Redactieblog

480 x bekeken

Vogelpest in buurlanden; geen extra maatregelen

Het ministerie van landbouw neemt voorlopig geen extra maatregelen als gevolg van de uitbraken van laagpathogene vogelpest in België en een verdenking van vogelpest in Denemarken.

Het gaat om een bedrijf met vrije uitloop in Zuid-Jutland. Het bedrijf is op slot gezet en wordt verder onderzocht. De dieren vertoonden geen klinische verschijnselen, waardoor de autoriteiten er vanuit gaat dat het om een laagpathogene variant van vogelpest gaat. De verdenking in Denemarken kwam aan het licht bij een bloedonderzoek bij het bedrijf.

In België zijn twee bedrijven besmet verklaard met laagpathogeen vogelpest. De bedrijven worden preventief geruimd, meldt de Belgische voedsel- en waren autoriteit FAVV. De getroffen pluimveehouders, een ganzenhouder in Bruggenhout, 25 kilometer ten zuidwesten van Antwerpen en een sierpluimveehandelaar in Bocholt, 5 kilometer van de Nederlandse grens bij Weert, krijgen de schade vergoed uit het Sanitair Fonds.

De afgelopen week zijn uit Belgisch Limburg 32 transporten met pluimvee, waaronder vier bestemd voor pluimveebedrijven, naar Nederland gekomen. Uit het gebied in Oost-Vlaanderen zijn twintig vrachten geïmporteerd, waarvan elf vrachten met gebruiksdieren.

Onderzoek moet uitwijzen of het in België en Denemarken om hetzelfde type gaat als de uitbraak van H5N3 in Duitsland. "Als het om hetzelfde virus gaat, kan dit toeval zijn. Het monitoringssysteem wordt steeds beter, waardoor het ook steeds meer gevonden zal worden. Het gaat om een laagpathogeen virus, waardoor het niet alarmerend is", aldus LNV.

In Duitsland is in Quedlinburg (Saksen Anhalt) op ruim 200 kilometer ten zuidoosten van de uitbraak in Cloppenburg ook vogelpest aangetroffen op een bedrijf met in totaal 170 ganzen, eenden en kippen. In de omgeving Cloppenburg zijn twee nieuwe gevallen met vogelpest gemeld. Het totaal aantal besmette bedrijven in Duitsland komt hiermee op 26. Voor dit gebied heeft LNV wel een verplichte dubbele reiniging en ontsmetting van pluimveetransporten ingesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.