Redactieblog

Hennen vechten om zich van oudere haan te verlossen

Oude hanen die niet meer in staat zijn hennen te bevruchten, proberen hun positie aan de top van de pikorde toch te handhaven.

Dit kan leiden tot gevechten tussen hennen en hanen. Dat blijkt uit gedragsonderzoek onder pluimvee van de Universiteit van Oxford dat plaatsvond in Zweden.

Onderzoekers hebben de status van oude hanen en hun vermogen om hennen te bevruchten nader bestudeerd. Meestal verliezen oude hanen, die te kampen hebben met een verminderd libido en verlies aan spermakwaliteit, het van jonge hanen.

Desondanks proberen de oude hanen hun positie in de pikorde te behouden. Ze eigenen zich hennen toe, ook al zijn de hanen niet meer in staat om alle eieren van de hennen te bevruchten.

"’Dit leidt tot strijd tussen oude hanen en vruchtbare hennen", aldus gedragsonderzoeker Rebecca Dean van de universiteit van Oxford.
In de natuur komen gevechten tussen vrouwelijk en mannelijk pluimvee ook vooral voor als het over voortplanting gaat. Als er vrouwelijke dieren zijn die zich niet kunnen voortplanten doordat ze te maken hebben met een haan die verminderd vruchtbaar is, gaan ze de strijd aan met deze haan, zodat ze ook door andere hanen bevrucht kunnen worden. Voortplanting is een belangrijke oorzaak voor agressie.

Of registreer je om te kunnen reageren.