1 reactie

Dubbele reiniging en ontsmetting pluimvee en broedeieren

Pluimveetransporten van of naar Roemenië moeten dubbel gereinigd en ontsmet worden.

Dat heeft landbouwminister Gerda Verburg gisteren bekend gemaakt. De maatregel is nodig vanwege de uitbraak van het vogelgriepvirus H5N1 eerder deze week in Roemenië.

Het gaat om een aantal kleine bedrijven op een eiland aan de kust van de Zwarte Zee. Alle dieren zijn geruimd en er gelden beperkende maatregelen in de omgeving. Toch is Nederland op grond van Europese regelgeving verplicht tot de invoering van dubbele reiniging en ontsmetting.

Dit betreft niet alleen transporten met levend vee, maar ook vervoer van broedeieren. Sinds de uitbraak zijn zeven transporten met voor het virus gevoelige dieren of producten vanuit Roemenië naar Nederland gekomen. In alle gevallen ging het om locaties verder dan tweehonderd kilometer van de brandhaard.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Rolf Beex

    Wat een idioten, hebben ze dan echt geen verstand. Ophouden met die transporten van en naar Roemenie. Thuisblijven of dichterbij wat vervangends zoeken. Straks weer de hele nederlandse sector in de negatieve publiciteit met een uitbraak van dierziektes. Dat kunnen we niet gebruiken in de nederlandse agrarische sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.