochtend is duidelijk dat het om een H7-type gaat. Direct geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest, strooisel en pluimveevoer. Gelukkig blijkt 's middags dat het om een laagpathogene variant gaat.

Het is een zeer adequaat optreden van alle betrokken partijen. Eerder ingrijpen kon haast niet. Er moet een 'serieuze' verdenking zijn, bevestigd door onderzoek. De betrokken diensten krijgen meermalen per jaar meldingen. Gelukkig blijkt dit veelal loos alarm. De gevolgen zouden te groot zijn als telkens beperkingen worden afgekondigd.

Zo denkt ook de Hoge Raad erover in een ringrotzaak bij pootgoed uit 2002. De Plantenziektenkundige Dienst informeerde telers pas nadat - in dit geval - de Portugese autoriteiten een mondelinge verdenking ook schriftelijk bevestigde. De melding bleek dit keer juist. Maar ook bij ringrot is vaak sprake van vals alarm. Voor de Hoge Raad hebben de economische gevolgen van ingrepen bij alle (vals)meldingen het zwaarst gewogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.