Redactieblog

1 reactie

Kalkoenen met Mexicaanse griep besmet via mens

De kalkoenen in Chili die besmet zijn met Mexicaanse griep zijn besmet geraakt via mensen.

Dat blijkt uit een genetische studie van het H1N1-virus dat bij de dieren werd aangetroffen. Het virus bleek 99,7 procent identiek aan het griepvirus dat in Chili onder mensen rond waart. Het virus is 81 tot 86 procent identiek aan de vogelpestvirussen H1N1, H5N1, H6N1 en H7N1 die in Chili zijn aangetroffen. Daarnaast blijkt de genetische informatie voor 84 tot 92 procent identiek aan verschillende varkensgriepvirussen van het type H1N1 die de afgelopen tien jaar bij varkens zijn geïsoleerd.

Het feit dat nu vast staat dat vogels vatbaar zijn voor het Mexicaanse griepvirus is volgens de onderzoekers aanleiding om nieuwe strategiën te ontwikkelen om het risico te verkleinen dat het H1N1-virus zich in vogels mengt met andere virussen. Hierdoor zou een nieuw virus kunnen ontstaan, dat mogelijk gevaarlijker is dan de huidige virussen. "Vanuit dit oogpunt is het belangrijk om mensen in landen waar het H5N1-virus voorkomt als eerste te vaccineren tegen Mexicaanse griep. Daarnaast moet de surveillering van het virus geïntensiveerd moeten worden in landen waar vogelpest voorkomt bij pluimvee en bij medewerkers in de pluimveesector. Ook moeten mensen beter geïnformeerd worden over griep en het risico dat ze lopen. Deze informatiecampagne is voor iedereen, waarbij speciale aandacht is voor pluimveehouders en medewerkers in deze sector", aldus Julio Garcia Moreno, hoofd van het biomedische departement van Chili.

Eén reactie

  • no-profile-image

    frans

    het is niet te stoppen.
    vroeg of laat gaat moedertje natuur zijn troep opruimen.
    en die troep ....dat zijn wij.

Of registreer je om te kunnen reageren.