Redactieblog

33 reacties

Koopjesjagers funest bij veevoer

Dioxine treft ook de Nederlandse boer.

Terwijl hij er geen bal mee te maken heeft. Toch dalen de opbrengstprijzen van eieren en krijgt het imago van de gehele sector een gevoelige tik.

We wijzen met de vinger naar de leveranciers van veevoer. En de handelaren, die kankerverwekkende grondstoffen voor veevoer verkopen. Zij zijn de boosdoeners, die ter wille van het gewin de consument gezondheidsrisico’s laat lopen. Schandelijk.

Zijn we echter als boeren niet de hoofdschuldigen? Veevoer is een product waar we nog iets mee kunnen verdienen. Denken we. Verder liggen alle opbrengsten vast. Van de melk, het vlees, de eieren, kortom er is weinig speelruimte.

Veevoer is nog een artikel waarover wij als boeren kunnen onderhandelen. De topman van het nieuwe Agrifirm, Kees Sijssens, zei het onlangs nog: "Onze leden kunnen morgen weg. Niets houdt ze tegen. Wij moeten gewoon rendement leveren op het erf."

Nogal wat boeren zijn koopjesjagers en zoeken het rendement vooral in een lagere veevoerprijs. Men wisselt gemakkelijk van leverancier. De prijs bepaalt de keuze.

Naar de kwaliteit wordt minder gekeken. Evenals naar de producent van het veevoer. Daarom blijven er, met name in Duitsland, nog zoveel betrekkelijk kleine veevoerproducenten over.

Die moeten vooral concurreren op prijs, willen ze hun klanten behouden. En dat leidt kennelijk soms tot onverantwoord gebruik van grondstoffen. Zoals nu met dioxine. Gedreven door de boer, die de prijs als richtsnoer heeft voor zijn aankoop.

Daar mogen we wel eens goed over nadenken. Beter een beetje meer betalen aan een gerenommeerd bedrijf, dan voor een prijsje ellende binnenhalen. Daar ondervindt de gehele sector schade van.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vergaderboer, ik weet dat je graag mensen aanzet tot denken. Ik denk alleen, met de informatie die tot nu toe bekend is dat de schuld hiervan niet bij de boeren te zoeken is. Ik zie het verband dat je aanhaalt niet als argument om ''niet deugdelijke producten'' te verwerken in veevoer. Andere zaak is wanneer deze partijen tege dumprijzen aangeboden zouden worden, dan is argwaan op zijn plaats.

 • no-profile-image

  Natuurlijk moeten wij over deze dioxine-affaire nadenken !!!... Wij worden nu weer met onze neus op onze kwetsbaarheid gedrukt !!!... Alleen al de vraaguitval die deze onsmakelijke aangelegenheid heeft teweeg gebracht. Bovendien de bedrijven die hun product/en niet mogen/mochten leveren en nu moeten vechten voor schadevergoeding zijn helemaal te beklagen !!!!!..... In wat voor een wereld leven wij ???

 • no-profile-image

  Waarom maken we als boeren niet een afspraak of de verwerkers dat producten niet mogen worden aangeschaft als het niet tot zoiets als trus-q word toebedeelt.
  Zo moet in Nederland ook jaarlijks de melkmachine worden getest, maar in andere delen van Europa niet. Moeten we dan gaan uitduiden dat wij het wel goed doen?

 • no-profile-image

  Het zijn niet de boeren maar de voer fabrikanten die de leveranciers van grondstoffen niet controleren.
  Zo ook agrifirm die prijs belangrijker vind dan kwaliteit

 • no-profile-image

  Koopt men een auto, dan dingt men standaard af op de gevraagde prijs. Verkoopt een boer een koe vanaf het bedrijf dan ontstaat door loven en bieden een overeengekomen prijs. Kan men dit niet, dan geeft de boer de koe in consignatie mee, dan echter niet zeuren als de prijs te laag is. Als veevoerfabrikanten in hun ogen te weinig voor hun producten ontvangen en dit proberen te compenseren door inferieure producten te gebruiken,dan zijn ze niet goed bezig. Maar ik denk dat het wel meevalt met die fabrikant. Het is waarschijnlijk net als met de multinationals: ze draaien al verlies, als ze hun prognosewinst, winst afgelopen jaar vermeerderd met ...% niet halen. M.a.w. minder M E E R winst is verlies. In het kort: ieder is verantwoordelijk zijn eigen handelen

 • no-profile-image

  Vergaderboer als ik jouw redenatie volg dan zouden goedkope tankstationhouders dus ook allerhande afvalstoffen in de benzine en diesel kunnen mengen. Ik denk dat zo'n bedrijf dan erg snel ter ziele zou zijn. Boeren kennen de wereldgrondstofprijzen voor ingredienten van deugdelijk veevoer. Zij zouden dus meteen lont moeten ruiken als een leverancier duidelijk onder de prijs levert. Want alle waarde naar zijn geld! Bovendien gaat het hier helemaal niet om een klein bedrijfje, maar om een producent die door heel Duitsland klanten heeft. Enig idee hoeveel boeren er wonen tussen en in Niedersachsen/ Nordhein Westfalen en Sachsen/ Sachsen Anhalt?

 • no-profile-image

  Waarom zou een leverancier duidelijk onder de prijs leveren? Het gaat om de marge per ton eb als een boer gewend is om 200 Euro te betalen dan laat je hem toch 200 Euro betalen toch? Dit is wel een heel mooi voorbeeld van dat voedsel niet veiliger wordt naarmate er meer papierwerk moet worden ingevuld.

 • no-profile-image

  Geverink, Nederlandse boeren willen altijd voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Ze zouden er goed aan doen om argwaan te koesteren als een veevoerleverancier duidelijk beneden de geldende kostprijs zijn product aan huis komt afleveren. Want dat riekt naar dumping van zaken waarmee het andere deel van datzelfde product superrenderend wordt gemaakt. Ten koste van de de burger, de volksgezondheid en dus ook ten koste van de boer.

 • no-profile-image

  Natuurlijk wordt er gehandeld over de prijs. Dat doe je toch ook als je een auto koopt? Dus als je door te handelen een betere prijs bedingt, geeft dat de verkoper het recht vergif aan de koopwaar toe te voegen?

 • no-profile-image

  @ herkauwer. Als je argwaan hebt i,v.m. de veiligheid van het voer. Hoe moet je dat dan melden. ???????? Dat zal niet in dank worden afgenomen door de sector denk ik.????!!!!

 • no-profile-image

  En herkauwers beweren weer veel zonder ooit enig bewijs te leveren, is haast gelijk aan de zaak van die veearts waar jij graag naar verwiijst.
  En als ex-ambtenaar zou je beter moeten weten!

 • no-profile-image

  Slachtoffer, dat moet je melden bij de Voedsel en Waren Autoriteit en als er aanwijzingen zijn voor vervuiling van het voer ook bij het RIVM in verband met gevaar voor de volksgezondheid. Een sector die dat 'niet in dank afneemt' is een gevaar voor de samenleving! Leuke schuilnaam heb jij aangenomen Wereldburger. Zeg jij nu eindelijk eens iets wat hout snijdt, want jouw negatieve diarree ben ik langzamerhand spuugzat.

 • no-profile-image

  Als je het nieuws wat volgt, had je geweten dat het RIVM niet wil onderzoeken en had je geweten welke stoffen er waren. Dus welk hout snij ik niet, ik doe geen innuatie! Jij wel en dan nam jij (in je zoveel preken) van Rowe Hetze wel kwalijk, maar zelf mag je het wel doen. Ga toch weg, ga bejaarden helpen, doe ieder geval iets nuttigs ipv jou zogenaamde waarheid verkondigen!

 • no-profile-image

  Beste Herkauwer. Het probleem is dat criminelen niet meer gestraft worden voor hun daden. Als de personen die willens en wetens deze met dioxine vervuilde grondstoffen in de voedselketen brachten wisten dat ze daarvoor levenslang of een vuurpeloton zouden riskeren waren die grappen zo over.

 • no-profile-image

  Ach zielig Wereldburgertje, zich in het vorige forumtijdperk bedienende van de schuilnamen Exact en/of Realist.. Waarom zou ik in hemelsnaam bejaarden gaan helpen? Je bent helemaal in de war, zielepiet. Jan Warmenhuizen uit Muiden werkt in de Zorg. In Lelystad. Dat heeft hij vorig jaar duidelijk uitgelegd. En Rowen Hetze bestaat niet hoor. Je zult de band Rowen Heze uit America wel bedoelen. Intussen ben jij helemaal geen boer, maar de een of andere belanghebbende die de waarheid niet verdragen kan. Zorgelijk hoor! Wil je er over praten?

 • no-profile-image

  Weer pies je helemaal naast de pot. De veearts die je graag noemt als iemand Wakker Dier voor ****** uitmaakt.

  Maar zie al dat je gelezen hebt dat RIVM onderzoekt pleegt.

  Ik produceer melk,vlees (varkens en koeien) en graan(erg veel)

  Groetjes van ??

 • no-profile-image

  Beste heer Geverink, het zou natuurlijk een hele stap voorwaarts zijn als schuldigen aan dergelijke gifmengerij ongenadig gestraft zouden worden. Maar het blijkt telkens weer dat zelfs de zwaarste straffen voor bepaalde lieden niet voldoende zijn om hen van hun onbedwingbare zucht naar almaar meer geld en materiele rijkdom te verlossen. Daar zou dan de guillotine weer voor van stal gehaald moeten worden. Want pas als schurken letterlijk hun hoofd kwijt raken dan is het probleem voorgoed opgelost.

 • no-profile-image

  O ja, ??,,?? was jouw vorige alias.Wereldburger. Sorry voor mijn vergissing, maar het is ook lastig als sommigen er drie nietszeggende pseudoniemen op na houden. Ik zie niet wat Rowdy Jezte Plantema met de onderliggende problematiek te maken heeft. Maar omdat Chemie Pack erg veel zwaar gif heeft uitgestoten kan het geen kwaad om er ook nog een emmertje Plantemaloog bij te kieperen. Want Jetze is een lasteraar die leugenachtige onzin uitkraamt en daarvoor al meermalen zwaar in de buidel heeft moeten tasten. Twee ton welgeteld! Voor dat geld kan Roel Couthino zijn ambtenaren met meetkist, bladhark en grondboor op pad sturen. En vervolgens horen we er nooit meer wat van. Want de petrochemische Industrie maakt in dit land immers al jarenlang de dienst uit!

 • no-profile-image

  Vandaag heb ik volledig inzage gegeven aan de AID ( controleur diervoeders) van de informatie die ik heb inzake voedselveiligheid. o.a van de Europese Commissie, vertrouwelijke rapporten, en laboratoria. Ook Nederland als Nederland bv werkt niet conform Europese Wetgeving.

 • no-profile-image

  Wel erg fijn dat agd nu achter een login zit, zijn wel gelukkig van een heleboel debielen af. Helaas zit herkauwer er nog maar die zien we straks niet meer als er betaalt dient te worden. Geniet nog maar even van herkauwer voordat hem niet meer zien.....maar niemand die er om treurt wat dat domme stuk ongeluk zal niemand missen en hij zal sterevn in eenzaamheid

 • no-profile-image

  Mooi niet Ach ja. Ik ben al bij de voedselbank langs geweest en die financiert de komende honderd jaar mijn doorlopend abonnement op AGD. De enige eis die zij stellen is dat ik op dezelfde voet door blijf gaan met het HERKAUWEN VAN FEITEN.

 • no-profile-image

  leugens, stomme koe, herkauwen van leugens.

 • no-profile-image

  Mooi van niet, Ach ja! Ik téken altijd voor de WAARHEID. Waarom zou ik anders deelnemen aan deze discussies?

 • no-profile-image

  Wel jammer dat je nooit wat bereiken zult.........

 • no-profile-image

  Ach ja, dat zeg jij! En wie is Ach ja nou helemaal?

 • no-profile-image

  Ja dat zeg ik omdat dat gewoon zo is en integenstelling tot jij vertel ik wel de waarheid omdat ik kennis van zaken heb, dit integenstelling tot jou. En ach ja is een super leuke boerenmeid....

 • no-profile-image

  Ach ja, je bent gewoon een verwaand nest. Straks blijk je ook nog geen boe-rin maar een nee-gerin te zijn!

 • no-profile-image

  tjonge tjonge je humor wordt er ook niet beter op.......maar wederom harstikke bedankt voor je enorme bijdrage in deze discussie. Kijk dat bedoelde ik nou, jij bent zo gefrustreerd blijkbaar, het enigste wat je hier doet ik beetje schelden en je bent zo makkelijk uit je tent te lokken, zielig gewoon. Maar ik ben de verstandigste hier en zal geen woord meer tegen je reppen zodat er weer gediscuseerd kan worden. Dan geeft ik jou het laatste woord, ben jij ook weer blij.....

 • no-profile-image

  Want Jetze is een lasteraar die leugenachtige onzin uitkraamt en daarvoor al meermalen zwaar in de buidel heeft moeten tasten.

  Kijk het zelde doe jij al geruime tijd!

 • no-profile-image

  Buitendienstman

  Nou vergaderboer...krasse uitspraak wie waren er afgelopen zomer betrokken bij de dioxinecrisis ( biologische mais uit de Oekraine) ? Juist, 2 grote jongens uit de Q-trust.
  Hoe zat het ook alweer ( 1999 ) met het vervuilde vet uit Belgie? Juist wederom een aantal grotere jongens...
  Kortom trek zelf je conclusie. Wat ontbreekt is sanctionering "de rotte appelen" verbieden te produceren en directie achter slo en grendel.

 • no-profile-image

  Ach Ja, ik tart je om aan te geven waar ik gescholden zou hebben. Als discussies jou boven de hoed gaan, dan moet je er gewoon buiten blijven. Muts die je bent!
  Wereldburger (of eigenlijk ??,,??), alles wat ik schreef over Plantema is waarheidsconform. Die raaskallende romp op benen uit Hardenberg werd meermalen door de rechter veroordeeld wegens laster en het criminaliseren van Wakker Dier. Op TV en op zijn eigen website. Dat grapje kostte die hersenloze zultkop meer dan 200.000 euro! Kijk: daar kan ik nou onbedaarlijk om lachen!

 • no-profile-image

  Vergaderboer, ik heb je een keer meer een reactie zien schrijven op de discussie, ik denk dat de buitendienstman ook jou tot een reactie heeft aangezet! Ik lees deze heel erg graag want inderdaad is trustQ niet erg waterdicht gebleken de laatste 2 jaar, of zijn die firma's ook onder de noemer van illegale praktijken om goedkoop voer van bedenkelijke kwaliteit te leveren om zo bestaansrecht te houden?? Succes met de reactie Vergaderboer!!

 • no-profile-image

  Buitendienstman jij hebt groot gelijk. Tegen dergelijke malversaties ten koste van de volksgezondheid moet genadeloos hard worden opgetreden. Dergelijke bandieten horen zo langdurig mogelijk opgesloten te worden en zich nooit meer op enigerlei wijze met de voedingsmiddelenindustrie bezig te kunnen houden. Maar boeren doen er voortaan wel goed aan om meer op kwaliteit dan op kwantiteit te letten. Want alleen voortdurende waakzaamheid kan herthaling van dit soort debacles voorkomen.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.