Pluimveehouderij

Achtergrond

Pluimveehouder Henk Ghyselen: ‘Door luchtmachtbasis zitten we mooi veilig’

Het bedrijf van de Belgische vleeskuikenhouder Henk Ghyselen ligt op een Belgische luchtmachtbasis. De taxibaan is de oprit van zijn boerderij. Bij uitbreiding heeft hij niet alleen een vergunning nodig van de gemeente, maar ook toestemming van de NAVO.

De overgrootvader van vleeskuikenhouder Henk Ghyselen, Modest, trouwde in 1890 in bij zijn vrouw op de huidige locatie van het bedrijf in Koksijde. Toen nog zonder kippen. In 1993 nam Henk Ghyselen op jonge leeftijd het bedrijf over van zijn vader, hij was pas 25 jaar. De tarweprijzen waren op dat moment dermate slecht dat hij naar alternatieven moest zoeken om het bedrijf overeind te houden. Vleeskuikens bleek naast de Belgische witblauwen en de 45 hectare akkerbouw die ze al hadden een goede optie te zijn. Ghyselen: “Vooral ook omdat we de tarwe aan de braadkippen zouden kunnen voeren. En wij deden toen al aan circulaire landbouw, wat momenteel in is, dus de mest van de kuikens kon terug de akkers op.”

De taxibaan voor de toestellen van de luchtmacht is de oprit van zijn boerderij. - Foto's: Dick van Doorn
De taxibaan voor de toestellen van de luchtmacht is de oprit van zijn boerderij. - Foto's: Dick van Doorn

Zelfs toestemming NAVO

De luchtmachtbasis waar Ghyselen zijn bedrijf heeft, is aangelegd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog nam de Belgische defensie de luchtmachtbasis over. Sinds de oorlog is de situatie eigenlijk onveranderd gebleven. De boerderij is privé-eigendom op militair domein. Het aanvragen van vergunningen voor uitbreidingen viel eigenlijk wel mee volgens de vleeskuikenhouder. “Al moet je naast toestemming van gemeente Koksijde en geldige milieuvergunningen ook toestemming hebben van de luchtmachtbasis zelf en zelfs van de luchtmacht verkeersleiding en de NAVO.”

Vleeskuikenhouder Henk Ghyselen.
Vleeskuikenhouder Henk Ghyselen.

Henk Ghyselen (52) uit Koksijde (B.) heeft samen met Mia (48), Gerbert (20) en Sarah (22) een vleeskuikenbedrijf. Er staan drie stallen met in totaal 85.000 Ross-vleeskuikens en 90 hectare akkerbouw. De gemiddelde voerconversie is 1.55. Tussentijds uitladen op 35 dagen (zo’n 2 kilo levend gewicht), de rest op 42 dagen. Hij heeft vernevelingsinstallaties geïnstalleerd in verband met de zomertemperaturen vorig jaar van 42 °C.

‘Pluimvee is niet bang voor geluid dat ze niet zien’

In 1993 bouwde Ghyselen de eerste vleeskuikenstal voor 25.000 vleeskuikens. Er kwamen Ross-kuikens in en de technische resultaten waren boven verwachting goed. Hij was niet bang dat de vleeskuikens schrikachtig zouden zijn voor de toestellen, omdat zijn vader al hobbypluimvee rondom de boerderij had lopen en die waren ook niet bang voor de geluiden. “De vleeskuikens hadden ook geen last van de toestellen die opstegen en landden. Pluimvee is eenvoudigweg niet bang voor een geluid dat ze niet zien en waar ze aan gewend zijn.”

Warmtewisselaar van Agro Supply

Door de goede resultaten kon de nieuwbakken vleeskuikenhouder al in 1995 een tweede stal bouwen voor 25.000 kuikens, en in 2014 een derde stal voor 35.000, waarmee ze in totaal op 85.000 vleeskuikens kwamen. Naast de stal kwam een warmtewisselaar van Agro Supply die maximaal 12 ºC warmtewinst geeft. Het was in die tijd nog niet verplicht om een warmtewisselaar toe te passen, maar de familie kreeg er al wel subsidie voor van de Vlaamse overheid. Ghyselen: “Het netto-rendement is voor het milieu trouwens wel lager, want de energiebesparing wordt weer iets teniet gedaan door de elektromotoren die erbij horen.”

Dieselgestookte heaters in de stal

Verder heeft Ghyselen directe dieselgestookte heaters in de stal. Volgens hem de meest efficiënte kilocalorieënopbrengst, omdat nergens warmte verloren gaat en de gasolie extra ook geen nadelige uitstoot creëert. Het stro dat als bodembedekking dient, komt van eigen geteelde tarwe. De vleeskuikenhouder heeft een weeginstallatie van Fancom en een menger zodat hij tot maximaal 30% tarwe kan bijmengen. De kuikens hebben weinig last van voetzoollaesies. Ghyselen: “De score weet ik niet precies, ze meten het wel, maar je wordt er nog niet echt op afgerekend. Er wordt wel over gesproken om dit te veranderen.”

Het stro dat als bodembedekking dient, komt van eigen geteelde tarwe. De vleeskuikenhouder heeft een weeginstallatie van Fancom en een menger zodat hij tot max. 30% tarwe kan bijmengen.
Het stro dat als bodembedekking dient, komt van eigen geteelde tarwe. De vleeskuikenhouder heeft een weeginstallatie van Fancom en een menger zodat hij tot max. 30% tarwe kan bijmengen.

Geen last van activisten

De eendagskuikens komen zowel van Broeierij Lafaut, die zowel in België als in Frankrijk zit, als van Broeierij Ghekiere. Ghyselen: “Bewust van twee broederijen om ze scherp te houden.” De gemiddelde voerconversie is 1.55. Er wordt tussentijds uitgeladen op 35 dagen als ze zo’n 2 kilo (levend gewicht) zijn. Het gros van de kuikens wordt gevangen met een vangmachine die ingezet wordt door het pluimveeservicebedrijf waar Ghyselen mee samenwerkt.

Ik heb daarbij het grote voordeel dat ik op een luchtmachtbasis zit, dierenactivisten worden gelijk opgepakt als ze zelfs maar in de buurt van de basis zouden komen

Ook in België en Frankrijk speelt dierenwelzijn steeds meer een rol volgens de Belgische vleeskuikenhouder. “De dierenrechtenactivisten bij ons gaat het echter meer om bedrijven die foie gras produceren en dergelijke. Verder is het bij ons gelukkig nog niet zo extreem als in Nederland momenteel. Ik heb daarbij het grote voordeel dat ik op een luchtmachtbasis zit, dierenactivisten worden gelijk opgepakt als ze zelfs maar in de buurt van de basis zouden komen. In Frankrijk worden de burgers inmiddels ook assertiever naar dierenactivisten. Daar richten ze zelfs een soort burgerwacht op om hun boeren te beschermen.”

Naast de nieuwste stal kwam een warmtewisselaar van Agro Supply die maximaal 12 ºC warmtewinst geeft. Het was in 2014 nog niet verplicht om een warmtewisselaar toe te passen, maar de familie kreeg al wel subsidie van de Vlaamse overheid.
Naast de nieuwste stal kwam een warmtewisselaar van Agro Supply die maximaal 12 ºC warmtewinst geeft. Het was in 2014 nog niet verplicht om een warmtewisselaar toe te passen, maar de familie kreeg al wel subsidie van de Vlaamse overheid.

Zoon neemt bedrijf over

Opvolging is waarschijnlijk verzekerd omdat de zoon van Ghyselen, Gerbert (20), het pluimveebedrijf over wil nemen. Hij is nu nog meubelmaker en heeft ook zodanig een bedrijfje aan huis bij de boerderij. Ghyselen: “Van de luchtmachtbasis mag mijn zoon het gewoon overnemen, dus dat is geen probleem.” Toch komt er voorlopig geen vierde stal bij, maar de familie gaat wel oude stalinrichting vervangen en innovaties toepassen. Zo worden van de twee oudste stallen de inlaatkleppen vervangen voor inlaatventielen. Zodoende hoopt Ghyselen tevens het klimaat in deze stallen nóg beter op orde te kunnen houden. “Na 25 jaar zijn ze echt aan vervanging toe.” Verder heeft de Koksijdse pluimveehouder afgelopen zomer buitentemperaturen van 42 graden Celsius op de thermometer gehad, ondanks dat ze dicht bij zee zitten toch schrikbarend hoog. “Vandaar dat wij dit voorjaar in al onze stallen vernevelingsinstallaties hebben geïnstalleerd. Daarmee hopen wij de staltemperatuur tot 8 graden Celsius lager te houden dan afgelopen zomer en daarmee hittestress te voorkomen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.