Redactieblog

3 reacties

Rusland verbiedt import diepgevroren pluimveevlees

Rusland stelt opnieuw een importverbod in voor bevroren pluimveevlees.

Het verbod wordt op 1 januari van kracht. Vanaf dat moment mag alleen gekoeld pluimveevlees worden geïmporteerd. "Er is geen wetenschappelijke basis of voedselveiligheidsargument voor dit verbod. Invriezen is een internationaal geaccepteerde methode", aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van landbouw tegen het persbureau Reuters.

Rusland zegt in maart 2008 al besloten te hebben vanaf 1 januari 2011 geen diepgevroren kip meer toe te laten. "Invriezen is een ouderwetse methode waarbij de kwaliteit van het vlees achteruit gaat", zegt een woordvoerder van de Russische consumentenorganisatie. De Amerikaanse pluimveesector slaat dit argument in de wind. Ze benadrukt dat Rusland het enige land ter wereld is dat geen diepgevroren kip wil invoeren.

Rusland verwacht binnen drie jaar zelfvoorzienend te zijn als het gaat om pluimveevlees. De extreme hitte en droogte van afgelopen zomer veroorzaakte echter veel schade. Handelaren pleitten toen juist voor meer import uit de VS. Rusland weigerde dit, omdat het de ontwikkeling van de eigen sector zou belemmeren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  Ik zie meer in export naar Rusland (vers vlees wel te verstaan). Wanneer wij zelf supporting zijn, betekend dat alle produkten elders gekocht gaan worden. Dit omdat de nederlandse burger gewoon niets wil betalen voor een produkt. En ik geef ze groot gelijk, ik ga ook liever drie keer op vakantie ipv mijn geld te offeren aan voedsel van eigen bodem.
  Dus: produceren tegen een zo laag mogelijke prijs. Zijn de marges te laag, gewoon de produktie opvoeren.

 • no-profile-image

  dier

  Waarom willen wij in dit kleine landje de voedselvoorziening van de wereld als norm nemen ? Met alle problemen die hiermee veroorzaakt worden. Hierdoor creeeren we mestproblemen, CO2 problemen waarvoor wij in de wereld worden afgerekend, boeren die er geen plezier meer in hebben grootschalig te produceren en veel te veel gefinancierd hebben om nog meer te produceren en nu bijna niet terug kunnen, afhankelijkheid van subsidiestromen, dierwelzijnsproblemen, boeren die opgezadeld worden met de gekste regelgeving, de afhankelijkheid van de voedselindustrie, die er een goede boterham aan heeft en zeer lage prijzen afdwingt via n.m.m. te lakse vertegenwoordiging van boerenbelangen.

 • no-profile-image

  DIER

  Die Russen willen selfsupporting worden. Moeten wij ook willen.

Of registreer je om te kunnen reageren.