Redactieblog

Laagpathogene vogelpest in Polen

In het noordwesten van Polen is op 31 december laagpathogene vogelpest van het type H5 vastgesteld bij een koppel kalkoenen.

Dat is bekend geworden op een bijeenkomst van het permanent comité voor de voedselketen en diergezondheid in Brussel. Het gaat om een bedrijf met ongeveer 20.000 dieren die geïmporteerd waren uit Bösel in Duitsland. In dit gebied zijn meerdere kalkoenbedrijven besmet met laagpathogene vogelpest. De dieren zijn op 11 december naar Polen getransporteerd, op de dag dat de ziekte officieel werd vastgesteld in Duitsland.

De ziekte op het Poolse bedrijf kwam aan het licht door de hoge sterfte. Op 2 januari zijn preventieve maatregelen genomen om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Het bedrijf is op 4 januari geruimd. In de restrictiezone rondom het bedrijf wordt alleen op kleine schaal pluimvee gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.