Redactieblog

Griepvaccin langer houdbaar in poedervorm

Het risico van een pandemie van vogelpest kan verminderen. Dat zegt Jean-Pierre Amorij van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hij heeft een methode ontwikkeld om griepvaccins in poedervorm te bewaren, zodat de beperkte houdbaarheid van griepvaccins verlengd kan worden tot een paar jaar.

De beperkte houdbaarheid van een vaccin wordt gezien als een van de grootste risico's bij een uitbraak van het voor mensen gevaarlijke H5N1. "Met de nieuwe methode is voldoende tijd om een landelijke voorraad vaccin op te bouwen", aldus Amorij.

De promovendus heeft de afgelopen vier jaar onderzoek gedaan naar een langere houdbaarheidstermijn voor vaccin. Via vriesdrogen is een methode gevonden. Gevriesdroogde vaccins zijn ook makkelijker toe te dienen dan een vloeibaar vaccin.

Het vaccin in poedervorm kan ingeslikt worden of geïnhaleerd. Hiervoor is geen medisch personeel nodig, waardoor de behandeling van veel mensen veel sneller kan. De werking van het vaccin wordt hierdoor niet verminderd.

Of registreer je om te kunnen reageren.