194 x bekeken 2 reacties

Verplicht certificaat voor handelaren in middelen

Alle handelaren in gewasbeschermingsmiddelen moeten vanaf volgend jaar beschikken over een kwaliteitscertificaat.

Dat is het resultaat van een overeenkomst tussen zo’n vijftig bedrijven in de sector, verenigd in branche-organisatie Agrodis. Het certificaat is ook verplicht voor niet-aangesloten bedrijven, zo blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. Dat is het gevolg van een bepaling in de gewasbeschermingsmiddelenwet, die stelt dat private overeenkomsten tussen ondernemingen algemeen verbindend zijn voor de gehele sector als de groep van initiatiefnemers voldoende representatief is.

Volgens secretaris Conno de Ruijter van Agrodis brengt het certificaat geen nieuwe verplichtingen met zich mee. "Het gaat met name om ISO-normen en dat zijn wettelijke eisen", zegt hij. "Het gaat er ons dan ook alleen om dat bedrijven hier beter over gaan nadenken en binnen de organisatie mensen aanwijzen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering."

De Ruijter hoopt dat daardoor de naleving van de normen zal verbeteren. "De meeste bedrijven houden zich er aan, maar enkele ontduiken deze bewust of onbewust. Daar hebben wij gewoon last van." De kosten voor certificatie bedragen zo’n 1.500 euro per bedrijf.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  frans willemse

  ISO-normen zijn GEEN wettelijke normen maar normen die internationaal worden gedragen en vrijwillig kunnen en mogen worden toegepast.
  ISO = International Organization for Standardization!

 • no-profile-image

  gj

  Jeroen mag dus zijn schoolgeld weer gaan ophalen?

Of registreer je om te kunnen reageren.