Redactieblog

384 x bekeken

NCD bij hobbypluimvee in België

In het Belgische Berlaar is een besmetting met pseudovogelpest (NCD) vastgesteld bij een hobbypluimveehouder met honderd duiven.

Dat meldt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De ziekte is vastgesteld nadat op 11 maart 20 duiven dood waren gegaan. De diagnose is op 30 maart gesteld. Berlaar ligt ten zuidoosten van Antwerpen, op een afstand van 35 kilometer van de Nederlandse grens.

De VWA heeft een risicoanalyse uitgevoerd waaruit is gebleken dat de laatste zes weken uit de regio Antwerpen 154 transporten NCD-gevoelige dieren naar Nederland zijn gekomen. Het gaat voornamelijk om slachtpluimvee en eendagskuikens. In dezelfde periode zijn 254 transporten NCD-gevoelige dieren vanuit Nederland naar de regio Antwerpen gegaan. Dat waren hoofdzakelijk transporten slachtpluimvee. Het ministerie van LNV neemt geen nadere maatregelen.

“Na de uitbraak van NCD bij duiven in Kootwijkerbroek begin maart 2009 is dit een tweede besmetting binnen een tijdsbestek van enkele weken. Deze uitbraken maken nog weer eens duidelijk dat voor de bedrijfsmatige pluimveehouderij het handhaven van een goede bescherming tegen Newcastle Disease belangrijk is en dat goed moet worden voldaan aan de bestaande vaccinatieverplichtingen”, waarschuwt het Productschap Pluimvee en Eieren aan pluimveehouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.