Redactieblog

3 reacties

Pluimveesector wil handhaving van kooiverbod

De Nederlandse pluimveesector en de Europese organisatie voor dierenbescherming pleiten gezamenlijk voor een betere handhaving van het Europese verbod op kooihuisvesting in 2012.

Het niet handhaven van de wet veroorzaakt oneerlijke concurrentie en het Europees dierwelzijnsbeleid komt hiermee in het gedrang, vinden de belangenorganisaties.

Op een bijeenkomst in Brussel heeft onderzoeker Peter van Horne van de Wageningen UR uitgelegd dat er oneerlijke concurrentie dreigt bij het niet handhaven van het kooiverbod. Op basis van de huidige voortgang van omschakeling naar alternatieve huisvestingssystemen lijken Nederland, Duitsland, Engeland en Denemarken wel aan het kooiverbod in 2012 te kunnen voldoen, maar exporterende landen als Spanje en Polen dreigen niet op tijd te zijn omgeschakeld.

Dat geldt ook voor andere landen in Zuid- en Oost-Europa, blijkt uit een rapportage van de Europese inspecteurs van de Food and Veterinary Office. "De productiekosten van een kooi-ei liggen 8 tot 9 procent lager dan bij de verrijkte kooi. Deze economische prikkel moet weggenomen worden. Er is niet alleen oneerlijke concurrentie tussen landen die zijn omgeschakeld, maar ook tussen individuele pluimveehouders", zegt Van Horne.

Hij vreest dat de illegale kooi-eieren ook op de Europese markt komen omdat Spanje en Polen ook exporteren. Ook zullen de eierprijzen door omschakeling elders weer stijgen.

Hoe de handhaving moet gebeuren is aan de politiek. "Als er boetes komen, moeten deze in ieder geval proportioneel zijn", vindt Van Horne. De aanwezige Europarlementariërs vinden dat moet worden voorkomen dat ondernemers die hebben geïnvesteerd in alternatieven voor de traditionele kooi de dupe worden van degenen die het kooiverbod niet nakomen. Ze willen de druk op de betrokken lidstaten en de Europese Commissie opvoeren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gradus

  De pluimveesector zou zich sterk moeten maken voor afschaffing vh kooiverbod! Altijd is er maatschappelijke kritiek dat de sector teveel voedsel afneemt vd wereldmarkt, welnu in geen enkel houderijsysteem kan zo voedselvoordelig een ei worden geproduceerd dan in een kooi!

 • no-profile-image

  Roelof

  Afschaffen dat kooiverbod!

 • no-profile-image

  burger

  Gradus, je weet toch wel waarom de kooihuisvesting wordt afgeschaft? Dat dit niets te maken heeft met de efficientie van het systeem maar alles met het slechte dierenwelzijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.