Redactieblog

263 x bekeken 2 reacties

Oplevering BMC Moerdijk in september

De pluimveemestcentrale BMC Moerdijk wordt in september opgeleverd.

Dat zegt projectmanager Freddy Meesters van de energiecentrale. De centrale wordt een aantal maanden later opgeleverd dan gepland. De centrale draait nu op proef een capaciteit tussen de 90 en 100 procent. "De kwaliteit van de aangeleverde mest valt tegen, waardoor we niet helemaal volledig kunnen draaien." Coöperatie DEP, die verantwoordelijk is voor de aanvoer van de pluimveemest is in samenwerking met Orgafert en BMC Moerdijk aan het onderzoeken hoe de mestkwaliteit verbeterd kan worden. "Het drogestofpercentage van de aangevoerde mest zit aan de onderkant van het toelaatbare. Hier kan wel meer gewerkt worden, maar we moeten toch proberen de kwaliteit van de mest te verbeteren. Dit kan het eenvoudigst bij de pluimveehouder op het erf door aanpassing van het voer en het management op het bedrijf. Soms is het vrij eenvoudig op te lossen door de ventilatoren iets langer aan te zetten", legt Cor Munsters van DEP uit.

Bij de BMC Moerdijk kan de kwaliteit van de mest wel iets verbeteren door de goede mest te mengen met mest van een mindere kwaliteit. "Maar als de meeste mest aan de onderkant van de kwaliteitseisen zit, is dit niet voldoende", aldus Munsters. Plannen om pluimveehouders een premie te geven voor mest van goede kwaliteit of een heffing te laten betalen voor mest van een slechte kwaliteit zijn nog niet concreet. "We kijken eerst of het probleem op een andere manier is op te lossen. Zeker is dat kwalitatief goede mest beloond mag worden."

Of de mindere kwaliteit van de mest gevolgen heeft voor de energieproductie is nog niet te zeggen. "We gaan er vanuit dat per kilo mest 7 megajoule energie te produceren is. Als dit structureel lager blijkt te zijn moet dit gecompenseerd worden. Dit kan bijvoorbeeld door meer mest te gaan verbranden. Dat is binnen de vergunningen mogelijk."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Dirk

    goed voer en management geeft goed strooisel. Gelukkig kan die natte mest naar de akkerbouw. Kosten € 10,- . Houden ze bij de DEP nog geld over.

  • no-profile-image

    boer

    Ten eerste mijn complimenten naar de pluimveehouders. Ze hebben toch hun nek uitgestoken met dit initatief. Ten tweede snap ik het niet echt, hebben ze het goed voor elkaar, gaan ze "slechte" kwaliteit mest leveren ? Het was van tevoren toch bekend hoeveel de droge stof % moest zijn ? Of zit ik er nu helemaal naast ?

Of registreer je om te kunnen reageren.