647 x bekeken 10 reacties

Supermarkten vragen duidelijkheid overheid ESBL's

Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roept het ministerie van Volksgezondheid en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op duidelijkheid te verschaffen over de risico's van antibioticaresistente ESBL's in pluimveevlees.

Naar aanleiding van de bekendmaking van eerste sterfgeval als gevolg van deze bacterie gisteren door het RIVM, is het volgens Marc Jansen van de supermarktorganisatie noodzakelijk dat de overheid naar voren treedt. "Het ministerie van Volksgezondheid moet de lead nemen en aangeven met welke normen pluimveehouders en slachterijen dienen te werken; wij hebben daar geen verstand van."

Het uit de schappen halen van het besmette pluimveevlees, waar het RIVM vrijdag toe opriep, is volgens Jansen niet proportioneel. "Het is heel erg dat er iemand is doodgegaan", zegt hij. "Maar nu wordt zomaar op een achternamiddag op een congresje gezegd dat je geen kip meer mag eten. Dat vind ik erg kort door de bocht. Als je kip goed bereidt en kruisbesmetting in de keuken vermijdt, is er in feite niets aan de hand."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wat

  ESBL is geen bacterie maar een enzym dat door bacerie's gevormd wordt. Verder kan het ook op een krop sla zitten.

 • no-profile-image

  Han

  Patrick. De handel zal niets uit eigen beweging doen om het eten veilig te houden. Ze hebben allerlei cerificaten in het leven geroepn om de bureaucratie verantwoordelijk te stellen en die schuift de verantwoording weer af naar de politiek. Wat we ook via de ministeries bepalen, er is geen garantie meer te geven dat de bacterieën niet toch in / op de producten aanwezig zijn ten tijde van verwerken, bacterieën zijn immers in ons mileu aanwezig en horen bij het leven. Hoe meer mensen op de wereld hoe groter de kans op epidmieën en zeker als we de mensen in Mega eenheden (miljioenen steden) gaan houden. Verder deel ik je gedachten over het gevaar van ongebreidelde gentech. Helaas geloven politiek en boeren in de beloftes van Monsanto (minder chemie, hogere producties, honger de wereld uit, etc.) Als jouw sitaten over misvormde futussen en onvruchtbaarheid kloppen (ik twijfel nauwelijks) dan zal de honger de wereld uitgaan net als de ongebriedelde bevolkingsgroei. Eet ieder RR voer zal bijna iedereen op hetzelfde moment de gevolgen van de RR ondervinden.

 • no-profile-image

  dirk

  Dat is precies wat ze willen,Dier!Men accepteerd niet meer dat mensen ooit op een leeftijd komen dat ze sterven?Graag voor elk sterfgeval een wetswijziging of zelfs een nieuwe wet?Gekker moet het niet worden!

 • no-profile-image

  Patrick

  Kijk we zijn nu een week verder, en ik was heel benieuwd hoe een aantal dingen zich gingen ontwikkelen. Conclusie, Supermarkten onder de vlag van CBL, met woordvoerder Marc Jansen, maken gruwelijke inschattingsfouten. Dat kan en mag je niet doen als CBL, en geeft heel veel aan van de mentaliteit van supermarkten. CBL zegt, er is niets aan de hand, dat is 1, twee is dat CBL zegt met ´geldende keukenhygiëneregels in acht worden genomen kunnen vlees en eieren veilig gegeten worden, wel dat mag je concluderen als CBL, maar dat mag je niet aannemen. Als je dat als CBL wel concludeert, maar ook aanneemt dat doet CBL haar taak niet, en is het een criminele organisatie. Let wel, CBL zou haar consumenten moeten beschermen en dus voorlichten bij risico. EN MEN DOET DAT BEWUST NIET. Vraag 100 consumenten vandaag in een willekeurige supermarkt bij aankoop van kipvlees of ze de woorden ´geldende keukenhygiëneregels´ mbt kip en ESBL kennen, en weten wat de inhoudt is? Wel geloof me 70 van de 100 mensen zullen het niet weten, dus KUNNEN ze er ook niet naar gaan handelen. CBL zegt zelf er is risico, maar gaat dus niets doen, en neemt maar aan dat iedereen alle zogenaamde regels kent van hygiëneregels. ESBL en kip is een gevaar voor kinderen tot 5 jaar, een gevaar voor ouderen, een gevaar voor zwangere vrouwen, een gevaar voor mensen die al een infectie hebben, een gevaar voor mensen me een zwakkere immuun systeem. Wel zeer risicovol dus. Al deze risico groepen weten dat zelf niet en zouden voorgelicht moeten worden door CBL, moeten dus, wat ze niet wil en doet, gewoon een stelletje criminelen dus, dat mensen bewust risico laten lopen en dus mensen bewust laten komen te overlijden. RIVM zegt ´Wanneer iemand een infectie heeft die wordt veroorzaakt door ESBL-producerende bacteriën zijn de mogelijkheden om de infectie met antibiotica te bestrijden namelijk beperkt.´ http://www.rivm.nl/cib/ESBL/Veelgestelde-vragen-ESBL.jsp **** Conclusie voor de RIVM, is dat ze ook geen voorlichting geven, en ook haar taak niet uitvoert om burgers te beschermen, en gezwicht is voor vlees terreur. De sector zelf heeft nog nooit iets gedaan uit eigen beweging, alleen wanneer extra druk kwam, ging men wat doen, mooie woorden dus om alles weer in slaap te sussen, de sector zelf en haar vertegenwoordigers zijn zwaar onverantwoordelijk. Er zijn meer bronnen van ESBL besmetting maar de vlees en vee industrie is hier ook groot aandeelhouder in. Dus voorlichting MOET. En dan Verburg en haar CDA en VVD, wat een volksverlakkerij, niet te filmen.
  Voorlichting dus, vandaag dus mee beginnen, etiketten op vlees, hetzelfde als met roken, kipvlees eten kan dodelijk zijn. Kip vlees eten is een groot risico voor de volksgezondheid. Ik wil radio spotjes horen van de RIVM met haar ´geldende keukenhygiëneregels´ en ik wil dat houders systemen stoppen binnen een maand met proactief antibiotica gebruik, en als dat niet lukt, stoppen. Ook de sector zal de burgers MOETEN gaan voorlichten. langer wachten is gewoon crimineel gedrag.

 • no-profile-image

  Patrick

  Tja, deze ESBL resistentie is natuurlijk pardoes uit de lucht komen vallen voor Marc Jansen van de CBL. Waarschijnlijk had Marc Jansen, of iemand anders van de CBL, vorige week nog nooit van ESBL gehoord. De CBL valt idd niets te verwijten, hun taak is gewoon elk willekeurig product aan te bieden, van elk willekeurige producent, daar een prijs van te maken, en dan tegen de consument te zeggen, koop maar raak en zoveel mogelijk als je op kunt. Idd is de supermarkten niets te verwijten, want vlees is vlees. De supermarkt vertrouwd gewoon op de blauwe ogen van de handelaar en dat is haar enige taak. En consumenten, wel die moeten niet zeuren, ze moeten gewoon kopen en niet te veel vragen stellen. Een Bacterie meer of minder, pff who cares? Gewoon goed verhitten is de oplossing. En mocht je toch dood gaan, is het je eigen schuld, en moeten de nabestaanden het niet wagen om aan te kloppen bij de supermarkt. De supermarkten hebben het al moeilijk genoeg om aan goedkope grondstoffen te komen uit de hele wereld, en daar een plakkertje of 3 op te plakken als duurzaam of ethisch verantwoord. Consumenten klagen ook al dat ze producten en grondstoffen transparanter willen en daar is Marc Jansen ook al geen voorstander van. Labelen is veel te lastig voor de supermarkten. Nee, het zijn geen makkelijke tijden voor de supermarkten. Heel verstandig dus dat afschuiven van het CBL, lekker rustig afwachten dus, en gewoon totaal niets doen. Zeer goed om de volledige verantwoordelijkheid af te schuiven, en net doen of je neus bloed, want de show must go on, geld, en veel geld moet er verdient worden over de rug van de consument. Vroeger werd een consument nog in bescherming genomen door partijen als een CBL, maar die tijd is geweest, en is heel ver achter ons gelaten. En zoals Marc Jansen zegt, zeer ethisch, in de laatste zin in het artikel *in feite is er niets aan de hand."* Kijk Marc, ik wil niet alle antwoorden voorzeggen natuurlijk, maar als CBL zou ik zeggen en beslissen, zelfstandig dus als volwassen mensen en een volwassen organisatie, uit eigen beweging dus ==>geen vlees in de winkel dat proactief antibiotica heeft gekregen, maar ja dan kom je weer in de problemen met al dat goedkope vlees uit het buitenkant en levert zo veel administratie op dat dat weer niet erg praktisch is in tijd. En tijd kost geld. En geld moet het zeker niet teveel kosten als het om gezondheid van je eigen consumenten gaat. Nee het gaat gewoon heel erg goed met het CBL, niets dan lof, petje af.

 • no-profile-image

  gert

  vooral BBQ met vlees kan riskant zijn,dus eerst goed ontdooien en daarna goed verhitten

 • no-profile-image

  Han

  @Dier en Dirk. Denk je dat het pobleem is opgelost al de veehouderij het land uit is? Ik vrees dat deze bacterie dan in buitenlandse kio zit, bacteieën en ander ongedierte reizen zonde rpaspoort controle.

 • no-profile-image

  gaatze

  Wat is vandaag de dag niet dodelijk? Je kunt overal wel 'is dodelijk' op zetten, maar wat schiet je daar mee op? Haat zaaien is strafbaar. Maar hoe zit het met paniek zaaien? Moet de overheid alles voordoen en voorkauwen? Is iedereen dan werkelijk zijn gezonde verstand verloren?
  Iedereen moet niet zo piepen bij een 'mogelijke' ziekte/besmetting. Natuurlijk is het erg dat iemand overlijd door zoiets. Maar in hoeverre kun je het voorkomen en in hoeverre wil je het voorkomen? Wat is er met ieders lichaamsweerstand gebeurd? Op een laag pitje gezet door overmatige medicatie? De 'burgers' in de stad verwijten de (intensieve) veehouderij dat hij zwart kijkt.

 • no-profile-image

  dier

  Laat de comb. RIVM en LNV zich er maar niet mee inlaten. Voor je het weet roeien ze de hele veestapel uit.

 • no-profile-image

  Patrick

  Toevoeging voor Marc Jansen en CBL. Neem nu eens iets meer verantwoordelijkheid dan het huidige zieke afschuif systeem. Werk eens mee aan een vruchtbare toekomst voor boer, burger en landen. Zorg voor gentech vrije keten en zone`s en doe daar eens een beetje actief iets aan ipv niets. CBL is aanmatigend passief in haar opstelling. Zijn die paar centen het allemaal waard om de toekomst te vernietigen? Wat is het waard om het leven te respecteren van toekomstige generaties Marc? Niets maar dan ook helemaal niets?
  Gentech gaat gruwelijk de verkeerde kant op........ Chaco government report confirms link between glyphosate/ agrochemicals and cancer/birth defects in Argentina http://www.gmwatch.org/latest-listing/1-news-items/12510-chaco-government-report-confirms-link-between-glyphosate-agrochemicals-and-cancerbirth-defects-in-argentina

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.