Redactieblog

529 x bekeken

Mexicaanse griep bij Canadese kalkoenen

Bij een kalkoenenbedrijf in het Canadese Kichtener is Mexicaanse griep vastgesteld.

Dat meldt het Canadese ministerie van landbouw. Hoe de kalkoenen besmet zijn geraakt is nog niet bekend. De eigenaar van het bedrijf heeft zijn veestapel vrijwillig in quarantaine geplaatst, meldt het ministerie. De dieren vertonen geen ziekteverschijnselen. Mensen die mogelijk in contact zijn geweest met de kalkoenen worden door de gezondheidsdienst onderzocht op het H1N1-virus.

Volgens de volksgezondheidsautoriteiten van Ontario is het gevaar van de besmetting voor de volksgezondheid minimaal. "Er is ook geen risico voor de voedselveiligheid. Er zijn vanaf het bedrijf geen eieren of kalkoenvlees in de voedselketen terecht gekomen", aldus Arlene King van het ministerie van volksgezondheid.

Het is de tweede keer dat een kalkoenbedrijf besmet is geraakt met het virus. In Chili werd eerder dit jaar ook Mexicaanse griep vastgesteld bij kalkoenen.

Guus Koch, viroloog van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR voorziet dat pluimveehouders in Nederland zich niet direct zorgen moeten maken. "Voorzichtigheid is altijd geboden. Mensen met griepverschijnselen kunnen beter niet toegelaten worden in de stal", aldus Koch.

Het is opvallend dat kalkoenen besmet raken met het Mexicaanse griep-virus. "Verschillende onderzoeksinstellingen hebben proeven gedaan waarbij in een laboratorium kalkoenen besmet zijn met Mexicaanse griep. Hierbij bleek dat kalkoenen niet besmet kunnen worden met het virus. Geen van de dieren vertonen ziekteverschijnselen of maakten antistoffen tegen het virus. Duidelijk is dat een laboratorium-situatie anders is dan een veldsituatie, waarbij kalkoenen mogelijk al te maken hadden met een verlaagde weerstand", aldus Koch.

Of registreer je om te kunnen reageren.