Pluimveehouderij

Achtergrond

Veel vraag naar eieren, prijsdaling scharrel neemt af

Waar de vleeskalver-, de varkens- of de kuikenmarkt te maken hebben met forse prijsdalingen door het marktverstorende effect van de corona-aanpak, blijft de eiermarkt goed lopen.

Hoewel er weinig stallen leeg staan en daarmee een redelijk grote eierproductie is, kan de markt dat goed aan. Eieren vonden ook deze week weer gretig aftrek. Marktpartijen spreken zelfs van een betere week dan afgelopen week.

In de noteringen komt dat niet altijd tot uitdrukking. Legpluimveehouders zijn daarom ontevreden over de hoogte en het verloop van de eiernoteringen. Ook deze week gaat de NOP-richtprijs voor scharreleieren omlaag. Bruine eieren van 62/63 gram noteren € 7,10 per 100, waar vorige week nog € 7,14 op het bord stond. De stap naar beneden is daarmee wel kleiner dan voorgaande weken, maar evengoed is de min nog niet van tafel. In 6 weken tijd daalde de notering € 1,13 per 100. Witte scharreleieren van dat gewicht verliezen 6 cent en komen op € 6,64 per 100.

Krapte bij biologische eieren

Barneveld noteerde voor de tweede week op rij prijshoudend. De prijsval deze week wordt vooral veroorzaakt door de Amsterdamse grossiers-notering. Daar gaan zowel de bruine als de witte M-en € 0,10 omlaag naar respectievelijk € 8,10 en € 7,80 per 100. Een stap terug die pluimveehouders verraste.

De markt voor biologische eieren loopt helemaal goed. Op die markt is zoveel krapte dat handelaren het aanbod verdelen onder gegadigden. Ook sorteerbare bruine kooieieren voor de consumptie zijn gewild. De witte variant voor industrie zit op een duidelijk lager prijspeil. De NOP richtprijs voor kooieieren stijgt voor de derde week op rij. Met een prijs van € 0,769 staat de notering al weer 10 cent hoger dan het dal van 3 weken geleden.

De markt is gezond en volumes lopen goed weg. Of het door de kritiek op de prijsvorming komt, of het feit dat de prijslijn het verloop van vorig jaar op een wat hoger niveau volgt, blijft in het midden, maar met de afnemende prijsdaling ligt stabilisering van de notering binnen handbereik.

Prognose: stabilisering.

Of registreer je om te kunnen reageren.