Bacterietest bij slacht kan beter

Aanpassing van de onderzoeksmethoden in slachthuizen kan de kans op besmetting van pluimveevlees met campylobacter aanzienlijk verkleinen.

Dat blijkt uit studie van de Europese voedselveiligheidsorganisatie Efsa in Noorwegen, Zwitserland en 26 EU-lidstaten.

Volgens Efsa is er een groter risico op besmetting als de karkassen van vleeskuikens later op de dag worden verwerkt, of in de maanden juli tot september. Een langere tijd tussen monsterneming en test verhoogt eveneens de kans op het aantreffen van de bacterie. Ook neemt het risico toe met de leeftijd van dieren.

Daarnaast wijst het onderzoek uit dat een karkas uit een partij vleeskuikens die met campylobacter is besmet een dertig keer grotere kans loopt de bacterie bij zich te dragen dan een karkas uit een niet-besmette partij. Dat wil niet zeggen campylobactervrije partijen geen besmette karkassen kunnen opleveren; besmetting in het slachthuis komt ook voor.

De onderzoekers raden de 27 lidstaten aan de gevoeligheid van de tests in de slachthuizen te onderzoeken en de tijd tussen monsterneming en test te standaardiseren. Ook de kwaliteit van de testmethoden moet worden gelijkgetrokken, aldus Efsa.

Een woordvoerster van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren zegt dat in Nederland al onderzoek naar de verschillende testmethoden wordt uitgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.