Redactieblog

432 x bekeken

CVI: meer aandacht voor ontsmetten kuikenstal

Het reinigen en ontsmetten van vleeskuikenstallen moet meer aandacht krijgen in de strijd tegen ESBL-vormende bacteriën.

Dat zegt Dik Mevius, specialist antimicrobiële resistentie van het Centraal Veterinair Instituut (CVI). Om de ESBL-problematiek op te lossen moet niet alleen het antibioticagebruik aangepakt worden, maar ook het verspreiden van de ESBL-vormende bacteriën. "In veel gevallen komen nieuwe vleeskuikens weer in contact met de bacterieflora van de vorige productieronde. Stallen worden al goed schoongemaakt, maar een stal ontsmetten is heel moeilijk. Bacteriën zijn heel klein en er zitten bijvoorbeeld altijd scheurtjes in de vloer", zegt Mevius.

De pluimveesector in Nederland vormt een groot reservoir voor een bepaald type ESBL. De bestrijding van ESBL's is heel lastig. "De resistentie is ontstaan door antibioticagebruik, waarschijnlijk vooral door het preventief gebruik van cephalosporines. Door registratie, controle en eventueel sancties bij overmatig gebruik moet het antibioticagebruik snel teruggedrongen worden", zegt Mevius.

Bestrijding van ESBL's op vlees is economisch en ethisch moeilijk inpasbaar. "Bestraling is bijvoorbeeld zeer effectief, maar dat is ethisch niet gewenst." Mevius benadrukt dat er geen reden tot paniek is. "Het is niet verwonderlijk dat er iemand aan ESBL overlijdt, hoe erg het ook is. ESBL's komen veel voor en het kan tot infectie leiden. Vooral bij vrouwen is een toename van infecties aan de urinewegen door ESBL's. De bacteriën komen ook in de darmflora voor."

Of registreer je om te kunnen reageren.