Redactieblog

3 reacties

Vogelpest vastgesteld bij muggen

Bij muggen afkomstig uit Thaise pluimveebedrijven is het vogelpestvirus H5N1 aangetroffen.

Tijdens een uitbraak van vogelpest in 2005 zijn muggen die bloed geconsumeerd hadden in de besmette bedrijven gevangen en getest op vogelpest. De muggen bleken positief voor het virus. Het is nog niet aangetoond of de muggen het virus ook kunnen verspreiden. Uit Japans onderzoek in laboratoriumomstandigheden blijkt dat muggen een rol kunnen spelen bij de verspreiding van het virus. Er is echter verder onderzoek nodig.

Volgens het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR zullen muggen niet de meest voor de hand liggende route van verspreiding van het virus worden. "Het virus verspreidt zich al vrij eenvoudig van dier tot dier, via de mest en door de lucht. Vogelpest heeft dus geen vector in de vorm van muggen nodig om de ziekte te verspreiden. Dit is bij bijvoorbeeld bluetongue wel het geval", aldus een woordvoerder van CVI. "Het is ook nog niet bekend of het virus zich in de mug vermeerdert. Het kan ook dat de muggen net bloed hebben opgenomen van een besmet dier."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jos

  Waarom blijft nota bene een agrarisch dagblad halstarrig spreken van vogelpest terwijl letterlijk de rest van de wereld het heeft over vogelgriep als het gaat om H5N1?

 • no-profile-image

  dr B.Matricali

  Sloten en watergangen worden hier op het eiland Goeree-Overflakkee steeds meer afgezet met een beschoeing dat door ronde paaltje op zij Plaats gehouden wordt. Aan beide zijden van het paaltje is een snel versmallende sleuf en muggeneieren en daarna de larven kunnen er zonder dat ze door visjes en kikervisjes worden opgegeten in grote getale tot mug ontwikkelen.Daarnaast zijn ze de moord voor alle viervoetters die trachten over te zwemmen; er komt geen enkel dier levend uit. Maar de voortreffelijke schuilplaats voor de muggeneieren en hun massale nageslacht is wel erg ondoordacht door de beheerdes van de watergangen. Sloop zo snel mogelijk die beschoening voordat de tijgermug zich er vestigt.

 • no-profile-image

  gert

  de trend in nederland is om meer natte gebieden aan te leggen,meer natte gebieden betekent meer muggen

Of registreer je om te kunnen reageren.