Redactieblog

226 x bekeken

Chinese geval vogelpest niet van mens tot mens

Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldt dat de mogelijke besmetting van het vogelpestvirus H5N1 van mens tot mens die enkele weken geleden in China hoogstwaarschijnlijk niet via mens tot mens is gegaan.

In China overleed een 24-jarige man aan vogelpest, waarna zijn 52-jarige vader ook besmet raakte met H5N1. Volgens David Heymann van de WHO komt de besmetting doordat de mensen heel veel contact hadden in dezelfde beperkte omgeving. Hierdoor hebben beide mannen onder dezelfde omstandigheden geleefd, waardoor het virus niet perse van mens op mens overgegaan hoeft te zijn.

Beide besmettingen werden zichtbaar tijdens de incubatietijd. Zeshonderd andere mensen uit de omgeving van de mannen blijken het virus niet bij zich te dragen. "Zelfs al was het wel een besmetting van mens tot mens, dan heeft het virus zich niet verder verspreid en dat is heel belangrijk", aldus Heymann.

De WHO onderzoekt momenteel een cluster van humane vogelpestgevallen in Pakistan. Het H5N1-virus zou hier via intiem contact verspreid zijn.

Hoewel er wereldwijd tot nu toe twee gevallen bekend zijn waarbij vogelpest van mens tot mens is overgegaan, blijft het een risico dat er met het vogelpestvirus een pandemie ontstaat. "Het is de vraag of het type H5N1 hierbij de bron zal zijn of een andere vorm van vogelpest", aldus de WHO.

Of registreer je om te kunnen reageren.