Redactieblog

496 x bekeken 1 reactie

Humane besmetting met vogelpest via wilde vogels

In de Amerikaanse staat Iowa is een jager via wilde vogels besmet met een ongevaarlijke variant van vogelpest.

Het is voor het eerst dat een geval van humane besmetting wordt gemeld die afkomstig is van wilde vogels. Alle andere humane besmettingen met vogelpest werden veroorzaakt door contact met dieren die voor productiedoeleinden of als huisdier worden gehouden. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Iowa.

De jager was besmet met H11N9, een vorm van vogelpest die bij eenden en andere watervogels voorkomt. Bij mensen veroorzaakt dit virus geen ziekteverschijnselen. Hoewel nu vast staat dat wilde vogels mensen kunnen besmetten met vogelpest, is nog onduidelijk hoe de jager besmet is geraakt. Dat kan zijn via bloed of water zijn, maar ook op andere manieren. De 39-jarige jager komt jaarlijks in contact met honderden dode eenden.

In de studie zijn 39 jagers onderzocht. Meerdere jagers hadden antistoffen tegen H1, H2 en H3-varianten van vogelpestvirussen. Deze griepvirussen worden vaker bij mensen gevonden. H11N9 komt niet bij mensen voor. Onderzoekers adviseren jagers voortaan handschoenen te dragen bij het geschoten wild.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  H5N1 wat o.a. via gedomesticeerd pluimvee op gelopen kan worden is van oorsprong een wilde vogel virus.
  Elk virus begint als veldvirus en bij intenstieve veehouderij kan dit muteren waarna het een 'gedomesticeerd dieren virus' wordt. Door intensief contact, want veel dieren op een kluitje, wat hogere infectiedruk geeft, kunnen wij het ook krijgen. De meeste virussen zijn soortafhankelijk. Dit betekent dat wij van een dierenvirus niet ziek worden bijv. maar andersom kan natuurlijk net zo goed.
  Naarmate de wetenschappers meer mensen gaan testen, des te meer zullen ze vinden.
  Volgens mij krijgen we allemaal virussen van elkaar, andersom ook; dieren van mensen, bij contact.
  De tendens is van alles een potentiële pandemie te maken. Dit is slechts voor de omzet bedoeld en werkgelegenheid. Nu H5N1 met een sisser is afgelopen moeten de enorme hoeveelheden tamiflu natuurlijk opgebruikt worden, dus 'creeërt' men (iedereen die publiciteit wel kan gebruiken) een nieuwe pandemie. Natuurlijk is dat niet fout, je weet nooit hoe een virus zich op termijn gaat gedragen. Als men niet uitgaat van het ergste en het gaat mis dan gaat iedereen lopen roepen dat er eerder ingegrepen had moeten worden.
  Onderzoek naar wat er allemaal in ons bloed rondzwemt is dus prima. Maar ga daar niet gelijk van alles bij roepen...

Of registreer je om te kunnen reageren.