Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

LTO/NOP blijft inzetten op steun eendenhouderij

Terwijl de nood in de eendenhouderij oploopt, kan de sector tot nu toe niet op overheidssteun rekenen. LTO/NOP blijft daar wel vol op inzetten.

Achter de schermen wordt nog steeds veelvuldig overlegd om ook voor de eendenhouderij overheidssteun te krijgen. De eendenketen is volledig stilgezet, nadat de afzet stagneerde als gevolg van het sluiten van de horeca vanwege de coronacrisis. “Er wordt keihard aan getrokken om te komen tot een steunregeling”, zegt LTO/NOP-bestuurder Jaap Maarsingh, voorzitter van de kring eendenhouders, zelf nauw betrokken bij de contacten met het ministerie hierover.

Aan de bel getrokken

Bijna drie maanden geleden trokken de verschillende pluimvee-belangenorganisaties al gezamenlijk bij landbouwminister Carola Schouten aan de bel, zeker toen er wel een steunpakket kwam voor de aardappelsector en de sierteelt, maar niet voor andere sectoren. Tot zover blijft een harde ‘ja’ of ‘nee’ van de minister echter uit. “Dit terwijl de eendensector al heel vroeg met het ministerie contact heeft opgenomen, en zelf zijn verantwoordelijkheid heeft genomen door te stoppen met opzetten en inleggen”, aldus Maarsingh. LTO/NOP geeft de moed niet op en blijft aandringen bij het ministerie op steun voor een sector die én zijn eigen verantwoordelijkheid heeft genomen, én onevenredig zwaar is getroffen.

Wekelijk overleg met LNV

LTO/NOP trekt daarin samen op met integratie Tomassen Duck-To, slachterijenorganisatie Nepluvi en pluimveekoepel Avined. Er is bijna wekelijks overleg met LNV, zegt LTO/NOP-beleidsmedewerker Ernest Bokkers. “Wat de eendensector gedaan heeft om erger te voorkomen, zou een reden moeten zijn om tot een steunregeling te komen”, vindt Bokkers. Tot dusver gaat de minister daar echter niet in mee.

Een eendenhouder die in april zijn stallen aan het schoonspuiten was, na wat voorlopig de laatste ronde eenden was.  - Foto: Hans Prinsen
Een eendenhouder die in april zijn stallen aan het schoonspuiten was, na wat voorlopig de laatste ronde eenden was. - Foto: Hans Prinsen

Steun gekoppeld aan maatschappelijke wensen

Wel ervaart LTO/NOP nu dat er vanuit het ministerie op aangestuurd wordt dat eventuele steun gekoppeld zou worden aan het tegemoetkomen aan bepaalde maatschappelijke wensen: het verstrekken van ‘open’ water in eendenstallen, en het beter invulling geven aan een dag- en nachtritme. “Wij begrijpen dat steun gekoppeld wordt aan bepaalde voorwaarden, maar het moet wel tot elkaar in verhouding staan”, zegt Bokkers. “Maar eerst moet de vraag beantwoord worden: is de minister bereid om steun te geven? Dan willen we best bespreken hoe de sector de komende jaren invulling kan geven aan deze maatschappelijke wensen en daarvoor een plan van aanpak opstellen.”

Nood loopt op

Bij sommige eendenbedrijven, die geen andere takken of bronnen van inkomsten hebben, loopt de nood ondertussen op. Duck-To Farm directeur Erwout van Wolfswinkel, verantwoordelijk voor de levende dieren bij de integratie, kent inmiddels 5 tot 10 eendenbedrijven die hebben aangegeven dat als er geen steun komt en de situatie nog een of twee maanden zo doorgaat, zij niet meer weten hoe ze dat financieel moeten gaan trekken. Voorlopig is nog niet bepaald wanneer de eerste eenden weer opgezet zullen worden. Tomassen Duck-To verwacht nu dat dit ergens in augustus zal worden. Van Wolfswinkel: “Stapje voor stapje gaat het de goede kant op. Dat de horeca opengaat is positief, maar het is nog onzeker hoe de markt zich verder gaat ontwikkelen.”

Eén reactie

  • kuiken007

    calon heeft afgesproken steun voor akkerbouw en bloementeelt dan hoef je niets te doen voor de veehouderij dat was de deal!!

Of registreer je om te kunnen reageren.