Redactieblog

Salmonella belangrijkste kiem voor voedselinfecties

Salmonella was in 2008 de belangrijkste veroorzaker van voedselinfecties, gevolgd door campylobacter.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

De GGD's registreerden in 2008 44 uitbraken van voedselinfecties met in totaal 695 ziektegevallen. In vergelijking met voorgaande jaren zijn relatief veel mensen ziek geworden bij een vergelijkbaar aantal uitbraken. Het aantal ziekenhuisopnames door voedselinfecties daalde in 2008 van 127 naar 79. Salmonella veroorzaakte in 2008 49 procent van de ziektegevallen en 92 procent van de ziekenhuisopnames.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) meldde in 2008 294 uitbraken van voedselinfecties, met 1.422 zieken. Hiermee is de tendens vergelijkbaar met die van de GGD's: het aantal uitbraken daalt, maar het aantal patiënten is stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.