Redactieblog

4 reacties

Stoppen met legbatterijen

Je gelooft je ogen niet als je leest dat nog niet alle kippenhouders klaar zijn voor de omschakeling van hun bedrijf op 1 januari 2012. Moet er daarom weer uitstel van de datum komen?

Nee, lijkt me. Het merendeel heeft de huisvesting aangepast. Slechts enkele tientallen zijn om diverse redenen niet in staat aan de gestelde datum te voldoen. Staatssecretaris Bleker heeft gezegd dat er geen uitstel valt te verwachten.

Helemaal mee eens. We weten al jaren dat per 1 januari aanstaande de datum van het einde van de batterij-eieren was. Genoeg tijd om de zaak aan te passen. Wie dat niet deed was dwars of is gewoon geen goed ondernemer. Die krijgen nu loon naar (niet) werken.

Zeker ik ken de argumenten. De vergunningen komen te laat, de eierprijzen zijn te laag. In andere Europese landen zijn ook nog vele legbatterijen in bedrijf. Waarom moeten wij dan roomser zijn dan de paus?

Allemaal flauwekul. Collega-kippenhouders slaagden er wel in om de batterij uit te bannen. En wat andere landen doen is geen argument. Het geeft juist kracht. Wij kunnen straks zeggen dat de batterij uitgebannen is. Dat geeft Nederland een betere handelsnaam. En we hebben recht van spreken in Brussel als er andere zaken aan de orde komen.

Dus laatste houders van legbatterijen: vlug aanpassen. En als dat niet kan, stoppen. Dat kan voor de niet ondernemende legkippenhouder ook nog wel eens de beste oplossing zijn.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Als je als een kip zonder kop anderen na gaat praten, kun je wellicht beter geen commentaar geven. In je eigen sector is ook genoeg kritiek te geven.
  Buiten NL, België en Duitsland zit niemand op onze dure scharreleitjes te wachten.

 • no-profile-image

  Beste WM, zeker ook al lang bezig met omschakelen,vergaderboer zegt wel waar het om gaat.Kun je wel iets verdienen aan je batterijeieren.Als onze vergaderboeren(voormannen) van NOP en NVP zich is echt hard maken naar de politiek toe dat het 1-1-2012 over en uit is met de batterij komt het mischien nog goed met de legsector.

 • no-profile-image

  jaap.2

  Dit is dus defenitief terug naar af!
  Terug naar de ziektes van de dieren. Terug naar het (fijn)stof voor de verzorgers enz, enz.

  Wat de pluimveehouder in 35 jaar heeft opgebouwd, wordt in 10 jaar volledig afgebroken en diegene die nog heil ziet in de pluimveehoudery wordt er mee opgezadeld, terwijl de consument, die het eitje moet kopen, totaal geen idee heeft hoe het wordt geproduceert! • no-profile-image

  Kees V.

  Afspraak is afspraak. Er is tijd genoeg geweest en ik heb nog geen enkel argument gehoord dat pleit voor het in stand houden van legbatterijen. Zo lang ze er wel zijn is het een blamage voor de sector. Weg er mee dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.