Redactieblog

792 x bekeken

Ruim helft legbedrijven heeft wormbesmetting

Meer dan de helft van de leghennenbedrijven zonder kooisysteem is besmet met wormen.

Dat blijkt uit onderzoek op veertien leghennenbedrijven in België. Bij het onderzoek, dat twee jaar duurt, bekijken de onderzoekers welke bestrijdingsmethoden het meest effectief zijn en welk effect de wormbesmetting heeft op de gezondheid van de dieren. ”Bij alternatieve huisvestingssystemen komen veel meer worminfecties voor dan bij kooisystemen. Vooruitlopend op het kooiverbod is het goed om pluimveehouders hier op te wijzen”, aldus onderzoeker Eva Pierré van het Proefbedrijf voor de Veehouderij in Geel.

Uit het onderzoek blijkt dat bij vrijwel alle bedrijven al wormeieren in de uitloop worden gevonden voordat de hennen van de nieuwe ronde gebruik hebben gemaakt van de uitloop. De meest voorkomende wormen zijn spoelwormen, kleine spoelwormen en haarwormen.

Om het probleem zo goed mogelijk te beheersen is het volgens de onderzoekers noodzakelijk om de levenscyclus van de parasieten goed te kennen en van daaruit actie te ondernemen. ”Goed uitloopbeheer is heel belangrijk, net als een correcte reiniging en ontsmetting.”

Door aangepaste aanplant of kunstmatige bedekking worden kippen gestimuleerd verder uit te lopen en de totale ruimte te benutten, waardoor de infectiedruk lager wordt. Een deel verharding dichtbij het hok en een goede afwatering van de uitloop draagt ook bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.