Pluimveehouderij

Achtergrond

Eiermarkt begint af te vlakken

De eiermarkt stabiliseert. Na weken van grotere en kleine plussen op de prijs gaat de vaart er wat uit.

De handel gaat gepaard met wat meer terughoudendheid dan vorige weken, zo merken eierhandelaren. Op partijen die zijn blijven staan of pallets met kleine eieren moeten wat concessies gedaan worden om ze aan de man te brengen.

De prijs ligt ruim boven die van vorig jaar om deze tijd. Maar belangrijker: het is geen incident. De markt is gezond waardoor het prijsniveau veel bestendiger is dan bij een prijspiek. Daar waar andere jaren al een daling is ingezet richting de zomer is dat nu niet het geval. De markt wordt dus wat ‘gewoner’, maar is zeker niet slecht.

Consumptie eieren op goed niveau

Dat is vooral te danken aan de eierconsumptie. Die ligt ondanks, of misschien wel dankzij, de coronapandemie op een goed niveau. Supermarktverkopen van biologische eieren en die uit vrije uitloop lopen erg goed door. En ook scharreleieren gaan nog grif over de toonbank, al is de beschikbaarheid daarvan wel duidelijk ruimer. En hoewel de prijzen voor de industrie aan de hoge kant zijn, neemt ook deze verwerkingsstroom vlot eieren op.

De afzet richting de horeca is weer op gang, maar heeft nog lang niet de omvang van voorheen. Pakstations schatten dat ze momenteel pas 40 tot 50% van het volume in die richting afzetten, dan wat ze gewend waren.

Lees verder onder de grafiek.

De NOP-notering voor bruine scharreleieren van 62/63 gram stijgt net als vorige week 3 cent en komt daarmee op € 7,64 per 100 eieren. De groei bij witte scharreleieren van dat gewicht is eruit. Deze leveren een cent in en komen daarmee op € 7,15 per 100. Op de spotmarkt in Barneveld stegen de bruine scharreleieren met 5 cent. Ook de Duitse WeserEms-notering voor bruine scharreleieren boekte bij de L-en en de S-en nog een paar centen vooruitgang. Maar de meest gangbare witte eieren noteerden prijshoudend.

Lees verder onder de grafiek.

Ondanks de scherpe daling van de afgelopen weken staat ook de kooi-eierprijs nog altijd hoger dan vorig jaar. De NOP richtprijs daalt met 1,7 cent naar € 0,74 per kilo, waar die vorig jaar op € 0,72 stond.

Er zijn geen tekenen dat de markt drastisch zal veranderen. De prijsstabilisatie zal zich daarom naar verwachting ook komende week doorzetten.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.